HBO Bacheloropleidingen
42 maanden Duur van de opleiding
Vind jij het leuk om met kinderen te werken? En wil je hen helpen in hun ontwikkeling? Dan is leerkracht in het basisonderwijs iets voor jou. Met de NVAO-geaccrediteerde HBO Bachelor PABO volg je een flexibel programma. Hierdoor kun je de opleiding goed combineren met werk en privé. Je verdiept je in de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar les te kunnen geven. Denk aan rekenen, aardrijkskunde en taalonderwijs. Maar ook het ontwikkelen en geven van lessen krijgt de aandacht. Zo word je goed voorbereid op je toekomst als leerkracht. En met baankansen zit het wel goed. Er is veel behoefte aan nieuwe leerkrachten. Deze PABO-opleiding is officieel geaccrediteerd door de NVAO en wordt uitgevoerd door onze businesspartner Hogeschool NCOI.
Wil je als leerkracht aan de slag gaan, dan heb je een onderwijsbevoegdheid nodig. Met deze opleiding behaal je je officiële onderwijsbevoegdheid.
Als basisschoolleraar sta je aan de basis van de toekomst van je leerlingen. Onder jouw leiding zetten de leerlingen hun eerste stap in het ontwikkelen van kennis en vaardigheden op het gebied van lezen, schrijven, rekenen, geschiedenis en aardrijkskunde. Je bereidt ze uitstekend voor op het voortgezet onderwijs en stimuleert leerlingen het beste uit zichzelf te halen. Als leerkracht ben je de essentiële schakel voor de ontwikkeling en de toekomst van een leerling. Je helpt je leerlingen bij problemen. Vanuit elke unieke situatie weet je de juiste aanpak te kiezen om de leerlingen te motiveren. Als leerkracht heb je een duidelijk effect op de toekomst van je leerlingen. Met goede pedagogische, vakinhoudelijke en vakdidactische kennis en een officieel erkende onderwijsbevoegdheid ben je ervan verzekerd dat je leerlingen de juiste weg op kunt helpen. Je geeft je leerlingen de juiste bagage mee om zelfstandig de toekomst tegemoet te treden. Kortom: een mooi beroep met goede toekomstmogelijkheden.
Heb jij de passie om leerkracht in het basisonderwijs te worden? Dan is deze PABO-opleiding erg interessant voor je. Je behaalt met deze opleiding je officiële onderwijsbevoegdheid voor leerkracht in het basisonderwijs.
Om toegelaten te worden tot deze HBO Bachelor PABO moet je in het bezit zijn van een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4. In het eerste jaar van de studie leg je een reken- en taaltoets af.
Wanneer je in het bezit bent van een VWO-diploma of een HAVO-diploma met in je eindexamenpakket biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde en NLT beschik je over voldoende kennis van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Als je geen HAVO-eindexamen in (een van) deze vakken hebt gedaan of als je een MBO-opleiding hebt gevolgd, dan leg je per vak een toelatingstoets af. De kosten voor de toelatingstoets(en) zijn niet inbegrepen in de prijs. Door het volgen van de Voorbereiding Entreetoets voor de benodigde vakken word je uitstekend voorbereid en vergroot je de kans dat je je voorbereidingstoets haalt. Wil je een van deze voorbereidende opleidingen volgen? Kijk dan in deze gids of bezoek onze website. Voor natuur en techniek is een eindexamen in biologie, natuurkunde of NLT (natuur, leven en technologie) toereikend. Op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je meer informatie. Heb je een VWO-diploma behaald? Dan hoef je niet deel te nemen aan de voorbereidende toetsen en kun je, indien je toegelaten wordt, deelnemen aan deze Bachelor.
De HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) is speciaal ontwikkeld voor werkenden. De PABO-opleiding bestaat uit 3 fases en een afstudeerfase. Per fase volg je diverse modules. Je hebt een persoonlijke studiebegeleider als vaste contactpersoon voor alles waar je tijdens je opleiding tegenaan loopt.
Tijdens deze HBO PABO-opleiding word je begeleid door docenten met ruime ervaring in de onderwijspraktijk. Zij koppelen vakinhoud voor jou aan vakdidactiek. Met praktijkvoorbeelden en oefeningen ontwikkel je je tot docent. Hierbij vormen 5 thema’s de kern:
In fase 1 doorloop je een programma waarin je aan de slag gaat met de kern van het primair onderwijs. Je leert lesgeven en ontwikkelt je didactische vaardigheden. Daarnaast ga je aan de slag met onderwerpen die voor een leerkracht van belang zijn. Zo werk je aan de basis van rekenen en wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis en de Nederlandse taal. In deze fase ontwikkel je de vaardigheden om kinderen te onderwijzen over deze interessante onderwerpen.
De geleerde vaardigheden pas je direct toe in de praktijk, aan de hand van je stage of werkplek in het onderwijs en het opbouwen van een portfolio. In het portfolio ontwikkel je je doorlopend aan de hand van gerichte opdrachten. Al werkend en lerend verwerf je kennis en vaardigheden op vakinhoudelijk, (vak)didactisch en pedagogisch gebied. Fase 1 bestaat uit 7 modules en een beroepsopdracht. Daarnaast maak je in deze eerste fase een beroepsopdracht en er wordt beoordeeld hoe je functioneert voor een klas.
In fase 2 ga je je didactische vaardigheden verder ontwikkelen. Daarnaast ga je dieper in op de vakinhoud die voor een docent in het basisonderwijs van belang is. Je gaat verder met onderwerpen als rekenen, aardrijkskunde en geschiedenis. Daarnaast leer je over drama, dans en ga je aan de slag met de Engelse taal. Naast deze inhoudelijke modules leer je ook over klassenmanagement en passend onderwijs, zodat je leerlingen goede en passende lessen kunt bieden.
In deze fase staat je eigen ontwikkeling als didacticus en professional centraal. In de derde fase ligt de nadruk op de bredere context van het onderwijs. Je doet dit vanuit de rol van de leerkracht als schakel tussen leerling en maatschappij en als medevormgever van het onderwijs binnen de brede context van de school. Je volgt een minor, waarin je je Bacheloropleiding een eigen, extra accent kunt geven.
Daarnaast maak je in deze fase een keuze uit de specialisatierichting Onderwijs voor het jonge kind of Onderwijs voor het oudere kind. Je hoeft dus slechts een van deze modules te volgen. In de loop van de opleiding kun je de keuze van je specialisatie bekendmaken. Ook in deze fase werk je aan je portfolio. Je rondt deze fase af met een praktijkgerichte beroepsopdracht.
In deze afsluitende fase maak je een keuze uit 4 richtingen voor vakprofilering. Je verzamelt alles wat je geleerd hebt in je portfolio. Daarnaast werk je aan een praktische afstudeeropdracht. Je toont in deze fase aan op HBO Bachelorniveau te functioneren. Tijdens deze fase ontvang je uiteraard de nodige begeleiding, zodat je zelfverzekerd naar je startbekwaamheid als leraar toewerkt.
De afronding van de opleiding bestaat vervolgens uit 3 delen. Je doet een afstudeeronderzoek, waarmee je je HBO-niveau aantoont. Ter voorbereiding hierop volg je 2 bijeenkomsten. Je krijgt een persoonlijk begeleider toegewezen die jou ondersteunt om tot een optimaal resultaat te komen voor je afstudeeronderzoek. Deze begeleider is gespecialiseerd in het primair onderwijs. Vervolgens toon je in de vorm van een digitaal portfolio jouw competentieontwikkeling als leerkracht aan. Ten slotte rond je het geheel af met een assessment. Dit assessment vindt plaats op de school waar je lesgeeft. Je laat hierin zien hoe je werkt als leerkracht. Als je alle onderdelen met goed resultaat hebt afgerond, voldoe je aan de eisen om als bevoegd en startbekwaam leerkracht in het primair onderwijs aan de slag te gaan.
Bij ons kun je flexibel studeren. Dat betekent dat je de opleidingsvariant kunt volgen die bij jou past. Met elke variant behaal je jouw erkende HBO Bachelorgetuigschrift, maar op basis van jouw vooropleidingsniveau of werkervaring kun je je opleiding anders doorlopen.
In 3 fases en een afstudeerfase doorloop je jouw HBO Bachelor. Je kunt instromen met een diploma HAVO of MBO-niveau 4. Heb je deze diploma’s niet? Dan kun je ook instromen met een 21+ toets.
Op basis van je achtergrond, werk- en leerervaring bepaal jij samen met een studiecoach hoe, wat en waar je leert. Dit kan door middel van valideren (het laten waarderen van eerder opgedane werk- en leerervaringen) of door het volgen van onderwijs. Heb je belangstelling voor HBO OP MAAT? Meld je dan aan voor de reguliere opleiding. Door in je toelatingsdossier de extra vragen over HBO OP MAAT te beantwoorden, kun je zien of het interessant voor je is. Als je hiervoor kiest kun je dit in het toelatingsdossier meteen aangeven. Een studiecoach neemt dan contact met je op. Bekijk HBO OP MAAT voor meer informatie.
Je doet ervaring op in de praktijk door middel van een stage. Dit is een essentieel onderdeel van deze PABO-opleiding. Je zoekt een basisschool waar je 1 dag per week stage kunt lopen. Op deze school leer je onder andere hoe je onderwijsactiviteiten op een goede manier kunt voorbereiden, uitvoeren en evalueren. Als je al in het onderwijs werkt, bijvoorbeeld als onderwijsassistent, dan kun je je baan vaak gebruiken als gedeeltelijke stageplaats. Een praktijkbegeleider vanuit school begeleidt jou tijdens het leertraject.
Voor de HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) geldt dat je zowel in de onder- als bovenbouw van de basisschool les moet geven. Als duaal student heb je een baan voor minimaal 20 uur per week die aansluit bij je opleiding. Je kunt dan ervaring opdoen in je eigen werk. Ben je deeltijdstudent? Dan loop je 1 dag per week stage. Je zoekt zelf een stageschool. Onze businesspartner Hogeschool NCOI heeft een stageadviesbureau, dat je kan adviseren over de stageschool en kan helpen bij het vinden van een stageplek.
Betaal je de opleiding zelf? Vanwege de officiële erkenning van onze businesspartner NCOI kunnen je opleidingskosten grotendeels gefinancierd worden door de overheid, dit heet levenlanglerenkrediet. Zie Levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze opleidingsadviseurs.
Deze opleiding is wettelijk erkend, waardoor deze opleiding vrijgesteld is van btw.
Je volgt de bijeenkomsten uit dit programma klassikaal op een locatie naar keuze. Omdat je binnen een groep veel van elkaar leert, bieden we je een alternatieve locatie aan wanneer er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen zijn. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.
Je ontvangt tijdens je opleiding uitgebreide informatie over de examinering. Elke module wordt apart afgerond met een toets, die zo goed mogelijk aansluit bij de aard van de module. Naast praktijkgerichte moduleopdrachten en mondelinge examens wordt ook gebruikgemaakt van digitale examens. Het voordeel daarvan is dat je zelf het moment en de plaats van het examen kunt uitkiezen. Elke fase rond je af met een praktijkgerichte beroepsopdracht en gedurende de opleiding werk je aan een praktijkportfolio. Je sluit de Bacheloropleiding af met een afstudeeropdracht en een assessment om te toetsen of je voldoet aan de startbekwaamheidseisen van een leerkracht.
Je behaalt met deze opleiding een erkend diploma. Je ontvangt namelijk het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs’ van Hogeschool NCOI. Je bent dan bevoegd leraar basisonderwijs. Daarnaast mag je de graad BEd (Bachelor of Education) voeren. Het programma is officieel geaccrediteerd door de NVAO. Dit garandeert jou dat de opleiding voldoet aan alle kwaliteitseisen, perfect aansluit bij de arbeidsmarkt en internationaal erkend is. Hogeschool NCOI is bevoegd om graden te verlenen in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek). Zie Erkenningen voor meer opleidingsinformatie.
Wil je meer weten over de opbouw van onze opleidingen? Zie dan opbouw HBO.
Naast de aangegeven kosten kan er in de loop van je studie sprake zijn van eventuele aanvullende kosten. Of je te maken krijgt met deze kosten is afhankelijk van je studiebehoefte. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor extra examenbegeleiding of het maken van een herexamen wanneer je niet in een keer slaagt. Het menu met extra mogelijkheden en de bijbehorende kosten vind je hier en in de online leeromgeving e-Connect, waar je na de inschrijfbevestiging toegang toe hebt.
Voor enkele opleidingen en trainingen wordt er een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater voor je geregeld. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).
Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.
Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.
Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur tot 17.00 uur. Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.
Mail ons
035 - 7 121 992
06 - 10739752