Met Scheidegger sta je sterker

HBO Bachelor Toegepaste Psychologie

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding in samenwerking met Hogeschool NCOI

Als je meer wilt weten over je eigen gedrag en dat van de mensen op je werk en in je dagelijkse omgeving, dan is deze officiële NVAO-geaccrediteerde HBO Bachelor Toegepaste Psychologie de opleiding voor jou. Dit programma wordt verzorgd in een unieke samenwerking met Hogeschool NCOI. Je rondt deze opleiding af met een officieel Bachelorgetuigschrift van Hogeschool NCOI. Als Bachelor toegepaste psychologie help je mensen bij het overwinnen van hun problemen. Er is in de opleiding dan ook ruimschoots aandacht voor de ontwikkeling van die vaardigheden die jou succesvol maken in de uitoefening van je vak. Je wordt begeleid door zeer ervaren docenten. Zij helpen jou de koppeling tussen theorie en praktijk te maken. Je ontwikkelt je in deze unieke opleiding tot deskundige op het gebied van psychologie. Kortom: een zeer goede investering in je ontwikkeling, met uitstekende loopbaanperspectieven.

Voor wie?

De HBO Bacheloropleiding Toegepaste Psychologie is ontwikkeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in de psyche van de mens. Wanneer je het leuk vindt mensen of organisaties te helpen bij het overwinnen van hun problemen, dan is deze opleiding echt iets voor jou. Wie een HBO Bachelor Toegepaste Psychologie heeft afgerond, kan in het onderwijs, het bedrijfsleven en het algemeen maatschappelijk werk aan de slag. Een baan bij de overheid behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Overal waar het om mensen gaat, kun je als toegepaste psycholoog op HBO-niveau wel een bijdrage leveren. Je bent dus zeer breed inzetbaar!

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Er wordt verwacht dat je een HAVO-, VWO- of MBO niveau 4-diploma hebt. Beschik je niet over een van de bovengenoemde diploma's en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je de 21+ toets maken.

Aanpak

Je gaat aan de slag met praktische theorie en je ontwikkelt belangrijke vaardigheden waar je als psycholoog veel aan hebt. De combinatie van bijeenkomsten, een professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt!

Opzet van de opleiding

Het programma van deze opleiding bestaat uit verschillende modules. Per module rond je een onderwerp af. Zo kun je flexibel studeren en je studietempo vasthouden. De opleiding bestaat uit 4 fases.

Fase 1 bestaat uit 6 modules en een eindopdracht. Als je doorstroomt vanuit de HBO Leergang Toegepaste Psychologie van Scheidegger heb je een uitstekende basis. Je doorloopt dan nog een kort propedeuseprogramma waar je ontbrekende onderwerpen afrondt, onder andere psychologisch onderzoek.

Fase 2 bestaat uit 4 verdiepingsvakken en een eindopdracht, waarin je meer inzicht krijgt in onderwerpen als gedragsbeïnvloeding, systeemgericht werken, klinische psychologie, psychologisch onderzoek en diagnostiek. Ook deze fase rond je af met een eindopdracht.

In fase 3 wordt ingegaan op vaardigheden op het gebied van intervisie en begeleiding en crossculturele psychologie. Naast deze modules volg je een keuzeprogramma, zodat je je kunt specialiseren in een deelgebied.

In de 4e en laatste fase werk je aan je eindscriptie, waarin je onderzoek doet en de algemene onderdelen combineert met die van je keuzerichting. Op je cijferlijst staat vermeld waarin je je hebt gespecialiseerd.

In het praktijkprogramma werk je aan praktijkgerichte opdrachten. In de 2e fase worden deze opdrachten klassikaal besproken. In de 3e en 4e fase werk je aan een portfolio van praktijkopdrachten, waarin je de opdrachten zo veel mogelijk koppelt aan je werkomgeving. Voldoet je werkomgeving niet, dan maak je in deze fase van de opleiding de opdrachten op je stageplek.

Stage

Onze opleidingen zijn zeer praktijkgericht. Die praktijk is belangrijk, omdat je daar veel leert. Dit kun je veelal combineren vanuit je baan. Heb je geen (passende) baan, dan kun je toch deelnemen aan deze opleiding. In die situatie pas je de praktijkopdrachten toe op actuele en algemene praktijksituaties. Je loopt een halfjaar stage. Dat kan aan het eind van je studie, waarbij je dit combineert met je afstuderen. Als je eerder stage wilt lopen, is dat ook mogelijk. Heb je dan al wel een baan die past bij het werkveld? Dan is een stage niet meer nodig. Je kunt je opleidingskosten volledig aftrekken van je belastbaar inkomen bij je belastingaangifte.

Een verkort programma

Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Als je over de juiste werkervaring beschikt, is het vaak mogelijk om de opleiding in 3,5 jaar af te ronden. De kosten van de opleiding zijn ook gebaseerd op 3,5 jaar. Wanneer je langer over de opleiding doet, worden hiervoor geen extra kosten in rekening gebracht. Met de HBO Leergang Toegepaste Psychologie van Scheidegger heb je een goede basis gelegd. Je ontvangt dan vrijstelling voor de overeenkomstige modules die je al beheerst. Dit betekent dat je een belangrijk deel van de eerste fase van de HBO Bacheloropleiding afrondt. In het onderdeel propedeuseprogramma wordt aandacht besteed aan de resterende onderdelen die juist voor de voorbereiding van fase 2 relevant zijn, zodat je optimaal kunt doorstromen. Zo wordt onder andere aandacht besteedt aan psychologisch onderzoek.

Opleiding HBO Bachelor Toegepaste Psychologie

Studieprogramma 240 EC

Fase 1

 • Algemene psychologie [SE]
 • Persoonlijkheidsontwikkeling [SE]
 • Sociale en gezondheidspsychologie [SE]
 • Ontwikkelingspsychologie [ SE]
 • Organisatiepsychologie [ SE]
 • Psychologie en coaching [SE]
 • Eindopdracht [PF]
 • Propedeuseprogramma HBO Toegepaste Psychologie [PF]
 • Totaal fase 160 EC

Fase 2

 • Gedragsbeïnvloeding [ME] 12 EC
 • Klinische psychologie [SE] 12 EC
 • Systeemgericht werken [MO] 12 EC
 • Psychologisch onderzoek en diagnostiek[MO] 12 EC
 • Eindopdracht [PF] 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 3

 • Crossculturele psychologie [MO] 12 EC
 • Intervisie, supervisie, coaching en werkbegeleiding [ME] 12 EC
 • Keuzeprogramma* 24 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 12 EC
   

Afstudeerfase

 • Praktijkprogramma [PF] 30 EC
 • Eindscriptie 30 EC
 

* Keuzeprogramma 24 EC

 • Coaching
 • Personeelsmanagement
 • Arbeidsre-integratie
 • Jeugdzorg
 • Bedrijfspsychologie
 • Kernopleiding sociaal-juridische dienstverlening
 • Loopbaancoach
 • Schuldhulpverlening
 • Pedagogiek
 • Kinderpsychologie en pedagogiek
 • Medische basiskennis en gezondheidskunde
 

Examens

De examens zijn een combinatie van praktijkgerichte examens [SE], moduleopdrachten [MO], mondelinge examens [ME] en een praktijkportfolio [PF]. In het studieprogramma zie je hoe ieder onderdeel wordt afgerond. Uiteraard word je hier gedurende de opleiding per onderdeel over geïnformeerd.

Officieel HBO Bachelorgetuigschrift

Deze opleiding wordt verzorgd door Hogeschool NCOI. Je behaalt met deze opleiding een erkend diploma. Je ontvangt het officiële Bachelorgetuigschrift 'HBO Bachelor Toegepaste Psychologie'. Daarnaast mag je de graad BSc (Bachelor of Science) voeren. Het programma is officieel geaccrediteerd door de NVAO. Dit betekent dat de opleiding voldoet aan alle kwaliteitseisen en internationaal erkend is. NCOI is bevoegd om graden te verlenen in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek).

Planning en inschrijven

Deze opleiding start in september en november 2016 en in februari en april 2017 door heel Nederland. Je kunt de lessen 's avonds, overdag of in het weekend volgen. Wil je meer informatie of wil je je inschrijven? Neem dan contact met ons op via 035 - 7 121 992 of info@scheidegger.nl.

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Maandag Amsterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Woensdag Breda
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Amsterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Woensdag Tilburg
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Dag Dinsdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Donderdag Leeuwarden
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Dag Dinsdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Zwolle
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Woensdag Den Haag
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Dinsdag Arnhem
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Woensdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Donderdag Zwolle
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 E-learning N.v.t. E-learning
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Dinsdag Den Bosch
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Donderdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Dag Dinsdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Donderdag Groningen
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Dinsdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Kosten

Dossiervorming: € 200,-
Cursusgeld: € 6.990,-
Examens: € 2.760,-
Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding: € 1.980,-
Afstuderen: € 1.185,-
Diplomering: € 450,-
Studiemateriaal: € 1.695,-
Arrangementskosten vanaf het 2e jaar: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding per jaar, per kwartaal of maandelijks betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 300,-.

Reprorechten en hand-outs

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Locatie- en arrangementskosten

Voor enkele opleidingen en trainingen wordt er een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater voor je geregeld. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.