Met Scheidegger sta je sterker

Basisopleiding Yogadocent

Inspireer anderen met je yoga-ervaring - 6 maanden

Ben je zelf enthousiast yogabeoefenaar en wil je je positieve ervaringen graag delen met anderen? Word dan yogadocent. In deze praktijkgerichte opleiding komen de 2 hoofdstromingen in yoga aan de orde: yin en yang. Zo wordt je een allround yogadocent met brede mogelijkheden.In de opleiding leer je hoe je yogalessen geeft, wat de juiste opbouw van yogalessen is, wat de meest voorkomende yogahoudingen zijn en hoe je veilig en verantwoord yogalessen doet en geeft. Daarnaast is er tijdens deze opleiding aandacht voor de energetische leer en gaan we dieper in op anatomie. Door deze praktische kennis zorg je ervoor dat stress afneemt, spanning in rug, benen en heupen vermindert, blessures sneller herstellen en ademhaling tot rust komt. Je leerlingen zijn blij met je!

Voor wie?

Deze Basisopleiding Yogadocent is speciaal ontwikkeld voor enthousiaste yogabeoefenaars met enige ervaring in yoga. Je wilt je verdiepen in de verschillende houdingen zodat je leerlingen de positieve effecten van yoga kunnen ervaren.

Vooropleiding

Er gelden geen speciale vooropleidingseisen. Inzet en motivatie zijn de belangrijkste voorwaarden. Ervaring met yoga is wel een belangrijke pre.

Aanpak

Voor een yogadocent is het belangrijk dat alle oefeningen goed voorgedaan worden. Daarom vindt de module Yoga algemeen in een speciale praktijkomgeving plaats. Daar is alle gelegenheid tot het perfectioneren van de basishoudingen. Ook wordt er tijdens deze module geoefend met het kunnen corrigeren van houdingen bij leerlingen. De module Anatomie en energetische kennis is gericht op de basiswerking van het menselijk lichaam. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en casuïstiek leer je hoe je je leerlingen kunt begeleiden bij blessures en fysieke blokkades.
De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Je gaat aan de slag met praktische theorie, waar je echt iets aan hebt. Dus geen theorie om de theorie, maar een direct toepasbare praktijkgerichte aanpak. Naast de nodige basiskennis ontwikkel je belangrijke vaardigheden, waar je als yogadocent in de praktijk goed gebruik van zult maken. Er worden diverse actieve werkvormen gebruikt, zoals oefenen met houdingen, opdrachten en korte meditaties.
Je krijgt toegang tot een professionele digitale leeromgeving: e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en examens, en kun je makkelijk communiceren met je medestudenten en docent. Zie e-Connect voor uitgebreide informatie.
Kenmerkend is de intensieve begeleiding door middel van de VAK-methode van Scheidegger (zie Unieke opleidingsmethode). De combinatie van bijeenkomsten, een zeer professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt. Daarom biedt Scheidegger je ook graag de unieke examengarantie. Zie Praktische informatie voor meer informatie.

Opzet van de opleiding

De opleiding bestaat uit 2 modules van 6 lessen. Je wordt begeleid door een studiecoach bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op de examens. Een ervaren docent legt de theorie uit en vertaalt die naar de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een belangrijke voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Opleiding Basisopleiding Yogadocent

Studieprogramma

Yoga algemeen

(6 lessen)

 • Wat is yoga (algemeen)?
 • Yogaoefeningen
 • Aarden - Zonnegroet A
 • Aarden - Zonnegroet B
 • 30 minutenserie David Swenson
 • Vinyasa
 • Ontspanning/meditatie
 • Adem (normaal)
 • Lesgeven: non-verbaal cueën
 • Lesgeven: verbaal cueën
 • Bandha's
 • Ujjayi-ademhaling
 • Examen: Praktijkgerichte opdracht

Anatomie en energetische kennis

(6 lessen)

 • Anatomie van fundamentele spieren, botten, gewrichten, ligamenten en bindweefsel
 • Analyse van de verschillen tussen individuele lichamen (skeletale variatie, waarom kan de ene yogabeoefenaar sommige houdingen moeilijk of niet innemen en de andere wel?)
 • Energetische kennis
 • Examenvoorbereiding
 • Examen: Praktijkgericht examen

Praktijkmodule

De module Yoga algemeen wordt verzorgd in een modern praktijklokaal. Tijdens deze praktijklessen maak je gebruik van praktische materialen en instrumenten.

Afronding en diploma

De module Anatomie en energetische kennis rond je af met een praktijkgericht examen. De module Yoga algemeen wordt afgerond met een praktijkgerichte opdracht. Als je voor deze examens slaagt, ontvang je het diploma 'Basisopleiding Yogadocent' van Scheidegger Opleidingen.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 6 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 6 lessen van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 6 lessen van 19.00 uur tot 22.00 uur. en 3 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur voor de praktijkmodule Als je de dagopleiding volgt, heb je 2 lessen op 1 dag.

De nieuwe startdata voor de opleiding Basisopleiding Yogadocent worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 990,-
Examens: € 195,- per examen
Studiemateriaal: € 125,- per module

Je kunt deze opleiding in maandelijkse termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 75,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.