Met Scheidegger sta je sterker

MBO Netwerkbeheerder

Interessante opleiding voor ambitieuze mensen - 6 maanden

Als je al bekend bent met service- en beheeractiviteiten en verantwoordelijk wilt zijn voor het dagelijks beheer van het computernetwerk, dan is onze opleiding MBO Netwerkbeheerder iets voor jou. Als netwerkbeheerder zorg je voor een stabiel en beveiligd internet (wide area network) of bedrijfsnetwerk (local area network). Activiteiten als het installeren en instellen van servers, werkstations, netwerkapparatuur of bekabeling, zodanig dat de onderliggende infrastructuur goed blijft werken, spreken je aan. Je ondersteunt gebruikers bij hun technische vragen en problemen en probeert deze zo snel en goed mogelijk op te lossen. Goed oplossen betekent goed kunnen luisteren, doorvragen en adviseren, maar ook het documenteren van deze storingen of de werking van het netwerk.

Voor wie?

Deze opleiding is speciaal voor iedereen die zich wil ontwikkelen tot volwaardig netwerkbeheerder en die bekend is met helpdesk- en/of servicedeskactiviteiten.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op MBO-niveau. Er wordt verwacht dat je bekend bent met service- en beheeractiviteiten. Als dit niet het geval is, adviseren we je eerst de opleiding MBO ICT Help- en Servicedeskmedewerker te volgen. Deze opleiding sluit naadloos aan op die opleiding. Uiteraard kunnen onze opleidingsadviseurs je hierover uitstekend adviseren.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Je gaat aan de slag met praktische theorie waar je ook echt iets aan hebt. Dus geen theorie om de theorie, maar direct toepasbare theorie. Daarnaast ontwikkel je belangrijke vaardigheden waar je als netwerkbeheerder veel aan hebt. Je krijgt toegang tot een professionele, digitale leeromgeving: e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en je examens, en kun je makkelijk communiceren met je medestudenten en je docent. Zie e-Connect voor meer informatie. Kenmerkend is de intensieve begeleiding door middel van de VAK-methode van Scheidegger (zie Unieke opleidingsmethode). De combinatie van bijeenkomsten, een zeer professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma haalt. Daarom geven wij ook graag een examengarantie! Zie Praktische informatie voor meer informatie.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 2 modules van 6 lessen. Je wordt begeleid door een coach bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Een ervaren docent legt de theorie uit en vertaalt die naar de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een belangrijke voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.
De netwerkbeheerder is verantwoordelijk voor het onderhouden van voldoende capaciteit, functionaliteit en integriteit van de infrastructuur. Vaak is dit werk onzichtbaar, totdat zich incidenten voordoen waar de hele organisatie last van heeft. De netwerkbeheerder is eigenlijk de poortwachter van het ICT-systeem. Dit betekent dat hij technische handelingen uitvoert, zoals het maken van back-ups en het kijken naar beveiligingsaspecten, dat hij bekend is met login- en internetprotocollen, en dat hij aandacht heeft voor het netwerk-, service- en klantproces. In deze opleiding komen juist deze kennis en vaardigheden aan de orde.

Opleiding MBO Netwerkbeheerder

Studieprogramma

MTA Networking Fundamentals (MTA-examen 98-366)

(6 lessen)

 • Lokale netwerken (LAN's)
 • Netwerken beschrijven
 • Draadloze netwerken
 • Werken met Internet Protocol (IP)
 • TCP/IP implementeren
 • Wide Area-netwerken
 • Netwerkinfrastructuur en beveiliging
 • Examen: Digitaal examen

CompTIA Security+ Certification (Exam SYO-401)

(6 lessen)

 • Beveiliging, privacy en ICT
 • Beveiligingsniveaus
 • Toegang, autorisatie en accounts
 • Beveiligingsbeleid en protocollen
 • Netwerkbeveiliging
 • Examen: Digitaal examen

Praktijkmodules

Beide modules worden verzorgd in moderne praktijklokalen. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijkmodules in een andere plaats en/of op een andere dag volgt.

Diploma

Je rondt de modules af met digitale examens. Wanneer je beide modules met een voldoende afrondt, ontvang je het instituutsdiploma 'MBO Netwerkbeheerder' van Scheidegger Opleidingen. Met dit instituutsdiploma kun je mogelijk in een sterk verkort traject doorstuderen naar diverse MBO ICT-opleidingen op niveau 4. Voor de modules maak je examens waarbij je meteen ook officiële internationale certificaten behaalt. Deze modules volg je bij Computrain, businesspartner van Scheidegger.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 6 maanden. De opleiding wordt in een dagvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 6 lessen van 10.00 uur tot 16.00 uur. Als je de dagopleiding volgt, heb je 2 lessen op 1 dag.

De nieuwe startdata voor de opleiding MBO Netwerkbeheerder worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 990,-
Examens: € 75,- MTA-examen
€ 295,- ComptiA-examen
Studiemateriaal: € 125,- per module
Arrangementskosten: € 150,- o.b.v. dag

Je kunt deze opleiding in maandelijkse termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 75,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
 
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.