Met Scheidegger sta je sterker

Gastouderopvang

Korte opleiding om je te ontwikkelen als gastouder - 3 maanden

Heb jij interesse in de gastouderopvang? Of werk je al als gastouder en wil je graag meer weten over kinderen? Met deze opleiding leer je veel over het opvangen van kinderen en wat daarbij komt kijken. Voorbeelden hiervan zijn het organiseren van activiteiten, de ontwikkeling van kinderen en het omgaan met problemen. Na afloop van deze opleiding zorg jij voor een professionele opvang van kinderen. Zij voelen zich veilig en vrij om zich goed te ontwikkelen. En dat wil je tenslotte als gastouder.

Voor wie?

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor iedereen die werkzaam is of wil zijn als gastouder. Je vindt het erg leuk om met kinderen te werken en om ze een tweede thuis te bieden. Het kan om kinderen gaan van familie of van cliënten. Om aan de slag te gaan als gastouder heb je een MBO-diploma op minimaal niveau 2 nodig. Heb je dit nog niet, dan kun je bij ons ook de opleiding MBO Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 voor Gastouders volgen.

Vooropleiding

Er zijn geen specifieke vooropleidingseisen. De opleiding wordt verzorgd op MBO-niveau.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Je gaat aan de slag met praktische theorie waar je ook echt iets aan hebt. Dus geen theorie om de theorie, maar kennis die je direct kunt toepassen als gastouder.
Je krijgt toegang tot een professionele digitale leeromgeving: e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en examens, en kun je makkelijk communiceren met je medestudenten en je docent. Kenmerkend daarbij is de intensieve begeleiding door middel van de VAK-methode van Scheidegger. De combinatie van lessen, een professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je ook daadwerkelijk je diploma behaalt.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 6 lessen. Je wordt begeleid door een studiecoach bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Een zeer ervaren docent legt de theorie uit en past die toe op de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een belangrijke voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor een examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Opleiding Gastouderopvang

Studieprogramma

Opvangen van kinderen

 • Vertrouwd gevoel creëren
 • Veilige situatie in huis
 • Persoonlijke verzorging van kinderen
 • Activiteiten organiseren en begeleiden
 • Contact met ouders

Ontwikkeling van kinderen

 • Verschillende fases
 • Persoonlijkheidsvorming
 • Sociale ontwikkeling
 • Creativiteit en fantasie

Omgaan met problemen

 • Agressie
 • Kinderangsten
 • Gedragsproblemen
 • Ontwikkelingsachterstand

Examen: praktijkgericht examen

Diploma

Je rondt de opleiding af met een praktijkgericht examen. Na positieve afronding ontvang je het diploma 'Gastouderopvang' van Scheidegger. Om aan de slag te gaan als gastouder moet je aan een aantal wettelijke eisen voldoen. Kijk hiervoor op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kinderopvang.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 3 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 3 lessen van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 6 lessen van 19.00 uur tot 22.00 uur. Als je de dagopleiding volgt, heb je 2 lessen op 1 dag. Je kunt deze opleiding ook via e-Learning volgen met persoonlijke begeleiding. Zie VAK-methode voor meer informatie over de unieke aanpak van Scheidegger.

De nieuwe startdata voor de opleiding Gastouderopvang worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 545,-
Examen: € 195,-
Studiemateriaal: € 125,-

Je kunt deze opleiding in maandelijkse termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 37,50.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
 
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.