Met Scheidegger sta je sterker

MBO Handhaver Toezicht en Veiligheid niveau 3

Officieel erkende opleiding in de handhaving van toezicht en veiligheid - 12 tot 16 maanden

Vind jij het een uitdaging om de veiligheid van mensen op straat te waarborgen? Of werk je al in de beveiliging en wil je graag een functie met meer verantwoordelijkheden? Dan is deze officiële en praktijkgerichte opleiding een goede en snelle weg richting het diploma! Als handhaver toezicht en veiligheid surveilleer je in uniform, waar en wanneer dat wenselijk is. Je hebt een verantwoordelijke functie en je zorgt ervoor dat je risico's voortijdig signaleert, zodat je tijdig in kunt grijpen. Je hebt verregaande bevoegdheden waarmee je mensen staande mag houden en/of goederen in mag nemen of zelfs mag sanctioneren. Tijdens de MBO-opleiding leer je onder meer wat precies je bevoegdheden zijn en hoe je bepaalde regels en wetten het beste kunt handhaven. Als je deze opleiding hebt afgerond, ben je in het bezit van het diploma 'MBO Handhaver Toezicht en Veiligheid niveau 3' en het certificaat voor buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Hiermee ben je bevoegd om als handhaver toezicht en veiligheid aan het werk te gaan.

Officieel erkend

Scheidegger heeft officieel toestemming van het ministerie van OCW om MBO-opleidingen te verzorgen. Hierdoor kan Scheidegger officieel erkende MBO-diploma's verstrekken. Zie Toelichting MBO voor meer informatie.

Wat doet een handhaver toezicht en veiligheid?

Als handhaver toezicht en veiligheid houd je je onder meer bezig met de volgende zaken:

 • Je maakt een surveillanceplan en surveilleert
 • Je treedt corrigerend of sanctionerend op
 • Je voert een burgeraanhouding uit als dat nodig is
 • Je informeert en verwijst personen en geeft hulp waar nodig
 • Je voert (ondersteunende) serviceverlenende werkzaamheden uit
 • Je geeft voorlichting over het voorkomen van (kleine) criminaliteit
 • Je organiseert, onderhoudt en gebruikt samenwerkingsverbanden
 

Je werkt veel zelfstandig. Je kunt aan de slag bij gemeenten, of bij een organisatie die samenwerkt met gemeente, provincie of landelijke overheid.

Voor wie?

De opleiding is bedoeld voor iedereen die het een uitdaging vindt om de veiligheid op straat en in publieke ruimten te waarborgen. Je bent als handhaver toezicht en veiligheid verantwoordelijk voor je eigen takenpakket. Zelfstandigheid is in je werk van groot belang. Je neemt bij het surveilleren het voortouw bij eventuele in te zetten actie.

Doel en opzet

Deze praktijkgerichte opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassen studenten. Het programma is gericht op de combinatie van werken en leren. Tijdens de klassikale bijeenkomsten leer je samen met andere studenten veel over handhaving, toezicht en veiligheid. Deze kennis wordt vertaald naar concrete opdrachten, zodat je je kennis direct in praktijk brengt. Hierdoor krijg je meer ervaring met het beroep en bouw je aan je beroepsvaardigheden.

Je neemt deel aan klassikale bijeenkomsten met veel praktijkvoorbeelden. Dit heeft als voordeel dat je direct contact hebt met je docent. De klassikale bijeenkomsten zijn georganiseerd in een aantal modules. Het voordeel hiervan is dat de onderwerpen apart behandeld en afgerond worden. Je leert bovendien samen in een groep met andere volwassenen die in eenzelfde situatie als jij ook een MBO-diploma willen behalen.

Begeleiding

Om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk slaagt voor deze opleiding, word je tijdens de opleiding op verschillende manieren begeleid. Allereerst word je tijdens de lessen intensief begeleid door een docent die veel praktijkervaring heeft en die je kan helpen de lesstof goed toe te passen in de praktijk. Maar er is meer. Wij zorgen, naast je docent, voor een professionele mentor. Deze mentor heeft op gezette tijden contact met je en is tijdens de gehele opleiding beschikbaar voor je vragen. Ook biedt het programma 6 bijeenkomsten aan waarin je extra begeleiding krijgt bij het maken van je stageopdrachten. Daarnaast is er een module Afronding waarin je goed wordt voorbereid op je eindgesprek.

Op de werk- of stageplek zelf is er begeleiding door je leidinggevende of een ervaren collega. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten in praktijk te brengen. Wij zorgen ervoor dat je de opleiding uitstekend kunt combineren met je werk en privé en dat je doelgericht het diploma behaalt.

Stage

Je stage is erg belangrijk, omdat je daarin oefent met het in praktijk brengen van je beroepsvaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij een gemeente of bij een organisatie voor stadstoezicht. Heb je al een baan in dit werkgebied? En is het bedrijf waarbij je werkt een erkend leerbedrijf? Dan kun je, als je een contract hebt voor minimaal 16 uur per week, je huidige werkplek voordragen als stageplaats.

Heb je op dit moment geen geschikte werkplek? Dan volg je een stage bij een bedrijf dat je zelf zoekt. Het Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen.

Voorbereiding en studiebelasting

Naast de lesbijeenkomsten en je stage is de studiebelasting ongeveer 2 tot 3 uur per week.

Vooropleiding

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een MAVO-diploma, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het 4e leerjaar. Als je hier niet aan voldoet, maar wel de capaciteiten en motivatie hebt, dan kun je op basis van een intakegesprek en een toelatingstoets van Scheidegger mogelijk alsnog deelnemen aan deze opleiding. Voor deze intake en toelatingstoets is het relevant dat je over ruime werkervaring beschikt. Informeer hiervoor bij een van onze opleidingsadviseurs.

Subsidie

Volledige, erkende MBO-opleidingen worden sterk gestimuleerd door de overheid. Als je deelneemt aan dit programma, komt je werkgever waarschijnlijk in aanmerking voor subsidie. Voor deze regeling gelden bepaalde voorwaarden. Bekijk voor deze voorwaarden de Subsidieregeling of bel met een van onze opleidingsadviseurs.

Online leeromgeving

Je kunt bij deze opleiding gebruikmaken van onze online leeromgeving. Hier vind je veel informatie die handig is tijdens je opleiding. Je kunt hiermee ook makkelijk contact hebben met je docenten en medestudenten.

Opleiding MBO Handhaver Toezicht en Veiligheid niveau 3

Programma

Je wordt opgeleid voor het officiële diploma 'MBO Handhaver Toezicht en Veiligheid niveau 3'. Het programma bestaat uit 3 beroepsgerichte modules (6 avonden of 3 dagen), een keuzeprogramma (6 avonden of 3 dagen), een module Studiebegeleiding (6 bijeenkomsten van 3 uur), een module Afronding van 2 dagdelen van 3 uur en een stageprogramma (je werkplek of een stage).
We begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Je kunt van ons dan ook een professionele aanpak verwachten. Wij werken met ervaren praktijkdocenten. Alle onnodige ballast in de opleiding laten we achterwege, zodat je direct doelgericht naar het diploma toewerkt.

Beroepsgerichte modules

Rechtskennis

(6 lessen)

 • Inleiding formeel strafrecht
 • Inleiding materieel strafrecht
 • Bevoegdheden van de opsporingsambtenaar
 • Introductie van de combibon
 • Dwangmiddelen ten aanzien van persoonlijke vrijheid
 • Opsporingsmiddelen
 • Wetboek van Strafrecht
 • Examen: Externe examens bij Cito

Werkterreinen en bevoegdheden van de BOA

(6 lessen)

 • Werkgebieden van de BOA
 • Organisatie van de Nederlandse politie
 • Arbeidsinspectie
 • FIOD
 • Opsporingsbevoegdheden
 • Samenwerkende partijen
 • Examen: Externe examens bij EXTH

Handhaving toezicht en veiligheid

(4 online lessen en 1 praktijkdag)

 • Bestuursrecht
 • Wet milieubeheer
 • Wet op economische delicten
 • Verkeer- en parkeerbeleid
 • De organen binnen de sociale kaart
 • Praktijkdag: Specifieke beroepscommunicatie
 • Examen: Externe examens bij EXTH

Keuzeprogramma

Je volgt naast deze 3 beroepsmodules ook een keuzeprogramma van 6 bijeenkomsten. Dit ­programma is een verdieping of verbreding van je beroepsgerichte modules. Je kiest een van de volgende programma’s:

Vernieuwend ondernemen
(6 lessen)
In dit keuzeprogramma ga je aan de slag met onderwerpen als het inspelen op technische en maatschappelijke veranderingen, het zelfstandig signaleren van verbetering en nemen van initiatief, arbeid en gezond en het evalueren van kwaliteitszorgsystemen. 

 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 3


of

Duurzaam ondernemen
(6 lessen)
In dit keuzeprogramma ga je aan de slag met onderwerpen als duurzaamheid op de werkplek, het zelfstandig signaleren van verbetering en nemen van initiatief, arbeid en gezond en het evalueren van kwaliteitszorg­systemen. 

 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 3

Taal en rekenen

Om een erkend diploma MBO-niveau 3 te behalen is landelijk vastgelegd dat je een bepaald niveau van taal- en rekenvaardigheden moet halen. Je maakt daarom tijdens je opleiding diverse examens op het gebied van taal en rekenen om aan te tonen dat je dit niveau beheerst. Zie Toelichting MBO voor meer informatie hierover.

Erkend diploma

De examens zijn een combinatie van een praktijkgericht examen en examens bij EXTH en Cito. Je meldt jezelf aan voor deze examens. Als je alle examens en het begeleidingsprogramma met een voldoende afrondt en ook je praktijkportfolio met een voldoende wordt beoordeeld, ontvang je het officiële diploma 'MBO Handhaver Toezicht en Veiligheid niveau 3' van Scheidegger Opleidingen. Scheidegger is officieel erkend op basis van de Wet educatie en beroepsonderwijs door het ministerie van OCW en mag erkende MBO-diploma's afgeven.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 12 maanden. De opleiding wordt aangeboden in een dag- en een avondvariant. Bij de dagopleiding volg je 10 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur en 8 bijeenkomsten van 3 uur voor de begeleiding en afronding. De avondopleiding omvat 26 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur. Je vindt het bijeenkomstenoverzicht per startmoment en per locatie op de website. Je kunt deze opleiding ook deels op afstand volgen op basis van e-Learning.

De nieuwe startdata voor de opleiding MBO Handhaver Toezicht en Veiligheid niveau 3 worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 2.665,-
Examens: € 300,-
Studiemateriaal: € 525,-
Taal en rekenen: € 400,-
Afronding: € 450,- (inclusief diplomering)

Je kunt deze opleiding in 16 termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 125,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
 
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.