Met Scheidegger sta je sterker

MBO Reisleider

Korte en praktijkgerichte MBO-opleiding - 6 maanden

Wil je meer van de wereld zien en mensen een vakantie bezorgen die ze nooit meer zullen vergeten? Dan is het beroep reisleider je op het lijf geschreven. Toch is het werk van reisleider niet altijd makkelijk. Als je niet goed voorbereid aan de slag gaat, dan is de kans op teleurstellingen groot. Daarom moet je over de nodige bagage beschikken. En die krijg je in deze opleiding van Scheidegger. In deze korte, praktijkgerichte opleiding komen de belangrijkste vaardigheden die je nodig hebt als reisleider aan bod. Je leert hoe je reizen moet organiseren, plannen en begeleiden. Na afronding kun je mogelijk eenvoudig en snel doorstromen naar de officieel erkende opleiding MBO Zelfstandig Medewerker Leisure & Hospitality niveau 3 of MBO Leidinggevende Leisure & Hospitality niveau 4. Als je een kernachtige opleiding zoekt binnen dit vakgebied, dan is dit een uitstekende keuze.

Voor wie?

Deze opleiding is ontwikkeld voor iedereen die graag in de recreatie wil werken. Ook als je hier al in werkt en je je kennis en vaardigheden snel en praktijkgericht wilt ontwikkelen, is deze opleiding heel geschikt.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op MBO-niveau. Een vooropleiding is niet noodzakelijk. Interesse en motivatie zijn voldoende.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Je gaat aan de slag met praktische theorie waar je ook echt iets aan hebt. Dus geen theorie om de theorie, maar direct toepasbare theorie. Daarnaast ontwikkel je belangrijke vaardigheden waar je in de praktijk veel aan hebt.

Je krijgt toegang tot een professionele, digitale leeromgeving: e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en je examens. Ook kun je via e-Connect gemakkelijk communiceren met je medestudenten en je docent. Zie e-Connect voor meer informatie.

Kenmerkend is de intensieve begeleiding door middel van de VAK-methode van Scheidegger (zie Unieke opleidingsmethode). De combinatie van bijeenkomsten, een zeer professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma haalt. Daarom geven wij ook graag een examengarantie! Zie e-Connect voor meer informatie.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 2 modules van 6 lessen. Je wordt begeleid door een studiecoach bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Een ervaren docent legt de theorie uit en vertaalt die naar de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een belangrijke voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.

Examengarantie

Als je toch niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Opleiding MBO Reisleider

Studieprogramma

Recreatieve begeleiding

(6 lessen)

 • Begeleidingsvaardigheden
 • Vermaken van gasten en begeleiden van activiteiten
 • Bewaken van voortgang en kwaliteit van activiteiten
 • De veiligheid van de gasten
 • Ongelukken, incidenten en calamiteiten
 • Evalueren en verbeteren van recreatieve activiteiten
 • Schoonmaak en hygiëne
 • Examen: Praktijkgericht examen

Reiskennis en bestemmingen

(6 lessen)

 • Topografische kennis
 • Bestemmingsinformatie verzamelen
 • Toeristische attracties en bezienswaardigheden in binnen- en buitenland
 • Reisbrochures en andere bronnen
 • Vervoer en verblijf
 • Adviseren over betaalmiddelen en gezondheid
 • Douanebepalingen
 • Specifieke doelgroepen (kinderen, alleenstaanden, gehandicapten, ouderen)
 • Zakenreizen
 • Omgaan met klachten
 • Examen: Praktijkgericht examen

Afronding en diploma

Je rondt de modules af met een praktijkgericht examen. Als je beide modules met een voldoende afrondt, ontvang je het instituutsdiploma 'MBO Reisleider' van Scheidegger Opleidingen. Dit instituutsdiploma levert bovendien mogelijk vrijstelling op in diverse MBO-opleidingen van Scheidegger.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 6 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 6 lessen van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 12 lessen van 19.00 uur tot 22.00 uur. Als je de dagopleiding volgt, heb je 2 lessen op 1 dag. Je kunt deze opleiding ook via e-Learning volgen met persoonlijke begeleiding. Zie Praktische informatie voor meer informatie over de unieke aanpak van Scheidegger.

De nieuwe startdata voor de opleiding MBO Reisleider worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 990,-
Examen: € 195,- per examen
Studiemateriaal: € 125,- per module

Je kunt deze opleiding in maandelijkse termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 75,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.