Met Scheidegger sta je sterker

HBO Bachelor Rechten

NVAO-geaccrediteerde Bacheloropleiding in samenwerking met Hogeschool NCOI

De Bachelor Rechten is een van de populairste HBO-opleidingen. Dat is natuurlijk niet voor niets. Het is een studie die je uitstekend op latere leeftijd nog kunt oppakken en die je ook goed kunt combineren met een baan. Zie jij jezelf als HBO-jurist aan de slag gaan bij een bedrijf of een advocatenkantoor? Of bij een rechtbank als gerechtssecretaris? Als je kiest voor deze NVAO-geaccrediteerde Bachelor Rechten, dan kies je voor een praktijkgerichte juridische opleiding. De opleiding wordt verzorgd in samenwerking met Hogeschool NCOI en staat bekend om de praktijkgerichte en inspirerende opzet. Na het behalen van je getuigschrift 'HBO Bachelor Rechten' van Hogeschool NCOI en mag je de graad Bachelor of Laws voeren.

Voor wie?

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor mensen die zich graag willen ontwikkelen op het gebied van rechten en die deze ontwikkeling willen afronden met een officieel Bachelorgetuigschrift.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Er wordt verwacht dat je een HAVO-, VWO- of volledig MBO-diploma hebt. Heb je geen diploma en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je instromen door deel te nemen aan de 21+ regeling. Heb je vragen hierover, neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035 - 7 121 992.

Aanpak

Je gaat in klassikale bijeenkomsten aan de slag met praktische theorie waar je ook echt iets aan hebt. Daarnaast ontwikkel je belangrijke vaardigheden, waar je als HBO-jurist veel aan hebt. De combinatie van bijeenkomsten, een zeer professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt!

Opzet van de opleiding

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor mensen met een drukke baan en/of een druk privéleven. Daarom is het programma overzichtelijk opgebouwd uit modules. Per module rond je steeds een onderwerp af. Dat maakt het mogelijk om heel flexibel te studeren. De opleiding bestaat uit 4 fases.

Fase 1 bestaat uit 6 modules en een eindopdracht. Elke module heeft 6 bijeenkomsten. Met onze HBO Leergang Rechten leg je een uitstekende basis om door te stromen. Je volgt dan nog met gericht programma waarmee je de resterende onderwerpen binnen de propedeuse van de HBO Bachelor Rechten leert. Zo kun je vanuit Scheidegger optimaal doorstromen. 

Fase 2 bestaat uit 6 juridische modules en een eindopdracht, waarin je meer inzicht krijgt in onderwerpen als privaat- en publiekrecht, burgerlijk procesrecht, strafrecht en de werking van het recht.

In fase 3 ga je verder de diepte in op het gebied van communicatie- en adviesvaardigheden, waar je als HBO-jurist veel aan zult hebben. Naast deze modules volg je een keuzevak, zodat je je kunt specialiseren in bestuursrecht of ondernemingsrecht. Het keuzeprogramma biedt je de mogelijkheid om je eigen accent te leggen in deze opleiding, dat past bij je huidige werk of juist bij je ambitie.

Fase 4 vormt het sluitstuk van de opleiding. In deze fase werk je aan je eindscriptie. In je eindscriptie doe je onderzoek en combineer je de algemene juridische onderdelen met die van je keuzerichting. Op je cijferlijst staat vermeld waarin je je hebt gespecialiseerd.

Stage

In iedere beroepsopleiding op HBO Bachelorniveau is het van belang dat je ervaring opdoet in de werkpraktijk. Als je huidige werkplek geschikt is, kan die als stageplek dienen. Je kunt leren en werken dan optimaal combineren. Maar ook als je op dit moment geen werk hebt, of over een werkplek beschikt die niet goed aansluit bij deze opleiding, kun je toch deze opleiding volgen. Je volgt dan aan het eind van de opleiding een korte stage van een halfjaar om je specifieke beroepscompetenties te ontwikkelen. Dit combineer je met je afstuderen. Als je tegen het eind van de opleiding een passende baan hebt gevonden, dan vervalt deze stage.

Een verkort programma

Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Als je over de juiste werkervaring beschikt, is het vaak mogelijk om de opleiding in 3,5 jaar af te ronden. De kosten van de opleiding zijn ook gebaseerd op 3,5 jaar. Wanneer je langer over de opleiding doet, worden hier geen extra kosten voor in rekening gebracht. Op basis van de HBO Leergang Rechten van Scheidegger heb je een goede basis gelegd. Je ontvangt vrijstelling voor de overeenkomstige modules die je al beheerst. Dit betekent dat je een belangrijk deel van de eerste fase van de HBO Bacheloropleiding afrondt. In het onderdeel propedeuseprogramma wordt aandacht besteed aan de resterende onderdelen die juist voor de voorbereiding van fase 2 relevant zijn, zodat je optimaal kunt doorstromen.

Opleiding HBO Bachelor Rechten

Studieprogramma 240 EC

Fase 1

 • Juridische basiskennis [SE]
 • Juridische en communicatieve vaardigheden [SE]
 • Bedrijfsrecht [MO]
 • Arbeids- en sociaal recht [SE]
 • Management en organisatie [MO]
 • Mediation [SE]
 • Eindopdracht [PF]
 • Propedeuseprogramma HBO Rechten [PF]
 • Totaal fase 1 60 EC

Fase 2

 • Privaatrecht II [SE] 8 EC
 • Bestuursprocesrecht [SE] 8 EC
 • Recht in de praktijk [MO] 8 EC
 • Strafrecht en strafprocesrecht [SE] 8 EC
 • Burgerlijk procesrecht [SE] 8 EC
 • Europees en internationaal recht [SE] 8 EC
 • Eindopdracht [PF] 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 3

 • Adviesvaardigheden [MO] 12 EC
 • Effectief communiceren en beïnvloeden [ME] 12 EC
 • Keuzeprogramma* 24 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 12 EC
 • Afstudeerfase
 • Praktijkprogramma [PF] 30 EC
 • Afstuderen 30 EC


*Keuzeprogramma

 • Notarieel recht
 • Arbeids- en sociaal recht
 • Bedrijfsrecht
 • Ruimtelijke ordenings- en milieurecht

Examens

De examens zijn een combinatie van praktijkgerichte examens [SE], moduleopdrachten [MO], mondelinge examens [ME] en een praktijkportfolio [PF]. In het studieprogramma zie je hoe ieder onderdeel wordt afgerond. Uiteraard word je gedurende de opleiding hierover per onderdeel geïnformeerd.

HBO Bachelorgetuigschrift

Het HBO-getuigschrift wordt uitgegeven door Hogeschool NCOI. De HBO Bacheloropleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Daarmee ben je ervan verzekerd dat deze opleiding aan strenge, officiële kwaliteitseisen voldoet. Je behaalt met deze opleiding het officiële Bachelorgetuigschrift 'HBO Bachelor Rechten'. Daarnaast mag je de graad LL.B (Bachelor of Laws) voeren. Hogeschool NCOI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen.

E-Learning

Je kunt deze opleiding ook grotendeels via e-Learning volgen met persoonlijke begeleiding.

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Woensdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Donderdag Leeuwarden
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Donderdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Donderdag Groningen
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Dinsdag Den Bosch
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Dinsdag Arnhem
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 E-learning N.v.t. E-learning
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Donderdag Zwolle
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Woensdag Den Haag
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Dag Dinsdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Dag Dinsdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Dag Dinsdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Maandag Amsterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Woensdag Breda
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Dinsdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Amsterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Woensdag Tilburg
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Zwolle
Inschrijven Planning

Kosten

Dossiervorming: € 200,-
Cursusgeld: € 6.990,-
Examens: € 2.760,-
Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding: € 1.980,-
Afstuderen: € 1.185,-
Diplomering: € 450,-
Studiemateriaal: € 1.800,-
Arrangementskosten vanaf het 2e jaar: zie onderstaande toelichting. 

Je kunt deze opleiding per jaar, per kwartaal of maandelijks betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 300,-.

Reprorechten en hand-outs

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Locatie- en arrangementskosten

Voor enkele opleidingen en trainingen wordt er een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater voor je geregeld. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.