Gastouderopvang

Korte opleiding om je te ontwikkelen als gastouder - 3 maanden

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van jouw huidige loopbaan en jouw leerdoelen geven wij je graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat jouw gegevens achter en wij bellen je binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan

Heb jij interesse in de gastouderopvang? Of werk je al als gastouder en wil je graag meer weten over kinderen? Als je gastouder bent, vertrouwen ouders hun kinderen aan je toe en gaan zij ervan uit dat je op een goede manier met hen omgaat. Daarom moet je over de juiste kennis en vaardigheden beschikken. Met deze opleiding leer je veel over het opvangen van kinderen en wat daarbij komt kijken. Voorbeelden hiervan zijn de ontwikkeling van kinderen, het omgaan met problemen en het organiseren van activiteiten. Na afloop van deze opleiding vang jij kinderen op professionele wijze op. Kinderen voelen zich bij jou veilig en vrij om zich goed te ontwikkelen. En dat wil je tenslotte als gastouder.

Voor wie?

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor iedereen die werkzaam is of wil zijn als gastouder. Je vindt het erg leuk om met kinderen te werken en om hen een tweede thuis te bieden.

Vooropleiding

De opleiding wordt verzorgd op MBO-niveau. Om aan de slag te gaan als gastouder heb je een MBO-diploma op minimaal niveau 2 nodig. Heb je dit nog niet, dan kun je bij ons ook de opleiding MBO Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 volgen.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte en direct toepasbare aanpak. Geen theorie om de theorie, maar kennis die je direct kunt toepassen als gastouder. In dit programma leer je wat van belang is voor de veiligheid en het welbevinden van kinderen en verdiep je je in de belangrijkste aandachtspunten bij het opvangen en verzorgen van deze doelgroep. Ook leer je activiteiten inzetten die aansluiten bij de vraag en ontwikkeling van kinderen en ontdek je hoe je op de juiste manier handelt als er sprake is van een (ontwikkelings)probleem. Zo kun jij straks als gastouder een belangrijke bijdrage leveren aan de opvoeding van kinderen.

Tijdens je opleiding heb je toegang tot de gebruiksvriendelijke digitale leeromgeving e-Connect. Binnen deze leeromgeving vind je alle informatie over je opleiding en examens en kun je makkelijk communiceren met medestudenten en je docent. Zie e-Connect voor meer informatie.

Kenmerkend is de intensieve begeleiding van Scheidegger. De combinatie van lessen, de professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je ook daadwerkelijk je diploma behaalt.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 6 lessen. Je wordt begeleid door een studiecoach bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op het praktijkgerichte examen. Een zeer ervaren docent legt de theorie uit en past die toe op de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een belangrijke voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.

Examengarantie

Als je toch niet slaagt voor het examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom: Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Opleiding Gastouderopvang

Studieprogramma

Opvangen van kinderen

 • Vertrouwd gevoel creëren
 • Veilige situatie in huis
 • Persoonlijke verzorging van kinderen
 • Activiteiten organiseren en begeleiden
 • Contact met ouders

Ontwikkeling van kinderen

 • Verschillende fases
 • Persoonlijkheidsvorming
 • Sociale ontwikkeling
 • Creativiteit en fantasie

Omgaan met problemen

 • Agressie
 • Kinderangsten
 • Gedragsproblemen
 • Ontwikkelingsachterstand

Diploma

Je sluit de opleiding af met een digitaal examen, waarin je de koppeling maakt naar de praktijk. Na positieve afronding ontvang je het diploma ‘Gastouderopvang’ van Scheidegger.

Om aan de slag te gaan als gastouder moet je ook aan een aantal wettelijke eisen voldoen. Kijk hiervoor op onderwerpenkinderopvang

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 3 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 3 lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 6 lesdagen van 19.00 uur tot 22.00 uur. Als je de dagopleiding volgt, heb je 2 lessen op 1 dag. Je kunt deze opleiding ook via e-learning volgen met persoonlijke begeleiding. Zie E-learning voor meer informatie over de unieke aanpak van Scheidegger.

De nieuwe startdata voor de opleiding Gastouderopvang worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 590,-
Examen: € 195,-
Studiemateriaal: € 125,-

Je kunt deze opleiding in maandelijkse termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 37,50.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Laten we samen de juiste keuze maken. We zitten nu voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp van maandag - vrijdag van 10.00 - 16.00 uur.

Mail ons 035 - 7121992 06 - 10739752

Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?

Laten we samen de juiste keuze maken. We zitten voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 8:00 uur en 21:00 uur en op vrijdag tot 17:00 uur. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp van maandag tot vrijdag van 10:00 – 16:00 uur.

Mail ons 035 - 7 121 992 06 - 10739752

Bezoek een van onze Open Avonden

Twijfel je welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een open avond en krijg persoonlijk advies van onze opleidingsadviseurs.

MELD JE NU AAN

Studiegids 2017-2018, vraag 'm nu aan!

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

STUDIEGIDS AANVRAGEN

Onze website maakt gebruik van cookies.