HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (met subsidie)

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding met € 10.000,- korting!

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van jouw huidige loopbaan en jouw leerdoelen geven wij je graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat jouw gegevens achter en wij bellen je binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan
Algemeen

Deze opleiding is ontwikkeld voor (toekomstige) medewerkers in de hulpverlening die hun kennis, inzicht en vaardigheden op het gebied van maatschappelijk werk en dienstverlening naar een hoger niveau willen tillen. De HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening leidt je op voor het beroep van maatschappelijk werker. Je ontwikkelt kwaliteiten die je nodig hebt om mensen op de juiste manier te begeleiden. Zo ben je in staat de cliënt correct te ondersteunen in de zoektocht naar zelfstandigheid. Dit programma wordt verzorgd in samenwerking met Hogeschool NCOI en levert je na afronding een officieel erkend HBO Bachelorgetuigschrift op.

Subsidie

Het ministerie van OCW stimuleert de deelname van volwassenen aan het hoger onderwijs met een aantrekkelijke subsidie. De subsidie is alleen beschikbaar voor een aantal geselecteerde opleidingen. Deze HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD), die aangeboden wordt in samenwerking met Hogeschool NCOI, is uitgekozen voor deze regeling. Zo kun je middels vouchers een korting krijgen van € 1.250,- per half studiejaar, wat oploopt tot € 10.000,- voor een volledige Bachelor. Naast deze subsidie zijn er ook andere subsidies beschikbaar voor werkgevers. Zie Subsidieregeling en belastingvoordeel voor meer informatie.

Voorwaarden subsidie en toelating

Je dient toelaatbaart te zijn voor een HBO Bacheloropleiding. Dit betekent dat je een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4 hebt. Als je niet in het bezit bent van een van deze diploma’s, kun je ook instromen met een 21+ toets. Wil je geen gebruikmaken van de voucherkorting? Dan kun je de reguliere Bachelor volgen.

Voor wie?

De HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening is ontwikkeld voor mensen die belangstelling hebben voor maatschappelijk werk en dienstverlening en opgeleid willen worden tot volledig Bachelor. Na afronding kan je als maatschappelijk werker terecht in verschillende werkvelden, zoals Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW), Bedrijfsmaatschappelijk Werk (BMW), Schoolmaatschappelijk Werk (SMW), Medisch Maatschappelijk Werk (MMW), de Geestelijke Gezondheidszorg, Jeugdhulpverlening of Gehandicaptenzorg. Als HBO maatschappelijk werker ben je dus zeer breed inzetbaar!

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Er wordt verwacht dat je een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4 hebt. Beschik je niet over een van deze diploma’s en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je de 21+ toets maken.

Aanpak

Je gaat in klassikale bijeenkomsten aan de slag met praktische theorie waar je ook echt iets aan hebt. Daarnaast ontwikkel je belangrijke vaardigheden waar je als maatschappelijk werker veel gebruik van maakt. De combinatie van bijeenkomsten, een online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt!

Opzet van de opleiding

Deze HBO-opleiding heeft een zeer overzichtelijke opbouw en bestaat uit 4 fases. De eerste fase bestaat uit 6 modules en een eindopdracht, waarin je belangrijke basiskennis en -vaardigheden ontwikkelt die je in het vakgebied nodig hebt. In fase 2 verdiep je je verder. Tijdens deze fase richt je je niet alleen op het werken met cliënten, maar ook op de meer organisatorische zijde van je vakgebied. Ook verdiep je je in toegepaste psychologie en de hoe je dit kunt toepassen. Deze fase rond je ook af met een eindopdracht. In fase 3 heb je de mogelijkheid je te specialiseren in een deelgebied binnen het maatschappelijk werk. Je kunt kiezen uit diverse richtingen. In de vierde en laatste fase doe je via een stage praktijkervaring op en werk je, begeleid door je praktijkdocent, aan praktijkgerichte opdrachten. Verder werk je aan je eindscriptie, met professionele begeleiding van je scriptiebegeleider.

Stage

Onze opleidingen zijn zeer praktijkgericht. Die praktijk is belangrijk, omdat je daar veel leert. Dit kun je veelal combineren vanuit je baan. Heb je geen baan die past bij het werkveld? Dan kun je toch deelnemen aan deze opleiding. In die situatie pas je de praktijkopdrachten toe op actuele en algemene praktijksituaties. Je loopt een halfjaar stage. Dat kan aan het eind van je studie in combinatie met je afstuderen, maar is ook eerder mogelijk.

Een verkort programma

Met de HBO Leergang Maatschappelijk Werk en Dienstverlening van Scheidegger beschik je over een goede basis. Als je toelaatbaar bent tot de HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening van NCOI krijg je vrijstelling voor alle gelijke modules. Dit betekent dat je vrijstelling krijgt voor alle modules in de eerste fase van de Bachelor, waardoor je jaar 1 niet meer hoeft te volgen. Vanuit je HBO-leergang maak je nog een praktische opdracht, waarmee je aantoont dat je de leerstof kunt koppelen aan de praktijk. Daarmee kun je direct doorstromen in de tweede fase van de Bachelor.

Opleiding HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (met subsidie)

Studieprogramma

Studieprogramma 240 EC

Fase 1

 • Kernbegrippen maatschappelijk werk en dienstverlening [DE] 8 EC
 • Professioneel begeleiden [MO] 8 EC
 • Ontwikkelings- en levensfasepsychologie [MO] 8 EC
 • Mens en gedrag [DE] 8 EC
 • Professionele communicatie [ME] 8 EC
 • Schriftelijke communicatie voor hulpverleners [MO] 8 EC
 • Eindopdracht [EO] 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 2

 • Organisatie en kwaliteit binnen de hulpverlening [MO] 12 EC
 • Maatschappelijk werk en planmatige hulpverlening [MO] 12 EC
 • Professionele vaardigheden voor hulpverlening en begeleiding [ME] 12 EC
 • Toegepaste psychiatrie voor hulpverleners [MO] 12 EC
 • Eindopdracht [EO] 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 3

 • Intervisie, supervisie, coaching en werkbegeleiding [ME] 12 EC
 • Professionele ontwikkeling voor hulpverleners [MO] 12 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 12 EC
 • Keuzeprogramma* 24 EC

Afstudeerfase

 • Praktijkprogramma [PF] 30 EC
 • Eindscriptie 30 EC

*Keuzeprogramma

 • Ouderenzorg
 • Sociaal generalist
 • Gehandicaptenzorg
 • Jeugdzorg
 • Schuldhulpverlening
 • Zorgmanagement
 • Verslavingszorg
 • Autismezorg
 • Dementiezorg
 • Wijkontwikkeling
 • Zorgmanagement

Examens

Je examens bestaan uit digitale examens [DE], moduleopdrachten [MO], mondelinge examens [ME], een praktijkportfolio [PF] en de eindscriptie. Ook werk je aan eindopdrachten [EO]. In het studieprogramma zie je hoe ieder onderdeel wordt afgerond.

Officieel HBO Bachelorgetuigschrift

Deze opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitseisen. Je ontvangt het wettelijk erkende Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening’. Je mag je dan Bachelor of Social Work (BSW) noemen. Dit getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NCOI. Hogeschool NCOI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen.

Lesplanning

Planning

Je kunt de lessen ‘s avonds, overdag of in het weekend bijwonen.

De nieuwe startdata voor de opleiding HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (met subsidie) worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kostenspecificatie

Kosten

Collegegeld: € 6.745,-
Studiemateriaal: € 1.790,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

In het collegegeld zijn alle kosten voor het onderwijs opgenomen inclusief examens (waar ook 1 herexamen bij inbegrepen is) en is de voucher van € 1.250,- per halfjaar (oplopend tot € 10.000,- voor de gehele opleiding) direct in mindering gebracht. Indien je vaker dan 1x herexamen wilt doen, is dat mogelijk tegen geldende tarieven. Indien blijkt dat je geen gebruik mag maken van de voucher met de kortingsregeling, dan wordt dit bedrag alsnog aan je in rekening gebracht. Je betaalt per halfjaar in gelijke termijnen.

Meer informatie

Heb je een baan die past bij het werkveld? Dan kun je je opleidingskosten volledig aftrekken van je belastbaar inkomen bij je belastingaangifte. Zie Toelichting HBO voor meer praktische informatie.

Locatie- en arrangementskosten

Voor enkele opleidingen en trainingen wordt er een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater voor je geregeld. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Laten we samen de juiste keuze maken. We zitten nu voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp van maandag - vrijdag van 10.00 - 16.00 uur.

Mail ons 035 - 7121992 06 - 10739752

Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?

Laten we samen de juiste keuze maken. We zitten voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 8:00 uur en 21:00 uur en op vrijdag tot 17:00 uur. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp van maandag tot vrijdag van 10:00 – 16:00 uur.

Mail ons 035 - 7 121 992 06 - 10739752

Bezoek een van onze Open Avonden

Twijfel je welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een open avond en krijg persoonlijk advies van onze opleidingsadviseurs.

MELD JE NU AAN

Studiegids 2017-2018, vraag 'm nu aan!

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

STUDIEGIDS AANVRAGEN

Onze website maakt gebruik van cookies.

Accepteren