HBO Leergang Makelaardij en Vastgoed

Praktijkgerichte leergang op HBO-niveau - 18 maanden

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van jouw huidige loopbaan en jouw leerdoelen geven wij je graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat jouw gegevens achter en wij bellen je binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan
Algemeen

Wil jij aan de slag in de makelaardij en vastgoed? Dan is deze leergang een uitstekende keuze. Als vastgoedmakelaar zorg je ervoor dat kopers hun droomhuis of ideale bedrijfspand vinden. Tijdens dit programma leer je onder meer hoe je vraag en aanbod samenbrengt. Ook verdiep je je in onderwerpen als bouwkunde, architectuur en bedrijfseconomie. Daarnaast ga je aan de slag met marketing en je communicatieve vaardigheden. Als je ambities hebt om op HBO-niveau echt verder te komen in het veelzijdige vak van vastgoedmakelaardij, dan is deze leergang van Scheidegger een uitstekende keuze.

Voor wie?

Deze leergang is interessant voor iedereen die zich op het gebied van vastgoed en makelaardij wil ontwikkelen op HBO-niveau. De opleiding is een goede basis als je wilt gaan werken als makelaar, in een vastgoedgerelateerde functie bij de overheid of in het bedrijfsleven.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Er wordt van je verwacht dat je een HAVO- of MBO-diploma hebt of door werkervaring op dit niveau functioneert. Inzet en motivatie zijn de belangrijkste voorwaarden.

Aanpak

In deze leergang ontwikkel je brede kennis en vaardigheden op het gebied van makelaardij en vastgoed. De opleiding wordt verzorgd door ervaren docenten die zelf ook in de praktijk actief zijn. Tijdens het programma krijg je zicht op de rol van de makelaar, doe je basiskennis op van bouwkunde en architectuur en verdiep je je in verkoopbemiddeling. Daarbij leer je de waarde van vastgoed bepalen, krijg je zicht op het onderhandelingsproces en ontwikkel je je adviesvaardigheden. Ook ga je aan de slag met bedrijfseconomische aspecten en marketing. Na deze HBO leergang ben je een professional met echte kennis van zaken.

Je krijgt tijdens je opleiding toegang tot een professionele digitale leeromgeving: e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en examens en kun je makkelijk communiceren met je medestudenten en je docent. Zie e-Connect voor meer informatie.
Kenmerkend is de intensieve begeleiding door Scheidegger. De combinatie van bijeenkomsten, de zeer professionele online leeromgeving, een mentor en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt. Uiteraard geldt er ook bij deze opleiding een examengarantie, zoals je van Scheidegger gewend bent. Zie e-Connect voor meer informatie.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 6 modules van 6 lessen en een eindopdracht. Je wordt begeleid door een ervaren docent bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de bijeenkomsten word je heel goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Onder begeleiding van de docent, die met beide benen in de praktijk staat, leer je de theorie toe te passen in de praktijk. Dat maakt de lessen afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.

Vrijstelling

Vanuit dit HBO-programma kun je eventueel verder studeren in een van de HBO Bacheloropleidingen van Hogeschool NCOI. Als je toelaatbaar bent, ontvang je vrijstelling voor de gelijke onderdelen. Zie e-Connect voor meer informatie.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom: Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Opleiding HBO Leergang Makelaardij en Vastgoed

Studieprogramma

Studieprogramma

Makelaardij en vastgoed

(6 lessen)

 • Plaats en rol van de makelaar
 • De financiering van vastgoed
 • Administratieve processen
 • Documenten van kopers en verkopers
 • Rechtsgeldigheid en ontbindende voorwaarden
 • De notaris en het eigendomsbewijs

Communicatie en verkoopbemiddeling

(6 lessen)

 • Contact met de opdrachtgever
 • Waardebepaling en taxatie van vastgoed
 • Marketing en verkoop van vastgoed
 • Adviesvaardigheden
 • Het onderhandelingsproces en sluiten van de koop

Bouwkundige aspecten

(6 lessen)

 • Basiskennis bouwkunde
 • Constructieleer, verbindingen en belastingen
 • Materialenkeuze en eigenschappen
 • Installaties
 • Voorschriften, wetten en vergunningen

Architectuur

(6 lessen)

 • Bouwstijlen, architecten en stromingen
 • Van ontwerp naar bouwplan
 • Regelgeving en architectuur
 • Bouwkunde en architectuur
 • Stedenbouwkundige ontwikkelingen

Bedrijfseconomische aspecten

(6 lessen)

 • Bedrijfseconomische begrippen
 • Commerciële calculaties
 • Balans, omzet, kosten, verlies en winst
 • Budgetten en kengetallen

Marketing

(6 lessen)

 • Marketing, sales en communicatie
 • Product, prijs, plaats en promotie
 • Segmenteren, positioneren
 • Consumentengedrag
 • Onderdelen van een marketingplan

Eindopdracht

(2 lessen van 3 uur)

 • Begeleiding bij de eindopdracht

Eindopdracht

In het laatste onderdeel van deze opleiding werk je aan een eindopdracht op het gebied van makelaardij en vastgoed. Hiermee toon je aan dat je op HBO-niveau functioneert. Tijdens de 2 lessen word je begeleid door je docent om deze eindopdracht tot een goed einde te brengen.

Afronding en diploma

De module Communicatie en verkoopbemiddeling rond je af met een mondeling examen. De module Bouwkundige aspecten sluit je af met een praktijkgerichte opdracht. De overige modules sluit je af met digitale examens, waarbij je de koppeling maakt met de praktijk. Als je alle modules en de eindopdracht met een voldoende afrondt, ontvang je het diploma ‘HBO Leergang Makelaardij en Vastgoed’ van Scheidegger Opleidingen.

Lesplanning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 18 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 18 lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur en 2 lesdagen van 3 uur. De avondopleiding heeft 38 lesdagen van 19.00 uur tot 22.00 uur. Als je de dagopleiding volgt, heb je 2 lessen op 1 dag. Je kunt deze opleiding ook grotendeels via e-learning volgen met persoonlijke begeleiding.

De nieuwe startdata voor de opleiding HBO Leergang Makelaardij en Vastgoed worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 2.390,-
Examens: € 195,- per examen
€ 260,- mondeling examen
Eindopdracht: € 550,-
Studiemateriaal: € 125,- per module

Deze opleiding volg je al vanaf €274,- per maand.

Je kunt deze opleiding in maandelijkse termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 150,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Laten we samen de juiste keuze maken. We zitten nu voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp van maandag - vrijdag van 10.00 - 16.00 uur.

Mail ons 035 - 7121992 06 - 10739752

Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?

Laten we samen de juiste keuze maken. We zitten voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 8:00 uur en 21:00 uur en op vrijdag tot 17:00 uur. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp van maandag tot vrijdag van 10:00 – 16:00 uur.

Mail ons 035 - 7 121 992 06 - 10739752

Bezoek een van onze Open Avonden

Twijfel je welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een open avond en krijg persoonlijk advies van onze opleidingsadviseurs.

MELD JE NU AAN

Studiegids 2017-2018, vraag 'm nu aan!

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

STUDIEGIDS AANVRAGEN

Onze website maakt gebruik van cookies.

Accepteren