HBO Leergang Bedrijfskundige Informatica

Praktijkgericht programma op HBO-niveau - 18 maanden

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van jouw huidige loopbaan en jouw leerdoelen geven wij je graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat jouw gegevens achter en wij bellen je binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan

Bedrijfskundige informatica gaat in op het snijvlak van bedrijfskunde en informatica. In deze opleiding ga je dan ook aan de slag met IT-­netwerken en systeemontwikkeling en met bedrijfskundige aspecten zoals management en organisatie, bedrijfseconomische aspecten en procesmanagement. Zo ontwikkel je je tot een professional in de bedrijfskundige informatica. Bovendien levert het diploma mogelijk vrijstellingen op in HBO Bachelor­opleidingen van Hogeschool NCOI, zoals de officiële HBO Bacheloropleiding Business IT & Management.

Voor wie?

Je wilt tussen de organisatie en de IT staan en daarin zorgen voor een goede afstemming tussen beide. Daarnaast wil je bedrijfsprocessen beter op elkaar leren afstemmen en de informatiesystemen juist beheren. Met deze opleiding ontwikkel je de vaardigheden om succesvol aan de slag te gaan in de bedrijfskundige informatica.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Er wordt van je verwacht dat je een HAVO- of MBO-diploma hebt of door werkervaring op dit niveau functioneert. Inzet en motivatie zijn de belangrijkste voorwaarden.

Aanpak

In deze leergang ontwikkel je brede kennis en vaardigheden op het gebied van informatica. De opleiding wordt verzorgd door ervaren docenten die zelf ook in de praktijk actief zijn. In dit programma word je uitstekend voor­bereid op enkele officiële externe examens op IT-gebied. Daarnaast bekijk je hoe bedrijfskundige processen werken en verbeter je je vaardigheden op het gebied van procesmatig werken. Ook ga je aan de slag met de theorie rondom management en organisatie en leer je hoe je projectmatig werken kunt toepassen.

Je krijgt tijdens je opleiding toegang tot een professionele digitale leer­omgeving: e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en ­examens en kun je makkelijk communiceren met je medestudenten en je docent. Zie e-Connect voor meer informatie.

Kenmerkend is de intensieve begeleiding door Scheidegger. De combinatie van bijeenkomsten, de zeer professionele online leeromgeving, een mentor en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt. Uiteraard geldt er ook bij deze opleiding een examengarantie, zoals je van Scheidegger gewend bent. Zie Praktische informatie voor meer informatie.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 6 modules van 6 lessen en een eindopdracht. Je wordt begeleid door een ervaren docent bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je heel goed voor­bereid op de praktijk­gerichte examens. Onder begeleiding van de docent, die met beide benen in de praktijk staat, leer je de theorie toe te passen in de praktijk. Dat maakt de lessen afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.

Praktijkmodules

De MTA-module en CompTIA-module worden verzorgd in moderne praktijklokalen. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijkmodules in een andere plaats en/of op een andere dag volgt.

Vrijstellingen

Vanuit dit HBO-programma kun je eventueel verder studeren in een van de HBO Bacheloropleidingen van Hogeschool NCOI. Als je toelaatbaar bent, ontvang je vrijstelling voor de gelijke onderdelen. Zie Toelichting HBO voor meer informatie.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor een Scheidegger-examen en je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Dit geldt niet voor de externe examens van Computrain, vanwege de internationale certificaten die je daarmee kunt behalen.

Opleiding HBO Leergang Bedrijfskundige Informatica

Studieprogramma

MTA Networking Fundamentals (MTA-examen 98-366)

(6 lessen)

 • Lokale netwerken (LAN’s)
 • Netwerken beschrijven
 • Draadloze netwerken
 • Werken met Internet Protocol (IP)
 • TCP/IP implementeren
 • Wide Area-netwerken
 • Netwerkinfrastructuur en -beveiliging

Systeemontwikkeling en -ontwerp

(6 lessen)

 • Informatiebehoefte
 • Van functioneel naar technisch ontwerp
 • Implementatieplanning
 • Testen en evalueren
 • Projectmatig werken

Bedrijfskundige processen

(6 lessen)

 • Wat zijn processen?
 • Inzicht in bedrijfsprocessen
 • Processtroomschema’s
 • Goederenstromen en informatiestromen
 • De relatie tussen processen en informatie
 • Procesbeheersing en kwaliteit

CompTIA Security+ Certification (Exam SYO-401)

(6 lessen)

 • Beveiliging, privacy en ICT
 • Beveiligingsniveaus
 • Toegang, autorisatie en accounts
 • Beveiligingsbeleid en protocollen
 • Netwerkbeveiliging

Management en organisatie

(6 lessen)

 • Effectieve werkorganisatie en timemanagement
 • Organisatiestructuren en -processen
 • Interne organisatie en werken met doelstellingen
 • Logistiek en processen

Projectmatig werken

(6 lessen)

 • Kernbegrippen projectmanagement
 • Projectvoorbereiding, projectdoelstellingen
 • Beheersen van tijd en geld
 • Projectafronding

Eindopdracht

(2 lessen van 3 uur)

 • Begeleiding

Eindopdracht

In het laatste onderdeel van deze opleiding werk je aan een eindopdracht op het gebied van bedrijfskundige informatica. Hiermee toon je aan dat je op HBO-niveau functioneert. Tijdens de lessen word je begeleid door je docent om deze eindopdracht tot een goed einde te brengen.

Afronding en diploma

De modules Systeemontwikkeling en -ontwerp en Projectmatig werken rond je af met een digitaal examen, waarbij je de koppeling maakt naar de praktijk. De module Management en organisatie rond je af met een praktijk­gerichte opdracht. De MTA-module en de CompTIA-module rond je af met externe, digitale examens. Met die examens behaal je meteen ook officiële internationale certificaten. De examenkosten voor deze modules zijn bij de prijs inbegrepen. De overige modules worden afgerond met een praktijk­gerichte opdracht, die je thuis maakt. Aan het eind van de opleiding maak je een eindopdracht. Als je alle modules en de eindopdracht met een ­voldoende afrondt, ontvang je het diploma ‘HBO Leergang Bedrijfskundige Informatica’ van Scheidegger Opleidingen.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 18 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 18 lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur en 2 lesdagen van 3 uur. De avondopleiding heeft 26 lesdagen van 19.00 uur tot 22.00 uur en 6 lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur voor de praktijkmodules. Als je de dagopleiding volgt, heb je 2 lessen op 1 dag. Je kunt deze opleiding ook grotendeels via e-learning volgen met persoonlijke begeleiding. Zie p. 6 voor meer informatie over de unieke aanpak van Scheidegger.

De nieuwe startdata voor de opleiding HBO Leergang Bedrijfskundige Informatica worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 2.390,-
Examens: € 195,- per examen
€ 155,- MTA-examen
€ 295,- CompTIA-examen
Eindopdracht: € 550,-
Studiemateriaal: € 125,- per module
Arrangementskosten: € 150,- o.b.v. dag

De MTA-module en CompTIA-module volg je bij Computrain, businesspartner van Scheidegger. Voor deze modules worden arrangementkosten in rekening gebracht. De examenkosten voor deze modules zijn wel bij de prijs inbegrepen.

Deze opleiding volg je al vanaf €273,- per maand.

Je kunt deze opleiding in maandelijkse termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 150,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Laten we samen de juiste keuze maken. We zitten nu voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp van maandag - vrijdag van 10.00 - 16.00 uur.

Mail ons 035 - 7121992 06 - 10739752

Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?

Laten we samen de juiste keuze maken. We zitten voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 8:00 uur en 21:00 uur en op vrijdag tot 17:00 uur. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp van maandag tot vrijdag van 10:00 – 16:00 uur.

Mail ons 035 - 7 121 992 06 - 10739752

Bezoek een van onze Open Avonden

Twijfel je welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een open avond en krijg persoonlijk advies van onze opleidingsadviseurs.

MELD JE NU AAN

Studiegids 2017-2018, vraag 'm nu aan!

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

STUDIEGIDS AANVRAGEN

Onze website maakt gebruik van cookies.