MBO Helpende zorg en welzijn niveau 2 (inclusief module voor Gastouders)

Officieel erkende MBO-opleiding niveau 2 - 1 jaar

Niveau

Erkende MBO-opleidingen

Duur

12 maanden Duur van de opleiding

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Het vakgebied van de helpende zorg en welzijn is heel breed. Je kunt op veel verschillende plekken aan het werk. Zo kun je onder andere aan de slag in een verpleeg- of verzorgingshuis, een instelling voor verstandelijk gehandicapten, een algemeen ziekenhuis of in de thuiszorg. Zou jij daarentegen graag aan de slag willen als gastouder? Dan is deze landelijk erkende MBO-opleiding perfect voor jou. Deze opleiding biedt jou namelijk de mogelijkheid om een extra module gericht op kinderopvang te volgen. Hierin leer je wat kinderen van jou nodig hebben en ontdek je hoe je een veilige omgeving voor hen creeërt waarin zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Wat doet een gastouder?

Als gastouder houd je je bezig met de volgende zaken:

 • Je vangt kinderen op bij je thuis of in het huis van het gastgezin
 • Je helpt bij de persoonlijke verzorging van kinderen
 • Je doet activiteiten met de kinderen
 • Je zorgt voor een veilige situatie en voert licht administratieve taken uit

Je werkt zelfstandig. Je kunt als gastouder tot 6 kinderen opvangen. Je kunt kinderen bij je thuis opvangen of in het huis van het gastgezin.

Officieel erkend

Scheidegger heeft officieel toestemming van het ministerie van OCW om MBO-opleidingen te verzorgen. Hierdoor kan Scheidegger officieel erkende MBO-diploma’s verstrekken. Zie Toelichting MBO voor de toelichting.

Voor wie?

Je vindt werken met kinderen leuk en kunt goed met ze omgaan. Je bent gastvrij en sociaal ingesteld en zorgt graag voor een prettige en veilige situatie voor kinderen. Met dit diploma voldoe je aan de opleidingseis om als gastouder aan de slag te gaan. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en een EHBO-diploma voor kinderen.

Vooropleiding

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een diploma LBO, VMBO basis beroepsgericht of het diploma van een MBO-assistentenopleiding (MBO-niveau 1).

Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan kun je als je beschikt over een goede motivatie en ruime werkervaring een toelatingstoets maken. Met een goed resultaat kun je zo alsnog tot de opleiding toegelaten worden. Als je gebruik wilt maken van deze vorm van toelating, dan wordt tijdens de intake uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassen studenten die een MBO-diploma willen behalen. Voor de start van de opleiding wordt persoonlijk contact met jou opgenomen. Alle belangrijke aspecten worden dan telefonisch met je doorgenomen. Zo wordt onder andere ingegaan op de rol van de stage in de opleiding, de geschiktheid van jouw werkplek en de keuzeprogramma's waaruit je kunt kiezen. De opleiding start met een kick-off. Hierin worden het programma, de begeleiding en de examinering uitgelegd. Daarnaast krijg je een introductie in e-Connect, de digitale leeromgeving van Scheidegger, waar je alle informatie over je opleiding vindt.

De opleiding is voor een belangrijk deel gekoppeld aan de praktijk. Je loopt stage waarbij je het vak in de praktijk leert. Ook volg je modules in de vorm van klassikale bijeenkomsten met veel voorbeelden uit de praktijk. Deze modules worden verzorgd door docenten die zelf in het vakgebied werkzaam zijn. Dat maakt de lessen erg leuk en zorgt ervoor dat de leerstof heel herkenbaar wordt uitgelegd. Ook zijn de boeken die in deze opleiding worden gebruikt uitstekend geschikt voor MBO. Wij maken het je zo makkelijk mogelijk om jouw diploma te halen.

Wil jij als helpende zorg en welzijn aan de slag als gastouder? Dan biedt deze opleiding je de mogelijkheid om de extra module Kinderopvang door de gastouder te volgen. Deze module wordt verzorgd in samenwerking met KennisNetwerk GastouderOpvang (KNGO). Na een succesvolle afronding van de module ontvang je dan ook een waardevol KNGO-certificaat, waarmee je aantoont dat jouw gastbureau aan de criteria voldoet en je als gastouder over de juiste competenties beschikt om het vak op een verantwoorde manier uit te oefenen.

Begeleiding

Tijdens de opleiding word je op verschillende manieren begeleid. Je hebt een studiebegeleider voor de voortgang in je opleiding en een stagebegeleider voor de voortgang in je stage. Tijdens jouw opleiding hebben zij regelmatig contact met je. Ook met vragen kun je bij hen terecht. Op de werk- of stageplek zelf is er begeleiding door je stagementor. Dit is vaak je leidinggevende of een ervaren collega. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren.

Stage

Tijdens je stage breng je beroepsvaardigheden in praktijk. Werk je bij een erkend leerbedrijf? Dan kun je, als je een contract hebt voor minimaal 16 uur per week, je huidige werkplek voordragen als stageplaats. Heb je op dit moment geen geschikte werkplek? Dan volg je een stage bij een bedrijf dat je zelf zoekt. Het Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen. Voor een stage heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig.

Voorbereiding en studiebelasting

Ongeveer 3-5 uur per bijeenkomst. Daarnaast werk je aan je praktijkopdrachten.

Waarom Scheidegger?

 • Lessen door ervaren docenten uit de beroepspraktijk
 • Kleine klassen en goede persoonlijke begeleiding
 • Een duidelijke opzet en aanpak
 • Plezier van samen leren en samen slagen
 • Een unieke examengarantie

Personenregister kinderopvang

Per 1 maart 2018 is het personenregister kinderopvang geïntroduceerd. Je kunt je aanmelden bij het personenregister kinderopvang via duo.nl/personenregisterkinderopvang. Je vindt daar ook aanvullende informatie.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom: Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Studieprogramma

Het programma bestaat uit 3 modules (6 avonden of 3 dagen), een keuzeprogramma (4 avonden of 2 dagen), een module Studiebegeleiding (3 bijeenkomsten van 3 uur) en een stage (je werkplek of een stageplek). Ook wordt aandacht besteed aan de algemene onderdelen die voor MBO-opleidingen verplicht zijn, zoals taal en rekenen.

Tijdens de opleiding ga je praktisch aan de slag met het begeleiden en ondersteunen van kinderen. Je leert hierbij omgaan met gedragsproblemen en diversiteit. Daarnaast doe je basiskennis op over onder andere vitale functies, ziektebeelden en medicatie en ontwikkel je vaardigheden die je in de kinderopvang nodig hebt. Je leert bijvoorbeeld communiceren met kinderen en gaat aan de slag met persoonlijke verzorging. Zo word je goed voorbereid om direct in de praktijk aan de slag te gaan.

Basiskennis en vaardigheden in de zorg

(6 lessen)

 • Hygiëne, persoonlijke zorg en uiterlijke verzorging
 • Spijsvertering en vitale functies
 • Huid, ziektebeelden en medicatie
 • Urine, feces en andere vormen van uitscheiding
 • Bed- en kamerverzorging
 • Micro-organismen en voedsel

Ondersteuning in de zorg

(6 lessen)

 • Ondersteunen en begeleiden van de cliënt
 • Het cliëntsysteem
 • Werken met een begeleidingsplan
 • Methodisch begeleiden
 • Creëren van veilige situaties
 • Omgaan met gedragsproblemen
 • Integer handelen

Kinderopvang door de gastouder

(e-learning)

 • Ontstaan en belang van gastouderschap
 • Pedagogische doelen
 • Basisontwikkeling kinderen van 0-13 jaar
 • Communicatieve vaardigheden
 • Veiligheid en gezondheid
 • Omgaan met diversiteit

Overige onderdelen

 • Studiebegeleiding
 • Keuzeprogramma
 • Stageprogramma
 • Algemene onderdelen

Erkend diploma

Je maakt tijdens je opleiding per module een korte voortgangstoets. Voor je stage werk je aan praktijkopdrachten. Beide onderdelen vormen samen een goede voorbereiding voor je examen, waarin je laat zien dat je het vak beheerst. De module Kinderopvang door de gastouder wordt afgesloten met een extern examen van KNGO, waarmee je een certificaat behaalt. Bij een voldoende beoordeling van alle onderdelen ontvang je het officiële, door de overheid erkende diploma 'MBO Helpende Zorg en Welzijn niveau 2', zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO). Het behalen van een erkend diploma wordt steeds belangrijker. Wij zorgen ervoor dat je dit kunt behalen.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Meer informatie en kosten

Inschrijfgeld: € 100,-

Cursusgeld: € 1.865,-

Studiemateriaal: € 550,-

Examenkosten: € 590,-

Taal en Rekenen: € 400,-

Afronding (incl. diplomering): € 450,-

Je kunt deze opleiding ook in 4 of 12 termijnen betalen.

Bij betaling ineens krijg je een korting van € 75,-.

Deze opleiding volg je al vanaf € 321,- per maand.

Zie Praktische informatie voor meer praktische informatie.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur en 21.00 uur (op vrijdag tot 17.00 uur). Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Mail ons

035 - 7121992

06 - 10739752
 

 

MBO Helpende zorg en welzijn niveau 2 (inclusief module voor Gastouders)

Officieel erkende MBO-opleiding niveau 2 - 1 jaar

Niveau

Erkende MBO-opleidingen

Duur

12 maanden Duur van de opleiding