Met Scheidegger sta je sterker

HBO Leergang Communication en Multimedia Design

Praktijkgericht programma op HBO-niveau - 1 jaar

Wil jij je ontwikkelen tot volwaardig multimediaprofessional? Dan is deze leergang een uitstekende keuze! Begrippen als 'communication' en 'multimedia design' vinden steeds meer ingang binnen vrijwel elke organisatie. In de opleiding wordt niet alleen aandacht besteed aan design en ontwerpen, maar ook aan online marketing en communicatie, waaronder social media. Na deze opleiding beschik jij over alle benodigde kennis en vaardigheden om multimediale middelen te bedenken, te ontwikkelen, te produceren en te begeleiden. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld flitsende presentaties, interactieve websites en 3D-animaties. Bedrijven kunnen er tegenwoordig niet meer onderuit om hierin mee te gaan. Daarom is deze HBO-leergang zo gewild!

Voor wie?

Met deze HBO-leergang word je opgeleid voor een uitdagende, creatieve functie waarin je als professional (interactieve) communicatieproducten, -diensten en -belevingen bedenkt en uitwerkt.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Er wordt van je verwacht dat je een HAVO- of MBO-diploma hebt of door werkervaring op dit niveau functioneert. Inzet en motivatie zijn de belangrijkste voorwaarden.

Aanpak

In deze opleiding ontwikkel je brede kennis en vaardigheden op het gebied van communicatie en multimedia design. Tijdens deze opleiding leer je op praktische wijze de laatste trends en ontwikkelingen om te zetten in een modern ontwerp. De juiste communicatie is daarbij cruciaal en daar bereiden we je dan ook goed op voor. De opleiding wordt verzorgd door ervaren docenten die zelf ook in de praktijk actief zijn.

Je krijgt toegang tot een professionele digitale leeromgeving: e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en je examens en hier kun je makkelijk communiceren met je medestudenten en je docent. Zie e-Connect voor meer informatie.

Kenmerkend is de intensieve begeleiding door middel van de VAK-methode van Scheidegger (zie Unieke opleidingsmethode). De combinatie van bijeenkomsten, een zeer professionele online leeromgeving, een mentor en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt. Uiteraard geldt ook bij deze opleiding een examengarantie, zoals je van Scheidegger gewend bent.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 4 modules van 6 lessen en een eindopdracht. Je wordt begeleid door een ervaren docent, bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je heel goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Onder begeleiding van de docent die met beide benen in de praktijk staat, leer je de theorie toe te passen in de praktijk. Dat maakt de lessen afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.

Vrijstellingen

Vanuit dit HBO-programma kun je eventueel verder studeren bij Hogeschool NCOI. Het diploma van dit programma kun je mogelijk inbrengen als vrijstelling in een van de HBO Bacheloropleidingen van Hogeschool NCOI. Zie Toelichting HBO voor de voorwaarden.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Opleiding HBO Leergang Communication en Multimedia Design

Studieprogramma

Online marketingcommunicatie

(6 lessen)

 • Inleiding online communicatie
 • De website
 • Usability en optimalisatie
 • Bannering en e-mailmarketing
 • AdWords en zoekmachinemarketing
 • Intranet
 • Mediaplanning en communicatieplan
 • Begeleiden van een internetproject
 • Examen: Praktijkgericht examen

Social media

(6 lessen)

 • Social media in de netwerkmaatschappij
 • Marketing van producten en diensten in social media
 • Pr en reputatie- en impressiemanagement in en via social media
 • Social media binnen interne communicatie
 • Stappenplan voor invoering social media
 • Examen: Praktijkgerichte opdracht

Webdesign en ontwerp

(6 lessen)

 • Huisstijl: merk en website
 • Functionaliteit en structuur
 • Navigatiemogelijkheden
 • Pagina- en formulierenontwerp
 • Usability en gebruiksgemak
 • Examen: Praktijkgerichte opdracht

Communicatie en pr

(6 lessen)

 • Reclame en marketingcommunicatie
 • Verschil tussen reclame en public relations (pr)
 • Communicatiedoelstellingen
 • Creativiteit in communicatie
 • Direct marketing en mailing
 • De rol van internet en social media in reclame
 • Communicatie en pr bij klachten en problemen
 • Examen: Praktijkgericht examen

Eindopdracht

(2 lessen van 3 uur)

 • Begeleiding

Praktijkmodule

De module Webdesign en ontwerp wordt verzorgd in een modern praktijklokaal dat speciaal voor de opleiding is ingericht. Tijdens de praktijklessen maak je gebruik van praktische materialen en instrumenten. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijkmodules in een andere plaats en/of op een andere dag volgt.

Eindopdracht

In het laatste onderdeel van deze opleiding werk je aan een eindopdracht op het gebied van communicatie en multimedia design. Hiermee toon je aan dat je op HBO-niveau functioneert. Tijdens de 2 lessen word je begeleid door je docent om deze eindopdracht tot een goed einde te brengen.

Afronding en diploma

De modules Online marketingcommunicatie en Communicatie en pr rond je af met een praktijkgericht examen. De overige modules worden afgerond met een praktijkgerichte opdracht, die je thuis maakt. Aan het eind van de opleiding maak je een eindopdracht. Als je alle modules en de eindopdracht met een voldoende afrondt, ontvang je het diploma 'HBO Leergang Communication en Multimedia Design' van Scheidegger Opleidingen.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 12 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 12 lessen van 10.00 uur tot 16.00 uur en 2 lessen van 3 uur. De avondopleiding heeft 20 lessen van 19.00 uur tot 22.00 uur en 3 lessen van 10.00 uur tot 16.00 uur voor de praktijkmodules. Als je de dagopleiding volgt, heb je 2 lessen op 1 dag. Je kunt deze opleiding ook grotendeels via e-Learning volgen met persoonlijke begeleiding. Zie e-Learning voor meer informatie over de unieke aanpak van Scheidegger.

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 E-learning N.v.t. E-learning
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Mei 2017 Zaterdag Zaterdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Mei 2017 Avond Woensdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Mei 2017 Avond Woensdag Den Haag
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Mei 2017 Avond Dinsdag Arnhem
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Mei 2017 Dag Dinsdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Mei 2017 Avond Maandag Amsterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Mei 2017 Avond Dinsdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Mei 2017 Avond Woensdag Breda
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Mei 2017 Zaterdag Zaterdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Mei 2017 Dag Dinsdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Mei 2017 Avond Donderdag Zwolle
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Mei 2017 Avond Maandag Almere
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Mei 2017 Zaterdag Zaterdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Mei 2017 Avond Donderdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Mei 2017 Dag Dinsdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 1.690,-
Examens: € 195,- per examen
Eindopdracht: € 550,-
Studiemateriaal: € 125,- per module

Je kunt deze opleiding in maandelijkse termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 125,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
 
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.