MBO Tandartsassistent niveau 4 (Edin)

Naar het landelijk erkende MBO-diploma terwijl je al werkt in de branche

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van jouw huidige loopbaan en jouw leerdoelen geven wij je graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat jouw gegevens achter en wij bellen je binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan
Algemeen

Ben je op dit moment werkzaam als tandartsassistent, maar beschik je nog niet over een officieel erkend MBO-diploma in dit vakgebied? Of werk je in een andere branche, maar wil je heel graag tandartsassistent worden? Dan is deze opleiding iets voor jou! In de opleiding leer je alles wat je moet weten over werken in een tandartspraktijk. Door de combinatie van lessen en je eigen werkplek raak je snel thuis in aspecten van de tandheelkundige praktijk en verdiep je je in gebitskennis, tandheelkundige behandelingen en de wetten en regels die daaraan verbonden zijn. Natuurlijk komen ook belangrijke aspecten als communicatie en administratie aan bod. Na deze praktijkgerichte opleiding ben jij in het bezit van het waardevolle diploma voor de tandartsassistent en is jouw eigen tandartspraktijk verzekerd van een kwaliteitskeurmerk! Deze opleiding bieden we aan in samenwerking met Edin, de marktleider in opleidingen voor tandheelkundig personeel.

Officieel erkend

Deze opleiding wordt aangeboden in samenwerking met Edin. Edin Dental Academy heeft officieel toestemming van het ministerie van OCW om deze MBO-opleiding te verzorgen.

Voor wie?

Deze opleiding is ontwikkeld voor mensen die op dit moment al werkzaam zijn als tandartsassistent, maar die nog niet het officieel erkende MBO-diploma hebben behaald. Ook als je in een andere branche werkt, kun je deze opleiding volgen. Je moet tijdens de opleiding wel werken bij een tandarts.

Vooropleiding

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een MAVO-diploma, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar. Als je hier niet aan voldoet, maar wel over ruime werkervaring en een goede motivatie beschikt, kun je mogelijk met een toelatingstoets van Scheidegger alsnog deelnemen. Met deze toets toon je aan dat je over voldoende capaciteiten beschikt om de opleiding met succes af te ronden. Wil je gebruikmaken van deze vorm van toelating? Dan krijg je hier tijdens de intake uitleg over. Zie Toelichting MBO voor meer informatie.

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassen studenten. Voor aanvang van de opleiding heb je telefonisch een uitgebreide intake waarin we alle aspecten die relevant zijn voor de opleiding met je doornemen. De opleiding start met een kick-off waarin onze docenten uitleggen hoe alles werkt, zodat je je opleiding meteen goed start. Je neemt deel aan klassikale bijeenkomsten met veel praktijkvoorbeelden. Dit heeft als voordeel dat je direct contact hebt met je docent.

Tijdens de klassikale bijeenkomsten leer je samen met andere studenten veel over het ondersteunen van tandartsen en het bieden van service aan cliënten. Deze kennis wordt vertaald naar concrete opdrachten, zodat je jouw kennis direct in praktijk brengt. Hierdoor krijg je meer ervaring met het beroep en bouw je aan je beroepsvaardigheden. De klassikale bijeenkomsten zijn georganiseerd in een aantal modules. Je leert bovendien samen in een groep met andere volwassenen die in eenzelfde situatie als jij ook een MBO-diploma willen behalen. Je kunt bij deze opleiding gebruikmaken van onze online leeromgeving. Hier vind je veel relevante informatie voor je studie.

Begeleiding

Om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk slaagt voor deze opleiding, word je tijdens de opleiding goed begeleid. Zo word je tijdens de praktijkdagen begeleid door een vaste docent. Wij zorgen ervoor dat je de opleiding uitstekend kunt combineren met je werk en privé en dat je doelgericht het diploma behaalt.

Wat doet een tandartsassistent?

Als tandartsassistent houd je je bezig met de volgende zaken:

 • Je helpt cliënten bij hun vraag
 • Je geeft voorlichting en advies
 • Je voert tandheelkundige behandelingen uit
 • Je helpt bij specialistische tandheelkundige behandelingen
 • Je zorgt voor logistiek en beheer
 • Je zorgt voor planning en administratie

Je werkt samen met de tandarts.

Werken in de beroepspraktijk

Je werk is erg belangrijk, omdat je daarin oefent met het in praktijk brengen van je beroepsvaardigheden. Werk je al bij een tandarts of tandartsenpraktijk? En is dat een erkend leerbedrijf? Dan kun je je huidige werkplek voordragen als leerplek.

Voorbereiding en studiebelasting

De studiebelasting is ongeveer 10-20 uur per week.

Opleiding MBO Tandartsassistent niveau 4 (Edin)

Studieprogramma

Programma

De opleiding bestaat uit korte modules met interessante en belangrijke onderwerpen. Je gaat 1 keer per week naar het opleidingscentrum in Maarn. Daarnaast ben je minimaal 16 uur per week aan het werk als tandartsassistent.

Je kunt van ons een professionele aanpak verwachten. Wij werken met ervaren praktijkdocenten. Alle onnodige ballast in de opleiding laten we achterwege, zodat je direct doelgericht naar het diploma toewerkt.

Beroepsgerichte modules

 • Agendaplanning
 • Administratie en organisatie
 • Beroepshouding en ethiek
 • Motiverende gespreksvoering, advies en voorlichting door de tandartsassistent
 • Diversiteit van patiënten
 • Anatomie en pathologie
 • Tandheelkundige behandelingen I en II
 • Infectiepreventie
 • Pijnklachten
 • Four-handed assisteren
 • EHBO
 • Ergonomie
 • Communicatieve vaardigheden
 • Gezondheidszorg in Nederland

Keuzeprogramma

Je volgt naast deze modules ook een keuzeprogramma van 20 uur. Dit programma is een verdieping of verbreding van je beroepsgerichte modules. Je kiest een van de volgende programma’s:

 • Orthodontieassistent
 • Praktijkorganisatie

Taal en rekenen

Om een erkend diploma MBO-niveau 4 te behalen is landelijk vastgelegd dat je een bepaald niveau van taal- en rekenvaardigheden moet halen. Daarom word je in deze opleiding ondersteund met een programma en maak je diverse examens op het gebied van taal en rekenen om aan te tonen dat je dit niveau beheerst. In de praktijk blijkt dat veel deelnemers over voldoende taal- en rekenvaardigheden beschikken, waardoor het niet nodig is om dit programma te volgen. Zie Toelichting MBO voor meer informatie.

Erkend diploma

Om je diploma te behalen word je tijdens de opleiding beoordeeld. Deze beoordeling heeft voor een deel betrekking op wat je geleerd hebt in de praktijk en voor een deel op wat je geleerd hebt in de klas. Je ontvangt aan het begin van je opleiding uitgebreide informatie over de beoordeling. Als je alles gehaald hebt, ontvang je het officieel erkende diploma ‘MBO Tandartsassistent niveau 4’. Edin Dental Academy is officieel erkend op basis van de Wet educatie en beroepsonderwijs door het ministerie van OCW en mag dit erkende MBO-diploma afgeven.

Lesplanning

De nieuwe startdata voor de opleiding MBO Tandartsassistent niveau 4 (Edin) worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kostenspecificatie

Meer informatie

Als je interesse hebt, kun je contact opnemen met de studieadviseurs van Scheidegger per e-mail of telefoon. Het opleidingscentrum van Edin Dental Academy ligt in Maarn. Na afloop van het intakegesprek wordt er een opleidingsplan en financieel plan met je opgesteld. Je kunt al met de opleiding beginnen voor € 291,- per maand. Hierbij zitten de examens inbegrepen. Voor de verschillende leermiddelen betaal je eenmalig € 500,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur en 21.00 uur (op vrijdag tot 17.00 uur). Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Mail ons 035 - 7121992 06 - 10739752

Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?

We helpen je graag. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 08.00 uur en 21.00 uur en op vrijdag tot 17.00 uur. Je kunt ons ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Mail ons 035 - 7 121 992 06 - 10739752

Bezoek een van onze Open Avonden

Twijfel je welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een open avond en krijg persoonlijk advies van onze opleidingsadviseurs.

MELD JE NU AAN

Studiegids 2018-2019, vraag 'm nu aan!

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

STUDIEGIDS AANVRAGEN

Onze website maakt gebruik van cookies.

Accepteren