Met Scheidegger sta je sterker

HBO Relatietherapie

Inzicht in relatiedynamiek als oplossing voor een verslechterde relatie - 6 maanden

Met het praktijkgerichte HBO-programma Relatietherapie help je partners inzicht te geven in de dynamiek van hun relatie en in de patronen die de problemen in stand houden. Je bent in staat zowel naar de ontwikkelingen van de beide partners te kijken als naar de ontwikkeling van de relatie zelf. Van daaruit kijk je welke stappen genomen dienen te worden en wat ondersteunend is voor het proces. Goede begeleiding bij relationele problemen vraagt specifieke kennis en vaardigheden van jou als coach. Ben jij werkzaam als coach of psycholoog en wil je je nu specialiseren of verdiepen in relatietherapie? Of wil jij binnenkort graag starten als zelfstandig relatiecoach? Deze opleiding biedt een uitstekende theoretische en praktische basis voor jouw werk in relatietherapie.

Voor wie?

Je bent werkzaam als (zelfstandig) coach of psycholoog in de hulpverlening en je wilt je nu verdiepen of specialiseren in relatietherapie. De opleiding is ook uitermate geschikt als je binnenkort aan de slag wilt als zelfstandig relatietherapeut.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Er wordt van je verwacht dat je een HAVO- of MBO-diploma hebt of door werkervaring op dit niveau functioneert. Inzet en motivatie zijn de belangrijkste voorwaarden.

Aanpak

In deze opleiding ontwikkel je brede kennis en vaardigheden op het gebied van relatietherapie. De opleiding wordt verzorgd door ervaren docenten die zelf ook in de praktijk actief zijn. Tijdens de opleiding leer je onder andere de oorzaken van een verslechterde relatie kennen. Ook verdiep je je in onderwerpen als emotionele saamhorigheid, intimiteit en respect voor elkaar. Je doet kennis en vaardigheden op om partners te ondersteunen in het omgaan met relationele conflicten. Uiteraard ontwikkel je ook je vaardigheden als therapeut of counselor. Je leert je rol goed kennen, ontwikkelt bruikbare gesprekstechnieken en bekwaamt je in het opstellen van een plan van aanpak.

Je krijgt toegang tot een professionele digitale leeromgeving: e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en examens, en kun je makkelijk communiceren met je medestudenten en je docent. Zie e-Connect voor meer informatie.

Kenmerkend is de intensieve begeleiding door middel van de VAK-methode van Scheidegger. De combinatie van bijeenkomsten, een zeer professionele online leeromgeving, een mentor en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt. Uiteraard geldt er ook bij deze opleiding een examengarantie, zoals je van Scheidegger gewend bent.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 2 modules van 6 lessen en een eindopdracht. Je wordt begeleid door een ervaren docent, bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de bijeenkomsten word je heel goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Onder begeleiding van de docent, die met beide benen in de praktijk staat, leer je de theorie toe te passen in de praktijk. Dat maakt de bijeenkomsten afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor een examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Opleiding HBO Relatietherapie

Studieprogramma

Oorzaken en het oplossen van relatieproblemen

(6 lessen)

 • Oorzaken van een verslechterde relatie
 • Emotionele saamhorigheid
 • Respect voor elkaar
 • Relationele conflicten hanteren
 • Seks en intimiteit
 • Positieve identiteit
 • Plan van aanpak
 • Examen: Praktijkgerichte opdracht

Counseling

(6 lessen)

 • Wat is counseling?
 • De rol van de counselor
 • Omgaan met emoties van de cliënt
 • Vaardigheden van de counselor
 • Gesprekstechnieken
 • Luistervaardigheden
 • Vraagtechnieken
 • Probleemanalyse
 • Opstellen van een plan
 • Do's en don'ts van de counselor
 • Examen: Praktijkgericht examen

Eindopdracht

(2 lessen van 3 uur)

 • Plan van aanpak
 • Opzet van de eindopdracht
 • Begeleiding en coaching

Eindopdracht

In het laatste onderdeel van deze opleiding werk je aan een eindopdracht op het gebied van relatietherapie. Hiermee toon je aan dat je op HBO-niveau functioneert. Tijdens de 2 klassikale lessen word je begeleid door je docent om deze eindopdracht tot een goed einde te brengen.

Diploma

Je rondt de module Counseling af met een praktijkgericht examen. De module Oorzaken en het oplossen van relatieproblemen sluit je af met een praktijkgerichte opdracht, die je thuis maakt. Als je beide modules en de eindopdracht met een voldoende afrondt, ontvang je het diploma 'HBO Relatietherapie' van Scheidegger Opleidingen.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 6 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 6 lessen van 10.00 uur tot 16.00 uur en 2 lessen van 3 uur. De avondopleiding heeft 14 lessen van 19.00 uur tot 22.00 uur. Als je de dagopleiding volgt, heb je 2 lessen op 1 dag. Je kunt deze opleiding ook via e-Learning volgen met persoonlijke begeleiding. Zie VAK-methode voor meer informatie over de unieke aanpak van Scheidegger.

De nieuwe startdata voor de opleiding HBO Relatietherapie worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 1.090,-
Examens: € 195,- per examen
Eindopdracht: € 250,-
Studiemateriaal: € 125,- per module

Je kunt deze opleiding in maandelijkse termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 75,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
 
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.