Medisch Rekenen

Praktijkgericht aan de slag met rekenen in de zorg - 3 maanden

Niveau

Basis-, Praktijk- en Vakopleidingen

Variant

Duur

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Het toedienen van medicatie aan een patiënt vraagt om goede rekenvaardigheden. Een kleine rekenfout kan leiden tot het toedienen van een verkeerde dosis en dat mag natuurlijk niet gebeuren. Wil jij daarom jouw medische rekenvaardigheden verder ontwikkelen? In dit korte programma ga je praktijkgericht aan de slag met medisch rekenen. Je oefent onder andere met het berekenen van iemands BMI, het bepalen van de vochtbalans en rekenen met zuurstoftoediening. Daarnaast ga je aan de slag met het oplossen en verdunnen van medicatie en leer je met de juiste hoeveelheden injecteren.

Voor wie?

Heb je in je beroep regelmatig te maken met cliënten die medicatie gebruiken? En wil je je rekenvaardigheden ontwikkelen, zodat je zeker weet dat je altijd de juiste dosis toedient? Dan is dit korte en praktijkgerichte programma echt iets voor jou.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op MBO-niveau. Er gelden geen speciale vooropleidingseisen. Wel beschik je over enige medische basiskennis.

Opzet van de opleiding

Deze korte opleiding bestaat uit 1 module van 6 lessen. Je wordt begeleid door een studiecoach bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op het praktijkgerichte examen. Een zeer ervaren docent legt de theorie uit en past die toe op de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een belangrijke voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte en direct toepasbare aanpak. Je gaat alleen aan de slag met theorie waar je ook echt iets aan hebt in de praktijk. In dit programma verdiep je je in procenten, promilles en verschillende eenheden. Je leert berekenen hoe je met de juiste hoeveelheden medicatie oplost en verdunt en gaat aan de slag met injecteren. Ook leer je berekenen wat de vochtbalans is en hoeveel zuurstof je kunt geven.

Tijdens je opleiding heb je toegang tot de gebruiksvriendelijke digitale leeromgeving e-Connect. Binnen deze leeromgeving vind je alle informatie over je opleiding en examens en kun je makkelijk communiceren met medestudenten en je docent. Zie e-Connect voor meer informatie.

Kenmerkend is de intensieve begeleiding door Scheidegger. De combinatie van lessen, een professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je ook daadwerkelijk je diploma behaalt.

Waarom Scheidegger?

 • Lessen door ervaren docenten uit de beroepspraktijk
 • Kleine klassen en goede persoonlijke begeleiding
 • Een duidelijke opzet en aanpak
 • Plezier van samen leren en samen slagen
 • Een unieke examengarantie

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom: Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma. 

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Studieprogramma

Medisch rekenen

 • Procenten en promilles
 • Eenheden
 • Oplossen en verdunnen
 • BMI
 • Vochtbalans
 • Injecteren
 • Infuus en spuitenpomp
 • Voedingspomp
 • Zuurstof berekenen

Afronding en diploma

Je sluit de opleiding af met een digitaal examen, waarin je de koppeling maakt met de praktijk. Na een positieve afronding ontvang je het diploma 'Medisch Rekenen' van Scheidegger.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 3 maanden
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dagopleiding: 3 lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Avondopleiding: 6 lesdagen van 19.00 uur tot 22.00 uur
 • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand

Als je een dagopleiding volgt, volg je 2 lessen op 1 dag.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-

Cursusgeld: € 599,-

Studiemateriaal: € 125,-

Examenkosten: € 195,-

Je kunt deze opleiding ook in 3 termijnen betalen.

Bij betaling ineens krijg je een korting van € 37,50.

Deze opleiding volg je al vanaf € 306,- per maand.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur en 21.00 uur (op vrijdag tot 17.00 uur). Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Mail ons

035 - 7121992

06 - 10739752
 

 

Medisch Rekenen

Praktijkgericht aan de slag met rekenen in de zorg - 3 maanden

Niveau

Basis-, Praktijk- en Vakopleidingen

Variant

Duur