HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO)

Snelst groeiende NVAO-geaccrediteerde PABO van Nederland

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van jouw huidige loopbaan en jouw leerdoelen geven wij je graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat jouw gegevens achter en wij bellen je binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan

Het is voor veel volwassenen een wens om als leraar in het basis­onderwijs te werken. Met deze PABO-opleiding in samenwerking met Hogeschool NCOI is deze wens meer dan ooit binnen handbereik. De opleiding is uniek in Nederland, want deze is speciaal ontwikkeld voor werkenden. De opleiding is zeer praktijkgericht en professioneel van opzet. Bij deze PABO (HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basis­onderwijs) krijg je de nodige bagage om kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar les te kunnen geven. Na afronding mag je de graad Bachelor of Education (BEd) voeren. Deze PABO-opleiding is officieel geaccrediteerd door de NVAO en wordt uitgevoerd in samenwerking met onze businesspartner Hogeschool NCOI. Dit is de snelst groeiende PABO-opleiding in Nederland. En dat is niet voor niets.

Studiefinanciering voor volwassenen

Deze HBO Bacheloropleiding wordt uitgevoerd in samenwerking met ­Hogeschool NCOI. Om die reden kun je tegen aantrekkelijke voorwaarden gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, de studiefinanciering voor ­volwassenen. Zie Levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie.

Voor wie?

Je wilt op een efficiënte en flexibele manier het officiële getuigschrift HBO Bache­lor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs behalen. Als je doorstroomt in deze opleiding vanuit de HBO Leergang Basis­onderwijs krijg je mogelijk vrijstelling voor overeenkomstige modules.

Vooropleiding

Je bent in het bezit van een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4 om toegelaten te worden tot de HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basis­onderwijs (PABO). In het eerste jaar van de studie leg je een reken- en taaltoets af.

Vanaf augustus 2015 gelden aanvullende toe­latingseisen. Wanneer je in het bezit bent van een VWO-diploma of een HAVO-diploma met in het eind­examenpakket biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde en NLT beschik je over voldoende kennis van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Als je geen HAVO-eind­examen in (een van) deze ­vakken hebt gedaan of als je een MBO-opleiding hebt gevolgd, dan leg je per vak een toelatingstoets af. De kosten voor de toelatingstoets(en) zijn niet inbegrepen in de prijs. Wij bieden een goede voorbereiding op deze toetsen aan. Zo vergroot je de kans dat je je voorbereidingstoets haalt. Wil je een van deze voorbereidende opleidingen volgen? Bezoek dan onze website. Voor natuur en ­techniek is een eindexamen in biologie, natuurkunde of NLT (natuur, leven en technologie) toereikend. Je vindt meer informatie op de website www.goedvoor­bereidnaardepabo.nl. Heb je een VWO-diploma behaald? Dan hoef je niet deel te nemen aan de voorbereidende toetsen en kun je, indien je toe­gelaten wordt, deel­nemen aan deze Bachelor.

Aanpak

Je gaat in klassikale bijeenkomsten aan de slag met praktische theorie. Daarnaast ontwikkel je belangrijke vaardigheden waar je als maatschappelijk werker veel gebruik van maakt. De combinatie van bijeenkomsten, een zeer professionele online leeromgeving, een ­studiecoach en ­stimulerende ­docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt!

Opzet van de opleiding

Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Deze praktijk­gerichte HBO Bachelor is speciaal ontwikkeld voor volwassenen. De opleiding bestaat uit 4 fases. Je volgt in deze opleiding 1 lesavond in de week of 1 lesdag in de 2 weken. Het programma is overzichtelijk opgebouwd in de vorm van modules. Per module rond je steeds een onderwerp af, waardoor je ­flexibel kunt studeren. Naast de modules werk je tijdens de opleiding aan een portfolio in de vorm van praktijkopdrachten. Je koppelt die direct aan je eigen stageschool. Je wordt bij de opbouw van je portfolio persoonlijk begeleid door een ervaren portfoliobegeleider die is gespecialiseerd in de PABO-opleiding. In de afstudeerfase werk je aan je afstudeeronderzoek en 2 inhoudelijke modules en leg je de laatste hand aan het praktijkprogramma.

Je maakt tijdens je opleiding gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een zeer moderne online leeromgeving. Deze omgeving bevat alle informatie die je voor de opleiding nodig hebt, zoals de voorbereiding voor elke les, alle opdrachten en aanvullende informatie. Ook kun je via de online leeromgeving met je docent en medestudenten communiceren.

Stage

Je doet ervaring op in de praktijk door middel van een stage. Dit is een essentieel onderdeel van deze PABO-opleiding. Je zoekt een basisschool waar je 1 dag per week stage kunt lopen. Op deze school leer je onder andere hoe je onderwijsactiviteiten op een goede manier kunt voorbereiden, uitvoeren en evalueren. Als je al in het onderwijs werkt, bijvoorbeeld als onderwijsassistent, dan kun je je baan vaak gebruiken als gedeeltelijke stageplaats.

Voor de Opleiding tot Leraar Basis­onderwijs geldt dat je zowel in de onder- als bovenbouw van de basisschool les moet geven. Hogeschool NCOI heeft een stage­adviesbureau, dat je kan adviseren over de stageschool en kan helpen bij het vinden van een stageplek.

Opleiding HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO)

Studieprogramma 240 EC

Fase 1

 • Kernbegrippen basisonderwijs [MO] 8 EC
 • Nederlands en taaldidactiek [DE] 8 EC
 • Reken-wiskundedidactiek I [DE] 8 EC
 • Leren en ontwikkelen [DE] 8 EC
 • Wereldoriëntatie: AK [DE] 4 EC
 • Wereldoriëntatie: GS [DE] 4 EC
 • Kunstzinnige oriëntatie [DE] 8 EC
 • Beroepsopdracht PABO fase 16 EC
 • Praktijkprogramma PABO fase 1 [PF/ME] 6 EC

Fase 2

 • Natuur en technologie [DE] 8 EC
 • Engels en handschriftontwikkeling [SE] 8 EC
 • Klassenmanagement en passend onderwijs [MO] 8 EC
 • Reken-wiskundedidactiek II [SE] 8 EC
 • Drama en cultuureducatie [ME] 4 EC
 • Dans en bewegingsonderwijs [ME] 4 EC
 • Omgevingsonderwijs [MO] 8 EC
 • Beroepsopdracht PABO fase 26 EC
 • Praktijkprogramma PABO fase 2 [PF] 6 EC

Fase 3

 • Verdieping taalonderwijs [SE/ME] 8 EC
 • Professionele gecijferdheid [DE] 4 EC
 • Keuze voor specialisatiemodule:12 EC
 • Onderwijs voor het jonge kind [MO/ME]
 • Onderwijs voor het oudere kind [MO/ME]

Keuzeprogramma’s (minors)24 EC

 • Schoolmanagement
 • Passend onderwijs en zorgverbreding
 • Coaching
 • Praktijkprogramma PABO fase 3 [PF] 12 EC

Afstudeerfase

 • Schoolorganisatie [MO] 8 EC
 • Vakprofilering [MO] 8 EC
 • Afstudeeronderzoek 14 EC
 • Praktijkprogramma PABO afstudeerfase [PF/ME] 30 EC

Examens

Je examens bestaan uit digitale examens [DE], module­opdrachten [MO], mondelinge examens [ME], een praktijkportfolio [PF] en de eindscriptie. Ook werk je aan een aantal beroepsopdrachten. In het studieprogramma zie je hoe elke module wordt afgerond. Hier word je gedurende de opleiding per onderdeel over geïnformeerd.

Officieel HBO Bachelorgetuigschrift

Deze opleiding wordt verzorgd door onze businesspartner Hogeschool NCOI. Je behaalt met deze opleiding een erkend diploma. Je ontvangt namelijk het ­offi­ciële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bach­e­lor Opleiding tot Leraar Basis­onderwijs’. Je bent dan bevoegd leraar ­basisonderwijs. Daarnaast mag je de graad BEd (Bachelor of Educa­tion) voeren. Het programma is officieel ­geaccrediteerd door de NVAO. Dit garandeert je dat de opleiding ­voldoet aan alle kwaliteits­eisen, perfect aansluit bij de arbeidsmarkt en inter­nationaal erkend is. NCOI is bevoegd om graden te verlenen in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek).

Planning en inschrijven

Deze opleiding start in september en december 2017 en in maart 2018 door heel Nederland. Je kunt de lessen ‘s avonds, overdag of in het weekend bijwonen. Wil je meer informatie of wil je je inschrijven? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs. Onze adviseurs zijn te bereiken via 035 - 7 121 992 of info@scheidegger.nl.

De nieuwe startdata voor de opleiding HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Dossiervorming: € 200,-
Cursusgeld: € 7.990,-
Examenkosten: € 2.760,-
Competentieontwikkelprogramma
(stage) en projectbegeleiding: € 1.980,-
Afstuderen: € 1.185,-
Diplomering: € 450,-
Studiemateriaal: € 1.800,-
Reprorechten: € 15,-

Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding per jaar, per kwartaal of maandelijks betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 300,-.

Meer informatie

Heb je een baan die past bij het werkveld? Dan kun je je opleidingskosten volledig aftrekken van je belastbaar inkomen bij je belastingaangifte. Zie Toelichting HBO voor meer praktische informatie.

Locatie- en arrangementskosten

Voor enkele opleidingen en trainingen wordt er een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater voor je geregeld. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Laten we samen de juiste keuze maken. We zitten nu voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp van maandag - vrijdag van 10.00 - 16.00 uur.

Mail ons 035 - 7121992 06 - 10739752

Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?

Laten we samen de juiste keuze maken. We zitten voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 8:00 uur en 21:00 uur en op vrijdag tot 17:00 uur. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp van maandag tot vrijdag van 10:00 – 16:00 uur.

Mail ons 035 - 7 121 992 06 - 10739752

Bezoek een van onze Open Avonden

Twijfel je welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een open avond en krijg persoonlijk advies van onze opleidingsadviseurs.

MELD JE NU AAN

Studiegids 2017-2018, vraag 'm nu aan!

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

STUDIEGIDS AANVRAGEN

Onze website maakt gebruik van cookies.