MBO Handhaver Toezicht en Veiligheid niveau 3

Officieel erkende MBO-opleiding in de handhaving van toezicht en veiligheid - 18 maanden

Niveau

Erkende MBO-opleidingen

Variant

Duur

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Vind jij het een leuke uitdaging om de veiligheid van mensen op straat te waarborgen? Of werk je al in de beveiliging en wil je graag een functie met meer verantwoordelijkheden? Dan is deze officiële en praktijkgerichte opleiding een goede en snelle weg richting het juiste diploma! Als handhaver toezicht en veiligheid surveilleer je in uniform, waar en wanneer dat wenselijk is. Je hebt een verantwoordelijke functie en zorgt ervoor dat je risico’s voortijdig signaleert, zodat je tijdig in kunt grijpen. Je hebt verregaande bevoegdheden waarmee je mensen staande mag houden en/of goederen in mag nemen of zelfs mag sanctioneren. Tijdens deze MBO-opleiding leer je onder meer wat precies je bevoegdheden zijn en hoe je bepaalde regels en wetten het beste kunt handhaven. Als je deze opleiding hebt afgerond, ben je in het bezit van het diploma MBO Handhaver Toezicht en Veiligheid niveau 3 en het certificaat voor buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Hiermee ben je bevoegd om als handhaver toezicht en veiligheid aan het werk te gaan.

Wat doet een handhaver toezicht en veiligheid?

Als handhaver toezicht en veiligheid houd je je onder meer bezig met de volgende zaken:

 • Je maakt een surveillanceplan en surveilleert
 • Je treedt corrigerend of sanctionerend op
 • Je voert een burgeraanhouding uit als dat nodig is
 • Je informeert en verwijst personen en geeft hen hulp waar nodig
 • Je voert (ondersteunende) serviceverlenende werkzaamheden uit
 • Je geeft voorlichting over het voorkomen van (kleine) criminaliteit
 • Je organiseert, onderhoudt en gebruikt samenwerkingsverbanden

Je werkt veel zelfstandig. Je kunt aan de slag bij gemeenten of bij een organisatie die samenwerkt met de gemeente, provincie of landelijke overheid.

Officieel erkend

Scheidegger heeft officieel toestemming van het ministerie van OCW om MBO-opleidingen te verzorgen. Hierdoor kan Scheidegger officieel erkende MBO-diploma’s verstrekken. Zie Toelichting MBO voor de toelichting.

Voor wie?

De opleiding is bedoeld voor iedereen die graag de uitdaging aangaat om de veiligheid op straat en in publieke ruimten te waarborgen. Je bent als handhaver toezicht en veiligheid verantwoordelijk voor je eigen takenpakket. Zelfstandigheid is in je werk van groot belang. Je neemt tijdens het surveilleren het voortouw bij eventuele in te zetten actie.

Vooropleiding

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een diploma MBO-niveau 2, een MAVO-diploma, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar.

Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan kun je met een goede motivatie en ruime werkervaring een toelatingstoets maken. Met een goed resultaat kun je zo alsnog tot de opleiding toegelaten worden. Als je gebruik wilt maken van deze vorm van toelating, dan wordt tijdens de intake uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassen studenten die een MBO-diploma willen behalen. Voor de start van de opleiding wordt persoonlijk contact met jou opgenomen. Alle belangrijke aspecten worden dan telefonisch met je doorgenomen. Zo wordt onder andere ingegaan op de rol van de stage in de opleiding, de geschiktheid van jouw werkplek en de keuzeprogramma's waaruit je kunt kiezen. De opleiding start met een kick-off. Hierin worden het programma, de begeleiding en de examinering uitgelegd. Daarnaast krijg je een introductie in e-Connect, de digitale leeromgeving van Scheidegger, waar je alle informatie over je opleiding vindt.

De opleiding is voor een belangrijk deel gekoppeld aan de praktijk. Je loopt stage waarbij je het vak in de praktijk leert. Ook volg je modules in de vorm van klassikale bijeenkomsten met veel voorbeelden uit de praktijk. Deze modules worden verzorgd door docenten die zelf in het vakgebied werkzaam zijn. Dat maakt de lessen erg leuk en zorgt ervoor dat de leerstof heel herkenbaar wordt uitgelegd.

Wij begrijpen hoe het is om volwassenen op de leiden. Zo zorgen wij ervoor dat je de opleiding goed kunt combineren met werk en privé. Ook zijn de boeken die in deze opleiding worden gebruikt uitstekend geschikt voor MBO. Hierdoor werk je heel doelgericht naar het programma toe. Wij maken het je zo makkelijk mogelijk om jouw diploma te halen.

Begeleiding

Tijdens de opleiding word je op verschillende manieren begeleid. Je hebt een studiebegeleider voor de voortgang in je opleiding en een stagebegeleider voor de voortgang in je stage. Tijdens jouw opleiding hebben zij regelmatig contact met je. Ook met vragen kun je bij hen terecht. Op de werk- of stageplek zelf is er begeleiding door je stagementor. Dit is vaak je leidinggevende of een ervaren collega. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren.

Stage

Je stage is erg belangrijk, omdat je daarin oefent met het in praktijk brengen van je beroepsvaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij een gemeente of bij een organisatie voor stadstoezicht. Heb je al een baan in dit werkgebied? En is het bedrijf waarbij je werkt een erkend leerbedrijf? Dan kun je, als je een contract hebt voor minimaal 16 uur per week, je huidige werkplek voordragen als stageplaats. Heb je op dit moment geen geschikte werkplek? Dan volg je een stage bij een bedrijf dat je zelf zoekt. Het Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen.

Voorbereiding en studiebelasting

Ongeveer 3-5 uur per bijeenkomst. Daarnaast werk je aan je praktijkopdrachten.

Waarom Scheidegger?

 • Lessen door ervaren docenten uit de beroepspraktijk
 • Kleine klassen en goede persoonlijke begeleiding
 • Een duidelijke opzet en aanpak
 • Plezier van samen leren en samen slagen
 • Een unieke examengarantie
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Studieprogramma

Het programma bestaat uit 3 beroepsgerichte modules (6 avonden of 3 dagen), een keuzeprogramma, een module Studiebegeleiding (3 lesdagen van 3 uur), een module Afronding van 2 dagdelen van 3 uur en een stageprogramma (je werkplek of een stageplek). De modules Rechtskennis en Werkterreinen en bevoegdheden van de BOA kun je volgen in 3 dagen of 6 avonden. De module Handhaving toezicht en veiligheid bestaat uit 4 e-learninglessen en 2 contactmomenten.

Deze MBO Handhaver Toezicht en Veiligheid niveau 3 leidt je op tot handhaver toezicht en veiligheid. Een brede functie waarin goed observeren en handelen belangrijk zijn. Je werkt met verschillende partijen samen, waaronder de politie en de FIOD. Je taken zijn afwisselend en lopen uiteen van milieubeheer tot handhaving op economische delicten en parkeerbeleid. Dit programma bereidt je hier goed op voor. Ook verdiep je je in strafrecht en leer je welke bevoegdheden je hebt om indien nodig in te grijpen.

Rechtskennis

(6 lessen)

 • Inleiding formeel strafrecht
 • Inleiding materieel strafrecht
 • Bevoegdheden van de opsporingsambtenaar
 • Introductie van de combibon
 • Dwangmiddelen ten aanzien van persoonlijke vrijheid
 • Opsporingsmiddelen
 • Wetboek van Strafrecht

Werkterreinen en bevoegdheden van de BOA

(6 lessen)

 • Werkgebieden van de BOA
 • Organisatie van de Nederlandse politie
 • Arbeidsinspectie
 • FIOD
 • Opsporingsbevoegdheden
 • Samenwerkende partijen

Handhaving toezicht en veiligheid

(2 lessen)

 • Bestuursrecht
 • Wet milieubeheer
 • Wet op economische delicten
 • Verkeer- en parkeerbeleid
 • De organen binnen de sociale kaart
 • Praktijkdag: Specifieke beroepscommunicatie

Overige onderdelen

 • Studiebegeleiding
 • Keuzeprogramma
 • Stageprogramma
 • Algemene onderdelen

MBO-diploma

Je maakt tijdens je opleiding per module een toets. Dit zijn externe examens die je aflegt bij EXTH. Je wordt voor deze examens aangemeld door ons examenbureau. Voor je stage werk je aan praktijkopdrachten. Beide onderdelen vormen samen een goede voorbereiding voor je examen, waarin je laat zien dat je het vak beheerst. Bij een voldoende beoordeling van alle onderdelen ontvang je het officiële, door de overheid erkende diploma 'MBO Handhaver Toezicht en Veiligheid niveau 3', zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO). Het behalen van een erkend diploma wordt steeds belangrijker. Wij zorgen ervoor dat je dit kunt behalen.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Meer informatie en kosten

Inschrijfgeld: € 100,-

Cursusgeld: € 2.690,-

Studiemateriaal: € 625,-

Examenkosten: € 585,-

Taal en Rekenen: € 400,-

Afronding (incl. diplomering): € 450,-

Je kunt deze opleiding ook in 6 of 18 termijnen betalen.

Bij betaling ineens krijg je een korting van € 150,-.

Deze opleiding volg je al vanaf € 253,- per maand.

Zie Praktische informatie voor meer praktische informatie.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur en 21.00 uur (op vrijdag tot 17.00 uur). Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Mail ons

035 - 7121992

06 - 10739752
 

 

MBO Handhaver Toezicht en Veiligheid niveau 3

Officieel erkende MBO-opleiding in de handhaving van toezicht en veiligheid - 18 maanden

Niveau

Erkende MBO-opleidingen

Variant

Duur