Met Scheidegger sta je sterker

Basisopleiding Fitnessinstructeur

Unieke opleiding voor begeleiders bij een sportvereniging of -centrum - 6 maanden

Ben jij gek op sport en werk jij graag met sporters in een sportvereniging of fitnesscentrum? Als fitnessinstructeur help je bij de voorbereiding, uitvoering en nabespreking van trainingen en lessen aan groepen, individuele sporters of recreanten. Je leert tijdens de opleiding een-op-een met klanten te werken, maar ook om met groepen om te gaan. Tevens leer je algemene trainingsschema's op te stellen. Na de opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een fitnesscentrum, zwembad of sportvereniging. Na deze korte, praktijkgerichte opleiding kun je direct aan het werk of doorstromen naar de opleiding HBO Sportcoaching.

Voor wie?

De opleiding is bedoeld voor iedereen met passie voor sport en graag sporters of recreanten begeleidt tijdens hun activiteiten. Je coacht graag en weet mensen te motiveren.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op MBO-niveau. Een vooropleiding is niet noodzakelijk. Interesse in en motivatie voor sport, het menselijk lichaam en blessurepreventie is voldoende.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Je gaat aan de slag met praktische theorie waar je ook echt iets aan hebt in de praktijk, een direct toepasbare aanpak. Daarnaast ontwikkel je belangrijke vaardigheden waar je als sportbegeleider veel aan hebt.

Opzet van de opleiding

De opleiding bestaat uit 2 modules van 6 lessen. Je wordt begeleid door een studiecoach bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Een ervaren docent legt de theorie uit en past die toe op de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar heb je wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen.

Opleiding Basisopleiding Fitnessinstructeur

Studieprogramma

Begeleiden van sportactiviteiten

(6 lessen)

 • Sportbehoefte van de klant inventariseren
 • Sportactiviteiten voorbereiden
 • Begeleiding van de sporters
 • Sport- en bewegingsactiviteiten uitvoeren
 • Toezicht houden bij sportactiviteiten
 • Resultaten monitoren en evalueren
 • Verschillende sportaccommodaties
 • Examen: Praktijkgericht examen

Toestelgebruik en technieken

(6 lessen)

 • Cardiotoestellen
 • Krachttoestellen
 • Freeweighttechniek
 • Veiligheid en risico's
 • Blessurepreventie
 • Fitnessprogramma's
 • Vakdeskundigheid
 • Examen: Praktijkgericht examen

Praktijkmodules

Beide modules worden verzorgd in moderne praktijklokalen die speciaal voor het beroep van sport- en bewegingsbegeleider zijn ingericht. Tijdens deze praktijklessen maak je gebruik van praktische materialen en moderne instrumenten. Op deze wijze garanderen wij dat je opleiding altijd op de nieuwste technieken en huidige praktijk is toegesneden. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijkmodules in een andere stad volgt.

Afronding en diploma

De modules worden afgerond met een praktijkgericht examen. Als je beide modules met een voldoende afrondt, ontvang je het diploma 'MBO Basisopleiding Fitnessinstructeur' van Scheidegger Opleidingen. De opleiding is gebaseerd op de eindtermen en exameneisen van de volledige MBO-opleiding Sport- en Bewegingsbegeleider niveau 3.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 6 maanden. De opleiding wordt in een dagvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 6 lessen van 10.00 uur tot 16.00 uur. Als je de dagopleiding volgt, heb je 2 lessen op 1 dag.

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Dag Dinsdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Dag Dinsdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Amsterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 990,-
Examens: € 195,- per examen
Studiemateriaal: € 125,- per module

Je kunt deze opleiding in maandelijkse termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 75,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
 
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.