Helpende Plus

Praktijkgericht programma gericht op verpleegtechnische handelingen - 6 maanden

Niveau

Basis-, Praktijk- en Vakopleidingen

Variant

Duur

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Deze korte, intensieve en praktijkgerichte opleiding draagt bij aan de brede inzetbaarheid van helpenden. In dit programma leer je medicijnen toedienen en checken en ga je aan de slag met andere zeer bruikbare verpleegtechnische handelingen. Tijdens de lesdagen behandelen de docenten relevante theorie en maken zij direct de koppeling naar de praktijk door jou te laten oefenen in een skills lab. Zo ontwikkel je direct je vaardigheden en word je heel goed voorbereid om meteen in de praktijk aan de slag te kunnen.

Voor wie?

Deze opleiding is voor iedere helpende (MBO-niveau 2) die medicijnen moet toedienen en checken en die verpleegtechnische handelingen moet kunnen verrichten. Ben je op zoek naar een kort en praktijkgericht programma? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op MBO-niveau. Je kunt deze opleiding volgen als je in het bezit bent van een diploma MBO Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 en werkzaam bent bij een erkend leerbedrijf voor MBO Verzorgende IG niveau 3.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 1 module van 12 lessen. Je wordt begeleid door een studiecoach bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op het praktijkexamen. Een ervaren docent legt de theorie uit en past die toe op de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een belangrijke voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Je gaat alleen aan de slag met theorie waar je ook echt iets aan hebt in de praktijk. Dus geen theorie om de theorie, maar kennis die je direct kunt toepassen als helpende plus. In dit programma verdiep je je in veelvoorkomende ziektebeelden (COPD, CVA) en ontwikkel je inzicht in onbegrepen gedrag. Je gaat aan de slag met het checken en toedienen van medicatie, het verzorgen van wonden en het toepassen van eerste hulp. Ook leer je de blaaskatheter en maagsonde observeren en controleren en ga je aan de slag met het meten van de bloeddruk en polsslag. Zo word je heel goed voorbereid op de praktijk.

Je krijgt tijdens je opleiding toegang tot de gebruiksvriendelijke digitale leeromgeving e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en examens en kun je makkelijk communiceren met medestudenten en je docent. Zie e-Connect voor meer informatie.

Kenmerkend is de intensieve begeleiding door Scheidegger. De combinatie van lessen, de professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je ook daadwerkelijk je diploma behaalt.

Waarom Scheidegger?

 • Lessen door ervaren docenten uit de beroepspraktijk
 • Kleine klassen en goede persoonlijke begeleiding
 • Een duidelijke opzet en aanpak
 • Plezier van samen leren en samen slagen
 • Een unieke examengarantie

Praktijkportfolio

De opleiding is ingericht volgens de methode van het competentiegericht werken. Dit houdt in dat je een portfolio gaat aanleggen. In dit portfolio neem je onder andere een praktijkverslag op dat je opstelt naar aanleiding van je werkzaamheden als helpende plus. Vanaf de start van je opleiding ben je minimaal 16 uur in de week werkzaam in de praktijk.

Praktijkmodule

Tijdens de opleiding ontwikkel je je vaardigheden in een zogenaamd skills lab. Dit is een zeer goed uitgeruste oefenruimte waar je daadwerkelijk oefent met vaardigheden die je als helpende plus nodig hebt.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom: Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Studieprogramma

Verpleegtechnische handelingen voor de helpende

(12 lessen)

 • Medicatie checken
 • Medicatie toedienen
 • Fysieke belasting
 • Bloeddruk en pols meten
 • Verzorgen van wonden
 • Verzorgen stoma
 • Blaaskatheter en maagsonde observeren en controleren
 • Eerste hulp
 • Onbegrepen gedrag
 • Veelvoorkomende ziektebeelden (COPD, CVA)

Afronding en diploma

Je rondt de opleiding af met een praktijkexamen dat je aflegt tijdens je laatste les. Na een voldoende afronding ontvang je het diploma 'Helpende Plus' van Scheidegger Opleidingen.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 6 maanden
 • Varianten: Dag, zaterdag
 • Dagopleiding: 6 lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur

Je volgt 2 lessen op 1 dag.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-

Cursusgeld: € 1.095,-

Studiemateriaal: € 125,-

Examenkosten: € 195,-

Portfolio: € 150,-

Je kunt deze opleiding ook in 2 of 6 termijnen betalen.

Bij betaling ineens krijg je een korting van € 75,-.

Deze opleiding volg je al vanaf € 261,- per maand.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur en 21.00 uur (op vrijdag tot 17.00 uur). Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Mail ons

035 - 7121992

06 - 10739752
 

 

Helpende Plus

Praktijkgericht programma gericht op verpleegtechnische handelingen - 6 maanden

Niveau

Basis-, Praktijk- en Vakopleidingen

Variant

Duur