Zorg en Welzijn opleidingen

Wil jij graag wat betekenen voor je medemensen en haal je voldoening uit anderen helpen? Als jij wilt werken vanuit je hoofd...

Lees meer

Zorg en Welzijn opleidingen

Wil jij graag wat betekenen voor je medemensen en haal je voldoening uit anderen helpen? Als jij wilt werken vanuit je hoofd én hart, dan past de zorgsector heel goed bij jou. Met een Zorg en Welzijn opleiding kun je allerlei kanten op, want er zijn enorm veel doelgroepen om uit te kiezen. Oriënteer je goed en kies jouw beste match! 
 

Wat is zorg en welzijn? 

Zorg en...

Lees meer

Zorg en Welzijn opleidingen

Wil jij graag wat betekenen voor je medemensen en haal je voldoening uit anderen helpen? Als jij wilt werken vanuit je hoofd én hart, dan past de zorgsector heel goed bij...

Lees meer

Zorg en Welzijn: 67 opleidingen

Alle filters
Niveau
Startmoment
Dag(deel)
Opleidingsvorm/ leslocatie
Duur
Prijs
Filters

HBO Bacheloropleidingen (4)

HBO Associate Degree-opleidingen (1)

HBO-programma (19)

Erkende MBO-opleidingen (9)

MBO-programma (19)

Basis-, Praktijk- en Vakopleidingen (12)

Trainingen (3)

Zorg en Welzijn opleidingen

Wil jij graag wat betekenen voor je medemensen en haal je voldoening uit anderen helpen? Als jij wilt werken vanuit je hoofd én hart, dan past de zorgsector heel goed bij jou. Met een Zorg en Welzijn opleiding kun je allerlei kanten op, want er zijn enorm veel doelgroepen om uit te kiezen. Oriënteer je goed en kies jouw beste match! 
 

Wat is zorg en welzijn? 

Zorg en welzijn omvat de sector die zich richt op de gezondheid en het welbevinden van mensen en gemeenschappen. Het betreft diverse diensten, zoals gezondheidszorg, maatschappelijk werk, jeugdzorg en ouderenzorg. Het doel is het bevorderen van een goede gezondheid en het bieden van ondersteuning bij ziekte of kwetsbaarheid. Professionals in zorg en welzijn streven naar het verbeteren van de kwaliteit van leven en het versterken van sociale cohesie. Social Work kan hier ook een onderdeel van zijn, ook al ligt hierbij de focus meer op het mentale dan fysieke welzijn. Het verschil tussen zorg en welzijn zit hem in hoeverre er geholpen wordt. Zorg neemt over, welzijn ondersteunt. 

 

Wat leer je bij een opleiding Zorg en Welzijn?

Een opleiding in zorg en welzijn richt zich op het ontwikkelen van de kennis en vaardigheden die nodig zijn om effectief te werken binnen deze sector. De specifieke inhoud van de opleiding kan variëren, afhankelijk van het niveau en de specialisatie. Als je bijvoorbeeld een opleiding Verpleegkunde volgt, leer je heel andere dingen dan bij een opleiding Social Work. Je kunt ervan uitgaan dat je in ieder geval leert over verpleegkundige zorg, gezondheidsbevordering, ziekteleer en aandoeningen en maatschappelijk werk. 

 

Beroepen in zorg en welzijn

De zorg- en welzijnssector is enorm breed en divers. Dit zorgt ervoor dat je allerlei kanten op kunt met uiteenlopende doelgroepen. Sommige beroepen vragen slechts een basisopleiding, terwijl andere specialisaties vereisen. Het ligt dus helemaal aan jezelf welke richting je kiest en hoe je wilt doorstuderen. Dit zijn de meest voorkomende beroepen: 

  • Verpleegkundige 
  • Maatschappelijk werker 
  • Fysiotherapeut 
  • Jeugdzorgmedewerker 
  • Ouderenzorgmedewerker 
  • Ergotherapeut 

 

Trends en ontwikkelingen 

De zorg is een werkveld waar constant verandering plaatsvindt. Technologie wordt alsmaar verbeterd, wat leidt tot veel trends en ontwikkelingen. Drie belangrijke trends en ontwikkelingen zijn: 

1. AI in de zorg 

Net als in andere vakgebieden, speelt kunstmatige intelligentie een rol in de zorg- en welzijnssector. AI zorgt ervoor dat de zorg persoonlijker kan worden. Dit is verrassend, maar verklaarbaar. Door het gebruik van AI kan er gemakkelijker rekening gehouden worden met elk persoon en zijn/haar verschillen. Behandelingen en therapieën kunnen door middel van AI specifiek afgestemd worden op de genetische samenstelling van de persoon. Zo kan zorg op maat worden geboden. 

2. Stijgende vraag naar thuiszorg 

Over het algemeen worden mensen gezonder oud dan voorheen. Hierdoor hebben ze de mogelijkheid om langer thuis te blijven wonen. Toch is er af en toe hulp nodig. De vraag naar thuiszorg stijgt hierdoor, zonder dat het aanbod direct stijgt. Er wordt onderzocht welke mogelijkheden van zorg op afstand haalbaar zijn, waaronder thuismonitoring. 

3. Werven en behouden van zorgpersoneel 

Er is een aanhoudend tekort aan zorgpersoneel. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Aan de ene kant betekent dit ruime keuze uit werkplekken waar je als zorgmedewerker terecht kunt. Anderzijds betekent dit wellicht ook een hogere werkdruk, omdat collega’s gemakkelijk kunnen overstappen. 

 

Populaire opleidingen

MBO Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 

Wil jij aan de slag in een verpleeg- of verzorgingshuis, een instelling voor verstandelijk gehandicapten, een algemeen ziekenhuis of in de thuiszorg? Dan kun je nu de MBO Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 volgen. Als medewerker in de zorg maak jij het verschil in de levens van mensen die (tijdelijk) niet zelfstandig kunnen functioneren. 

MBO Verpleegkundige niveau 4 

Wil jij je omscholen tot verpleegkundige? Schrijf je in voor de opleiding MBO Verpleegkundige niveau 4 (via NCOI). Als verpleegkundige help je patiënten met uiteenlopende klachten en jouw werk is veelzijdig. Zo houd je je bezig met lichamelijke verzorging, wondverzorging en zorg- en begeleidingsactiviteiten. Je leert de fijne kneepjes van het vak verpleegkunde, zodat je na afloop aan de slag kunt in het verzorgingstehuis, ziekenhuis of een andere zorginstelling. 

MBO Verzorgende IG (VIG) niveau 3 

In de opleiding MBO Verzorgende IG (VIG) niveau 3 leer je alles wat je nodig hebt om goede zorg en ondersteuning te bieden aan een zorgvrager. In welke branche deze zorgvrager zich bevindt? Dat bepaal jij zelf, je kan met deze opleiding namelijk in verschillende branches aan de slag. Denk hierbij aan een verzorgingshuis, thuiszorg, kraamzorg of de geestelijke gezondheidszorg. 

MBO Sociaal Werker niveau 4 

De opleiding MBO Sociaal Werker niveau 4 is bestemd voor iedereen die het een uitdaging vindt om te werken in het sociaal werk. Je leert hoe je cliënten kunt begeleiden, ondersteunen en adviseren en hoe je werkt met activiteiten- en begeleidingsplannen. Na de opleiding kun je werken binnen diverse disciplines, met jeugd, volwassenen of ouderen, of bijvoorbeeld in de reclassering. 

HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige 

Wil jij aan de slag met het versterken van je medische basiskennis, verpleegkundig handelen en je vaardigheden op het gebied van professionele zorg? Dan past de HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO-V) goed bij jou. Deze opleiding is volledig toegespitst op de competenties die jij nodig hebt als verpleegkundige en ontwikkeld volgens Nursing 2020. Na afronding ontvang je het officiële getuigschrift HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige. 

HBO Bachelor Social Work 

Als social worker activeer, begeleid en organiseer je, zowel bij de cliënt thuis als in de zorginstelling. De opleiding Social Work voorziet je van alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om mensen die niet helemaal mee kunnen komen in de maatschappij professionele hulp te bieden. Hierna kun je werken als schuldhulpverlener, ambulant begeleider of begeleider dagbesteding ouderenzorg. 
 

Waarom een opleiding Zorg en Welzijn bij Scheidegger? 

Een opleiding volgen in combinatie met een druk privéleven of een baan is best pittig. Bij Scheidegger doen wij er alles aan om jou te ondersteunen bij het behalen van je diploma. Wat kun je van ons verwachten? 

  • We adviseren en begeleiden je waar nodig op persoonlijk niveau. 
  • Je leert in je eigen tempo, zodat het perfect aansluit bij jouw huidige leven. 
  • Je leert veel van je medestudenten door de kleine klassen. Er is altijd ruimte voor extra uitleg. 
  • Door het unieke platform OnlineKlassikaal studeer je realtime in een klas, maar volg je de lessen online vanuit je eigen huis of werkplek. 
  • Onze docenten geven lessen van hoge kwaliteit en worden regelmatig geëvalueerd. 

 

Blogs over zorg en welzijn 

Wil je meer weten over het werk van een verzorgende IG? IG staat voor individuele gezondheidszorg. In onze blog lees je er alles over! 

Benieuwd hoe omscholing naar de zorgsector werkt en wil je het graag horen van een ervaringsdeskundige? Jolanda liet zich na 25 jaar werken in de logistiek omscholen via Scheidegger, lees hier over haar ervaring

Heb je meerdere goede dingen gehoord over sociaal werk en ben je benieuwd wat het takenpakket van een sociaal werker is? Dan kun je terecht bij deze blog, we vertellen het je graag. 

Veelgestelde vragen over zorg en welzijn

Is een opleiding Zorg en Welzijn te volgen naast een baan? 
Wat is het verschil tussen zorg en welzijn? 
Wat zijn de praktijkelementen in Zorg en Welzijn opleidingen? 
Wat zijn de toelatingseisen?