Met Scheidegger sta je sterker

HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basis­onderwijs (PABO)

Snelst groeiende NVAO-geaccrediteerde PABO van Nederland - Opleiding van Hogeschool NCOI

Het is voor veel volwassenen een wens om als leraar in het basis­onderwijs te werken. Met deze PABO-opleiding in samenwerking met Hogeschool NCOI is deze wens meer dan ooit binnen handbereik. De opleiding is uniek in Nederland, want zij is speciaal ontwikkeld voor werkenden. De opleiding is zeer praktijkgericht en professioneel van opzet. Bij deze PABO (HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basis­onderwijs) krijg je de nodige bagage om kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar les te kunnen geven. Na afronding mag je de graad Bachelor of Education (BEd) voeren. Deze PABO-opleiding is officieel geaccrediteerd door de NVAO. Dit is de snelst groeiende PABO-opleiding in Nederland. En dat is niet voor niets.

Voor wie?

Je wilt op een efficiënte en flexibele manier het officiële getuigschrift ‘HBO Bache­lor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs’ behalen.

Vooropleiding

Je dient in het bezit te zijn van een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4 om toegelaten te worden tot de opleiding HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO). Aan het begin van de studie leg je een reken- en taaltoets af.

Sinds augustus 2015 gelden aanvullende toelatingseisen. Wanneer je in het bezit bent van een diploma HAVO of MBO-niveau 4 dien je te beschikken over voldoende kennis van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Als je geen HAVO-eindexamen in (één van) deze vakken hebt gedaan of als je een MBO-opleiding hebt gevolgd, dan moet je per vak een toelatingstoets afleggen. Voor natuur & techniek is een eindexamen in biologie, natuurkunde of NLT (natuur, leven en technologie) toereikend. NCOI biedt specifieke entreeopleidingen aan waar je prima voorbereid wordt op deze toelatingseisen. Kijk op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl voor meer informatie.

Aanpak

De opleidingen van Hogeschool NCOI onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Naast de nodige theoretische kennis ontwikkel je belangrijke vaardigheden waar je als docent in het basisonderwijs veel aan hebt.

Opzet van de opleiding

Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Deze praktijk­gerichte HBO Bachelor is speciaal ontwikkeld voor volwassenen. De opleiding bestaat uit 4 fases. Als je eerst de HBO Leergang Basisonderwijs volgt bij Scheidegger kun je deze onderwerpen vrijgesteld krijgen, indien je beschikt over relevante stage voor de praktijkopdrachten.

De opleiding is opgebouwd met 1 avondles in de week of 1 dagles in de 2 weken. In de afstudeerfase werk je aan je afstudeeronderzoek en een inhoudelijke module en leg je de laatste hand aan het praktijkprogramma. De modulaire opzet maakt het mogelijk om heel flexibel te studeren.

Het programma is overzichtelijk opgebouwd in de vorm van modules. Per module rond je steeds een onderwerp af, waardoor je flexibel kunt studeren. Naast de modules werk je tijdens de opleiding aan een portfolio in de vorm van praktijkopdrachten. Je koppelt die direct aan je eigen stageschool. Je wordt bij de opbouw van je portfolio persoonlijk begeleid door een ervaren portfoliobegeleider die is gespecialiseerd in de PABO-opleiding.

Je maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een zeer moderne online leeromgeving. Deze omgeving bevat alle informatie die je voor de opleiding nodig hebt, zoals de voorbereiding voor elke les, alle opdrachten en aanvullende informatie. Ook kun je via de online leeromgeving met je docent en medestudenten communiceren.

Stage

Je doet ervaring op in de praktijk door middel van een stage. Dit is een essentieel onderdeel van deze PABO-opleiding. Je zoekt een basisschool waar je 1 dag per week stage kunt lopen. Op deze school leer je onder andere hoe je onderwijsactiviteiten op een goede manier kunt voorbereiden, uitvoeren en evalueren. Als je al in het onderwijs werkt, bijvoorbeeld als onderwijs­assistent, dan kun je je baan vaak gebruiken als gedeeltelijke stageplaats. Ons Stage Instituut kan je adviseren over de stageschool en kan helpen bij het vinden van een stageplek.

Vrijstellingen

Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Met de opleiding HBO Leergang Basisonderwijs van Scheidegger heb je een goede basis gelegd. Je ontvangt vrijstelling voor de overeenkomstige modules die je al beheerst op het moment dat je aan alle voorwaarden voor stage en praktijktoepassing voldoet.

Opleiding HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs PABO

Studieprogramma

Fase 1

 • Kernbegrippen basisonderwijs [MO] 8 EC
 • Nederlands en taaldidactiek [SE] 8 EC
 • Reken-wiskundedidactiek I [SE] 8 EC
 • Leren en ontwikkelen [SE] 8 EC
 • Wereldoriëntatie: AK [DE] 4 EC
 • Wereldoriëntatie: GS [DE] 4 EC
 • Kunstzinnige oriëntatie [SE] 8 EC
 • Beroepsopdracht PABO fase 16 EC
 • Praktijkprogramma PABO fase 1 [PF/ME] 6 EC

Fase 2

 • Natuur en technologie [SE] 8 EC
 • Engels en handschriftontwikkeling [SE] 8 EC
 • Klassenmanagement en passend onderwijs [MO] 8 EC
 • Reken-wiskundedidactiek II [SE] 8 EC
 • Drama en cultuureducatie [ME] 4 EC
 • Dans en bewegingsonderwijs [ME] 4 EC
 • Omgevingsonderwijs [MO] 8 EC
 • Beroepsopdracht PABO fase 26 EC
 • Praktijkprogramma PABO fase 2 [PF] 6 EC

Fase 3

 • Verdieping taalonderwijs [SE/MO] 8 EC
 • Professionele gecijferdheid [SE] 4 EC
 

Keuze voor specialisatiemodule:12 EC

 • Onderwijs voor het jonge kind [MO/ME]
 • Onderwijs voor het oudere kind [MO/ME]
 

Keuzeprogramma's (minors):24 EC

 • Schoolmanagement
 • Passend onderwijs en zorgverbreding
 • Toetsing en assessment
 • Coaching
 • Gezinsbegeleiding en orthopedagogiek
 • IT en nieuwe media voor docenten
 

Praktijkprogramma PABO fase 3 [PF] 12 EC

Afstudeerfase

 • Schoolorganisatie [SE] 8 EC
 • Vakprofilering [MO] 8 EC
 • Afstudeeronderzoek 14 EC
 • Praktijkprogramma PABO afstudeerfase [PF/ME] 30 EC

Examens

De examens zijn een combinatie van schriftelijke examens [SE], digitale examens [DE], module­opdrachten [MO], mondelinge examens of assessments [ME] en een praktijkportfolio [PF]. In het studieprogramma zie je hoe ieder onderdeel wordt ­afgerond. Uiteraard word je tijdens je opleiding ­hierover per onderdeel volledig geïnformeerd.

Diploma

Het HBO-getuigschrift wordt uitgegeven door Hogeschool NCOI. De HBO Bacheloropleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Daarmee ben je ervan verzekerd dat deze opleiding aan strenge, officiële kwaliteitseisen voldoet. Je behaalt met deze opleiding het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs’. Daarnaast mag je de graad BEd (Bachelor of Education) voeren. Hogeschool NCOI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen.

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Maart 2017 Zaterdag Zaterdag Amsterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Maart 2017 Avond Donderdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Maart 2017 Dag Maandag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Maart 2017 Dag Maandag Amsterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Maart 2017 Dag Maandag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Maart 2017 Avond Woensdag Arnhem
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Maart 2017 Zaterdag Zaterdag Zwolle
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Maart 2017 Avond Woensdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Maart 2017 Zaterdag Zaterdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Maart 2017 Avond Dinsdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Maart 2017 Zaterdag Zaterdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Maart 2017 Avond Dinsdag Amsterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Maart 2017 Avond Donderdag Den Haag
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Maart 2017 Dag Maandag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Maart 2017 Dag Maandag Zwolle
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Maart 2017 Zaterdag Zaterdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Maart 2017 Avond Dinsdag Zwolle
Inschrijven Planning

Kosten

Dossiervorming: € 200,-
Cursusgeld: € 7.990,-
Examenkosten: € 2.760,-
Compententieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding: € 1.980,-
Studiemateriaal: € 1.800,-
Afstuderen: € 1.185,-
Diplomering: € 450,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding ineens, per jaar, per kwartaal of per maand betalen. Bij betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Reprorechten en hand-outs

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Locatie- en arrangementskosten

Voor enkele opleidingen en trainingen wordt er een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater voor je geregeld. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.