Met Scheidegger sta je sterker

HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO)

Snelst groeiende NVAO-geaccrediteerde PABO van Nederland

Het is voor veel volwassenen een wens om als leraar in het basisonderwijs te werken. Met deze PABO-opleiding in samenwerking met Hogeschool NCOI is deze wens meer dan ooit binnen handbereik. De opleiding is uniek in Nederland, want deze is speciaal ontwikkeld voor werkenden. De opleiding is zeer praktijkgericht en professioneel van opzet. Bij deze PABO (HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs) krijg je de nodige bagage om kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar les te kunnen geven. Na afronding mag je de graad Bachelor of Education (BEd) voeren. Deze PABO-opleiding is officieel geaccrediteerd door de NVAO. Dit is de snelst groeiende PABO-opleiding in Nederland. En dat is niet voor niets.

Studiefinanciering voor volwassenen

Deze HBO Bacheloropleiding wordt uitgevoerd in samenwerking met Hogeschool NCOI. Om die reden kun je tegen aantrekkelijke voorwaarden gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, de studiefinanciering voor volwassenen. Zie Subsidieregeling en belastingvoordeel voor meer informatie.

Voor wie?

Je wilt op een efficiënte en flexibele manier het officiële getuigschrift HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs behalen.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Er wordt verwacht dat je een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4 hebt. Beschik je niet over een van deze diploma’s en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je de 21+ toets maken.

Aanpak

Je gaat in klassikale bijeenkomsten aan de slag met praktische theorie. Daarnaast ontwikkel je belangrijke vaardigheden waar je als maatschappelijk werker veel gebruik van maakt. De combinatie van bijeenkomsten, een zeer professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt!

Opzet van de opleiding

Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Deze praktijkgerichte HBO Bachelor is speciaal ontwikkeld voor volwassenen. De opleiding bestaat uit 4 fases. Je volgt in deze opleiding 1 lesavond in de week of 1 lesdag in de 2 weken. Het programma is overzichtelijk opgebouwd in de vorm van modules. Per module rond je steeds een onderwerp af, waardoor je flexibel kunt studeren. Naast de modules werk je tijdens de opleiding aan een portfolio in de vorm van praktijkopdrachten. Je koppelt die direct aan je eigen stageschool. Je wordt bij de opbouw van je portfolio persoonlijk begeleid door een ervaren portfoliobegeleider die is gespecialiseerd in de PABO-opleiding. In de afstudeerfase werk je aan je afstudeeronderzoek en een inhoudelijke module en leg je de laatste hand aan het praktijkprogramma.
Als je doorstroomt in deze opleiding op basis van de HBO Leergang Basisonderwijs volg je aansluitend een kort praktijkprogramma. Tijdens dit programma werk je aan een praktijkgerichte opdracht waarin je aantoont dat je de kennis en vaardigheden bezit die je nodig hebt om de volledige HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) vanaf fase 2 succesvol te doorlopen.

Je maakt tijdens je opleiding gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een zeer moderne online leeromgeving. Deze omgeving bevat alle informatie die je voor de opleiding nodig hebt, zoals de voorbereiding voor elke les, alle opdrachten en aanvullende informatie. Ook kun je via de online leeromgeving met je docent en medestudenten communiceren.

Stage

Onze opleidingen zijn zeer praktijkgericht. Die praktijk is belangrijk, omdat je daar veel leert. Dit kun je veelal combineren vanuit je baan. Heb je geen baan die past bij het werkveld? Dan kun je toch deelnemen aan deze opleiding. In die situatie pas je de praktijkopdrachten toe op actuele en algemene praktijksituaties. Je loopt een halfjaar stage. Dat kan aan het eind van je studie in combinatie met je afstuderen, maar is ook eerder mogelijk.

Opleiding HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO)

Studieprogramma 240 EC

Fase 1

 • Kernbegrippen basisonderwijs [MO] 8 EC
 • Nederlands en taaldidactiek [DE] 8 EC
 • Reken-wiskundedidactiek I [DE] 8 EC
 • Leren en ontwikkelen [DE] 8 EC
 • Wereldoriëntatie: AK [DE] 4 EC
 • Wereldoriëntatie: GS [DE] 4 EC
 • Kunstzinnige oriëntatie [DE] 8 EC
 • Beroepsopdracht PABO fase 16 EC
 • Praktijkprogramma PABO fase 1 [PF/ME]6 EC

Fase 2

 • Natuur en technologie [DE] 8 EC
 • Engels en handschriftontwikkeling [SE] 8 EC
 • Klassenmanagement en passend onderwijs [MO] 8 EC
 • Reken-wiskundedidactiek II [SE] 8 EC
 • Drama en cultuureducatie [ME] 4 EC
 • Dans en bewegingsonderwijs [ME] 4 EC
 • Omgevingsonderwijs [MO] 8 EC
 • Beroepsopdracht PABO fase 26 EC
 • Praktijkprogramma PABO fase 2 [PF]6 EC

Fase 3

 • Verdieping taalonderwijs [SE/ME] 8 EC
 • Professionele gecijferdheid [DE] 4 EC
 • Keuze voor specialisatiemodule:12 EC
  • Onderwijs voor het jonge kind [MO/ME]
  • Onderwijs voor het oudere kind [MO/ME]

Keuzeprogramma’s (minors)24 EC

 • Schoolmanagement
 • Passend onderwijs en zorgverbreding
 • Coaching
 • Praktijkprogramma PABO fase 3 [PF] 12 EC

Afstudeerfase

 • Schoolorganisatie [MO] 8 EC
 • Vakprofilering [MO] 8 EC
 • Afstudeeronderzoek 14 EC
 • Praktijkprogramma PABO afstudeerfase [PF/ME] 30 EC

Examens

Je examens bestaan uit digitale examens [DE], moduleopdrachten [MO], mondelinge examens [ME], een praktijkportfolio [PF] en de eindscriptie. Ook werk je aan een aantal beroepsopdrachten. In het studieprogramma zie je hoe elke module wordt afgerond. Hier word je gedurende de opleiding per onderdeel over geïnformeerd.

Officieel HBO Bachelorgetuigschrift

Deze opleiding wordt verzorgd door onze businesspartner Hogeschool NCOI. Je behaalt met deze opleiding een erkend diploma. Je ontvangt namelijk het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs’. Je bent dan bevoegd leraar basisonderwijs. Daarnaast mag je de graad BEd (Bachelor of Education) voeren. Het programma is officieel geaccrediteerd door de NVAO. Dit garandeert je dat de opleiding voldoet aan alle kwaliteitseisen, perfect aansluit bij de arbeidsmarkt en internationaal erkend is. NCOI is bevoegd om graden te verlenen in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek).

Planning en inschrijven

Deze opleiding start in september en december 2017 en in maart 2018 door heel Nederland. Je kunt de lessen ‘s avonds, overdag of in het weekend bijwonen. Wil je meer informatie of wil je je inschrijven? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs. Onze adviseurs zijn te bereiken via 035 - 7 121 992 of info@scheidegger.nl.

De nieuwe startdata voor de opleiding HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Dossiervorming: € 200,-
Cursusgeld: € 7.990,-
Examenkosten: € 2.760,-
Competentieontwikkelprogramma
(stage) en projectbegeleiding: € 1.980,-
Afstuderen: € 1.185,-
Diplomering: € 450,-
Studiemateriaal: € 1.800,-
Reprorechten: € 15,-

Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding per jaar, per kwartaal of maandelijks betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 300,-.

Meer informatie

Heb je een baan die past bij het werkveld? Dan kun je je opleidingskosten volledig aftrekken van je belastbaar inkomen bij je belastingaangifte. Zie Toelichting HBO voor meer praktische informatie.

Reprorechten en hand-outs

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Locatie- en arrangementskosten

Voor enkele opleidingen en trainingen wordt er een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater voor je geregeld. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.