HBO Coaching en Begeleidingsvaardigheden voor Hulpverleners (met subsidie)

HBO-programma met aantrekkelijke voucherkorting van € 1.250,-

Niveau

HBO-opleidingen met subsidie

Duur

6 maanden Duur van de opleiding

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Werk je als coördinator of leidinggevende in de hulpverlening en wil je je team helpen om het maximale uit zichzelf en jullie organisatie te halen? Als hulpverlener weet je hoe je andere mensen helpt om vooruit te komen, maar mensen coachen vraagt toch weer om andere kennis en vaardigheden. Deze kennis en vaardigheden doe je op in dit unieke HBO-programma. Je ontwikkelt gevorderde gespreks- en coachingsvaardigheden en leert omgaan met diversiteit. Door onze praktijkgerichte aanpak kun je hiermee direct aan de slag in je eigen werk. In dit subsidieprogramma volg je de modules uit de HBO Coaching en Begeleidingsvaardigheden voor Hulpverleners en werk je aan een extra eindopdracht en portfolio. Hiermee rond je 30 EC af binnen de HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en kom je in aanmerking voor maar liefst € 1.250,- subsidie.

Wat leer je?

 • Het voeren van coachingsgesprekken
 • Het analyseren van de probleemsituatie
 • Het toepassen van verschillende coachingsmodellen en -technieken
 • Het coachen van individuen en teams
 • Omgaan met diversiteit in een team en diversiteit in communicatie

Studiefinanciering voor volwassenen

Betaal je het programma zelf? Vanwege de officiële erkenning van Scheidegger kunnen je opleidingskosten grotendeels gefinancierd worden door de overheid, dit heet het levenlanglerenkrediet. Zie Levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze opleidingsadviseurs.

Voucherregeling

Je ontvangt voor dit programma maar liefst € 1.250,- korting op je collegegeld, dankzij de voucherregeling van het ministerie van OCW. Daarmee behaal je ook nog eens 30 EC binnen de HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) van Scheidegger, waardoor je de Bacheloropleiding verkort kunt doorlopen.

Voor wie?

Deze opleiding is voor hulpverleners die een coördinerende of leidinggevende functie in de hulpverlening hebben en professionele coachings- en begeleidingsvaardigheden willen ontwikkelen op HBO-niveau. Ook als je een ondersteunende rol hebt in jouw team is deze opleiding erg interessant.

Je kunt gebruikmaken van de voucher van € 1.250,- als je toelaatbaar bent voor de HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Je beschikt over een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4 en hebt nog niet eerder een Bachelor of Master afgerond. Als je vooropleiding niet aansluit bij de wettelijke eisen van HAVO, VWO of MBO-niveau 4 en je bent 21 jaar of ouder, dan kom je in aanmerking voor de 21+ regeling.

Wil je niet gebruikmaken van de voucher? In dat geval zijn er geen vooropleidingseisen van toepassing. Je volgt dan het programma zonder het portfolio en de eindopdracht. Kijk daarvoor bij het programma HBO Coaching en Begeleidingsvaardigheden voor Hulpverleners.

Unieke opleidingsopzet

Het programma duurt 6 maanden en bestaat uit 2 modules. De modules bestaan elk uit 8 lessen. Ook werk je aan een eindopdracht en aan je portfolio. Hiervoor krijg je 2 lessen begeleiding van je docent.

Je wordt tijdens het hele programma begeleid door een studiebegeleider bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Een ervaren docent legt de theorie uit en past die toe op de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een belangrijke voorwaarde is om een programma succesvol af te ronden.

Studeren bij Scheidegger

Wij willen het leren zo praktisch en efficiënt mogelijk maken. Tijdens de lessen worden niet alleen de theorie en de gemaakte opdrachten besproken, maar werk je ook aan de vaardigheden die je nodig hebt in je dagelijkse praktijk. Bovendien voer je inspirerende en leerzame discussies met je medestudenten, waardoor jullie samen tot oplossingen komen. Ook heb je tijdens je opleiding toegang tot de digitale leeromgeving e-Connect. Hierin vind je alle informatie over je opleiding en examens. Zie voor meer informatie e-Connect.

Natuurlijk moet je het zelf doen, maar je staat er niet alleen voor! Bij Scheidegger zien we jou echt staan. Tijdens je studie krijg je persoonlijke begeleiding van een mentor, die als geen ander weet wat er allemaal komt kijken bij het volgen van een opleiding. Zo helpen wij je om het beste uit jezelf te halen. Jouw doel is ons doel: een diploma!

Vrijstelling

Vanuit dit HBO-programma kun je mogelijk verder studeren in een van de HBO Bacheloropleidingen. Hiervoor moet je wel toelaatbaar zijn tot de opleiding. Zie Toelichting HBO voor de voorwaarden.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom: Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma. Zie onze 6 gouden garanties voor meer informatie.

Btw

Je ziet de prijs die je als consument betaalt. Ben je werkgever en wil je informatie over de btw, kijk dan op Praktische informatie.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Studieprogramma

Gevorderde gespreks- en coachingsvaardigheden voor hulpverleners 12 EC

(8 lessen)

 • De rol van coaching en begeleiding
 • Analyseren van de probleemsituatie
 • Coachingsmodellen toepassen
 • Opbouw van het coachingsgesprek
 • Hanteren van coachingstechnieken
 • Coachen van individuen en teams
 • Begeleiden van groepsprocessen
 • Doorbreken van weerstand
 • Valkuilen en uitdagingen in coaching

Diversiteit 12 EC

(8 lessen)

 • Persoonlijkheid en cultuur
 • Diversiteit binnen de maatschappij
 • Discriminatie en stereotypering
 • Culturele diversiteit
 • Cultuur en psychische gezondheid
 • Interculturele communicatie
 • Cultuur en interpersoonlijke relaties

  Portfolio-opdrachten 3 EC

  (1 bijeenkomst van 3 uur)

  Toepassing van de modules in de praktijk.

  Eindopdracht 3 EC

  (1 bijeenkomst van 3 uur)

  Integratie van de modules in een praktijkgerichte eindopdracht.

  Afronding

  Je rondt de module Diversiteit af met een praktijkgerichte opdracht. De module Gevorderde gespreks- en coachingsvaardigheden voor hulpverleners sluit je af met een mondeling examen.

  In de laatste fase van de opleiding werk je aan een eindopdracht op het gebied van coaching en begeleiding. Ook werk je aan je portfolio. In het portfolio leg je je praktijkervaringen vast. Hiermee toon je aan dat je als professional op HBO-niveau functioneert. Tijdens 2 klassikale lessen word je begeleid door je docent om de eindopdracht en het portfolio tot een goed einde te brengen.

  Diploma

  Als je alle onderdelen met een voldoende afrondt, ontvang je het diploma ‘HBO Coaching en Begeleidingsvaardigheden voor Hulpverleners’ van Hogeschool Scheidegger.

  Lesplanning
  Lesplanning
  Lesplanning
  Lesplanning
  Lesplanning

  Opleidingsvarianten

  • Duur van de opleiding: 6 maanden
  • Varianten: Avond, dag, zaterdag
  • Dagopleiding: 8 lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur en 2 lessen van 3 uur
  • Avondopleiding: 18 lessen van 19.00 uur tot 22.00 uur

  Als je een dagopleiding volgt, volg je 2 lessen op 1 dag.

  Kostenspecificatie
  Kostenspecificatie
  Kostenspecificatie
  Kostenspecificatie
  Kostenspecificatie

  Kosten

  Collegegeld: € 1.749,-

  Studiemateriaal: € 135,- (per module)

  Locatie- en arrangementskosten: zie onderstaande toelichting

  In het collegegeld zijn de kosten voor inschrijving, het cursusgeld en de examenkosten opgenomen en is de voucher van € 1.250,- direct in mindering gebracht. Als blijkt dat je geen gebruik mag maken van de kortingsregeling, dan wordt dit bedrag alsnog aan je in rekening gebracht.

  Heb je vragen?

  Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur tot 21.00 uur (op vrijdag tot 17.00 uur). Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

  Mail ons

  035 - 7121992

  06 - 10739752
   

   

  HBO Coaching en Begeleidingsvaardigheden voor Hulpverleners (met subsidie)

  HBO-programma met aantrekkelijke voucherkorting van € 1.250,-

  Niveau

  HBO-opleidingen met subsidie

  Duur

  6 maanden Duur van de opleiding