Met Scheidegger sta je sterker

Basisopleiding Sportmassage

Praktijkgerichte basisopleiding om je snel te ontwikkelen in de sportmassage - 6 maanden

Wil jij graag in de sportmassage aan de slag? Vind je het leuk om mensen te masseren en te begeleiden naar een goede gezondheid? Kies dan voor deze opleiding. Je leert verschillende massagetechnieken. Deze kun je natuurlijk ook bij niet-sporters inzetten. Je krijgt daarnaast kennis van het menselijk lichaam en leert advies geven voor het opbouwen van conditie en het voorkomen van blessures. Zo kun jij iedereen verder helpen. Wil jij graag voor beginnende en ervaren sporters een betrouwbare en deskundige masseur zijn? Dan is deze praktijkgerichte opleiding van Scheidegger de juiste keuze! Je kunt hierna ook versneld de opleiding Erkend Sportmasseur volgen, die erkend is door de NGS.

Voor wie?

Deze opleiding is gericht op mensen die het leuk vinden om te masseren en mensen op het sportieve vlak verder te helpen. Met deze korte opleiding ontwikkel je je snel in de sportmassage.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op MBO-niveau. Een vooropleiding is niet noodzakelijk. Interesse in en motivatie voor sport, het menselijk lichaam en blessurepreventie is voldoende.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Je gaat aan de slag met praktische theorie waar je ook echt iets aan hebt in de praktijk, een direct toepasbare aanpak. Daarnaast ontwikkel je belangrijke vaardigheden waar je veel gebruik van maakt, zoals verschillende massagetechnieken, en krijg je kennis over blessurepreventie en de opbouw van conditie.

Opzet van de opleiding

De opleiding bestaat uit 2 modules van 6 lessen. Je wordt begeleid door een studiecoach, bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Een ervaren docent legt de theorie uit en past die toe op de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Opleiding Basisopleiding Sportmassage

Studieprogramma

Massagetechnieken en massagevormen

(6 lessen)

 • Basistechniek effleurages, petrissages en duimrollen
 • Basistechniek schommelen en tapotement
 • Masseren van hoofd, hals, schouders, armen en rug
 • Masseren van benen en voeten
 • Diepe weefselmassage
 • Gezichtsmassage
 • Shiatsumassage
 • Hotstonemassage
 • Examen: Praktijkexamen

Medische aspecten in de (sport)massage

(6 lessen)

 • Anatomie en fysiologie
 • Inspanningsfysiologie
 • Spierblessures
 • Gewrichtsblessures
 • Blessurepreventie
 • De sportcoach als voedingsdeskundige
 • Opbouwen en onderhouden van de conditie
 • EHBO
 • Examen: Praktijkgericht examen

Praktijkmodules

De praktijkmodule Massagetechnieken en massagevormen wordt verzorgd in moderne praktijklokalen die speciaal voor het beroep van sportmasseur zijn ingericht. Tijdens deze praktijklessen maak je gebruik van praktische materialen en moderne instrumenten. Op deze wijze garanderen wij dat je opleiding altijd op de nieuwste technieken is toegesneden. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijkmodule in een andere stad en/of op een andere dag volgt.

Afronding en diploma

De module Massagetechnieken en massagevormen rond je af met een praktijkexamen waarmee je laat zien dat je de technieken goed in je vingers hebt. De module Medische aspecten in de (sport)massage rond je af met een praktijkgericht examen. Wanneer je de modules met een voldoende afrondt, ontvang je het diploma 'Basisopleiding Sportmassage' van Scheidegger.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 6 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 6 lessen van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 6 lessen van 19.00 uur tot 22.00 uur en 3 lessen van 10.00 uur tot 16.00 uur voor de praktijkmodules. Als je de dagopleiding volgt, heb je 2 lessen op 1 dag.

De nieuwe startdata voor de opleiding Basisopleiding Sportmassage worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 990,-
Examens: € 195,- per examen
Studiemateriaal: € 125,- per module
Materialenpakket*: Zelf aanschaffen

Je kunt deze opleiding in maandelijkse termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 75,-.
* Voor de opleiding moet je mogelijk een materialenpakket aanschaffen. Dit praktische pakket kun je ook na de opleiding uitstekend gebruiken. Meer informatie kun je opvragen bij onze opleidingsadviseurs.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.