Basisopleiding Fitnessinstructeur

Unieke opleiding voor begeleiders bij een sportvereniging of -centrum - 6 maanden

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van jouw huidige loopbaan en jouw leerdoelen geven wij je graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat jouw gegevens achter en wij bellen je binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan

Ben je gek op sport en werk je graag met sporters in een sportvereniging of fitnesscentrum? Als fitnessinstructeur help je bij de voorbereiding, uitvoering en nabespreking van trainingen en lessen aan groepen, individuele sporters of recreanten. Je leert tijdens de opleiding een-op-een met klanten te werken, maar ook om met groepen om te gaan. Daarnaast leer je algemene trainingsschema’s op te stellen. Na de opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een fitnesscentrum, zwembad of sportvereniging. Je kunt direct aan het werk of doorstromen naar de opleiding HBO Sportcoaching.

Voor wie?

De opleiding is bedoeld voor iedereen met passie voor sport en graag sporters of recreanten begeleidt tijdens hun activiteiten. Je coacht graag en weet mensen te motiveren.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op MBO-niveau. Een vooropleiding is niet noodzakelijk. Interesse in en motivatie voor sport, het menselijk lichaam en blessurepreventie is voldoende.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Je gaat aan de slag met theorie waar je ook echt iets aan hebt in de praktijk. In deze opleiding ontwikkel je belangrijke vaardigheden waar je als sportbegeleider veel aan hebt. Zo leer je sporters en sportactiviteiten begeleiden, ga je aan de slag met het gebruik van verschillende cardio- en krachttoestellen en leer je diverse technieken op dit gebied toepassen.

Je krijgt tijdens je opleiding toegang tot een professionele digitale leeromgeving: e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en examens en kun je makkelijk communiceren met je medestudenten en docent. Zie e-Connect voor informatie.

Kenmerkend is de intensieve begeleiding door Scheidegger. De combinatie van bijeenkomsten, de zeer professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt. Daarom geven wij je ook graag examengarantie! Zie Praktische informatie voor informatie over deze unieke regeling.

Opzet van de opleiding

De opleiding bestaat uit 2 modules van 6 lessen. Je wordt begeleid door een studiecoach bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Een ervaren docent legt de ­theorie uit en past die toe op de dagelijkse praktijk, zodat jij dit direct kunt gebruiken in je werk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend.

Praktijkmodules

Beide modules worden verzorgd in moderne praktijklokalen die speciaal voor het beroep van sport- en bewegingsbegeleider zijn ingericht. Tijdens deze praktijklessen maak je gebruik van praktische materialen en moderne toestellen. Op deze wijze garanderen wij dat je opleiding altijd op de nieuwste technieken en huidige praktijk is toegesneden. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijkmodules in een andere stad volgt.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen.

Opleiding Basisopleiding Fitnessinstructeur

Studieprogramma

Begeleiden van sportactiviteiten

(6 lessen)

 • Sportbehoefte van de klant inventariseren
 • Sportactiviteiten voorbereiden
 • Begeleiding van de sporters
 • Sport- en bewegingsactiviteiten uitvoeren
 • Toezicht houden bij sportactiviteiten
 • Resultaten monitoren en evalueren
 • Verschillende sportaccommodaties

Toestelgebruik en technieken

(6 lessen)

 • Cardiotoestellen
 • Krachttoestellen
 • Freeweighttechniek
 • Veiligheid en risico’s
 • Blessurepreventie
 • Fitnessprogramma’s
 • Vakdeskundigheid

Afronding en diploma

Je rondt elke module af met een praktijkgerichte opdracht. Als je beide modules met een voldoende afrondt, ontvang je het diploma ‘Basisopleiding Fitnessinstructeur’ van ­Scheidegger Opleidingen. De opleiding is gebaseerd op de eindtermen en exameneisen van de volledige­ MBO-­opleiding Sport- en Bewegingsbegeleider niveau 3.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 6 maanden. De opleiding wordt in een dagvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 6 lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur. Als je de dagopleiding volgt, heb je 2 lessen op 1 dag.

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Dag Dinsdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Zaterdag Zaterdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Zaterdag Zaterdag Amsterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Dag Dinsdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Mei 2018 Zaterdag Zaterdag Utrecht
Inschrijven Planning

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 1.090,-
Examens: € 195,- per examen
Studiemateriaal: € 125,- per module

Je kunt deze opleiding in maandelijkse termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 75,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Laten we samen de juiste keuze maken. We zitten nu voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp van maandag - vrijdag van 10.00 - 16.00 uur.

Mail ons 035 - 7121992 06 - 10739752

Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?

Laten we samen de juiste keuze maken. We zitten voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 8:00 uur en 21:00 uur en op vrijdag tot 17:00 uur. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp van maandag tot vrijdag van 10:00 – 16:00 uur.

Mail ons 035 - 7 121 992 06 - 10739752

Bezoek een van onze Open Avonden

Twijfel je welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een open avond en krijg persoonlijk advies van onze opleidingsadviseurs.

MELD JE NU AAN

Studiegids 2017-2018, vraag 'm nu aan!

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

STUDIEGIDS AANVRAGEN

Onze website maakt gebruik van cookies.