HBO Bachelor Rechten

NVAO-geaccrediteerde opleiding van Hogeschool Scheidegger

Niveau

HBO Bacheloropleidingen

Duur

Langer dan 36 maanden Duur van de opleiding

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Is het jouw wens om de juridische belangen van cliënten te beschermen en geschillen op te lossen? Met deze NVAO-geaccrediteerde HBO Bachelor Rechten word je goed voorbereid op een uitdagende functie in het juridisch werkveld. Een echtscheiding die moeizaam verloopt, een onterecht ontslag of problemen met het kopen van een huis; het zijn allemaal situaties waarin mensen jouw juridische hulp goed kunnen gebruiken. Of het nu gaat om het geven van een advies, een onderhandeling of procederen in bepaalde rechtszaken, als jurist sta je voor deze mensen klaar. Na deze opleiding ben je breed inzetbaar binnen een functie als juridisch medewerker en kun je aan de slag bij een bedrijf of de overheid. Je bent een ster in analyseren, onderhandelen en het helpen en adviseren van cliënten en je durft belangrijke beslissingen te nemen. Bovendien is er veel vraag naar juristen met praktische vakkennis op HBO Bachelorniveau, dus na het afronden van deze opleiding ben jij zeker klaar voor de volgende stap in jouw carrière.

Studiefinanciering voor volwassenen

Voor deze opleiding kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, de gunstige studiefinanciering van de overheid. Je kunt voor alle studiekosten, behalve je boeken, tegen 0% rente bij de overheid geld lenen. Bovendien heb je na het behalen van je diploma 15 jaar de tijd om het terug te betalen. Een unieke kans. Zie Subsidie en Financieel voordeel voor meer informatie.

Voor wie?

Deze opleiding is speciaal ontworpen voor mensen die zich graag willen ontwikkelen binnen het juridisch vakgebied en die deze ontwikkeling willen afronden met een officieel HBO Bachelorgetuigschrift.

Vooropleiding

Voor de HBO Bachelor geldt als toelatingseis dat je HAVO, VWO of MBO niveau 4 hebt. Als je deze diploma’s niet hebt, kun je starten in de HBO Leergang Rechten van Scheidegger. Je mag dan, als je ten minste de helft van het programma met succes afrondt, doorstromen in de Bachelor. Je dient dan wel 21 jaar of ouder te zijn.

Heb je geen diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je direct instromen door deel te nemen aan de 21+ regeling. Heb je vragen hierover, bel dan onze opleidingsadviseurs op 035 - 7121992.

Opzet van de opleiding

Het programma bestaat uit vier fases. Juist vanwege een betere opbouw naast je werk en privéleven krijg je meer tijd voor de eerste twee fases van de opleiding. Namelijk 18 maanden in plaats van 12 maanden. Dit verhoogt je slagingskans! Daarnaast is het programma overzichtelijk opgebouwd in aparte modules. Per module rond je steeds een onderwerp af. Dat maakt het mogelijk om heel flexibel te studeren. Bovendien kun je deze opleiding ook grotendeels via e-learning volgen met begeleiding. Zie E-learning voor meer informatie.

Fase 1

In de eerste fase wordt de basis van rechten doorgenomen. Zo doe je onder andere kennis op over privaatrecht, bestuursrecht en arbeidsrecht en werk je aan je juridische en communicatieve vaardigheden. Als je de eerste fase met succes afrondt, ontvang je het officiële Propedeusegetuigschrift.

Fase 2

In de tweede fase verdiep je je verder in de verschillende rechtsgebieden, zoals bedrijfsrecht en staatsrecht. Daarnaast ga je aan de slag met juridische gespreksvoering.

Fase 3

In de derde fase volg je, binnen een jaar, een aantal afsluitende modules gericht op verdere verdieping richting je Bachelorniveau. Ook werk je aan vaardigheden die essentieel zijn binnen het vakgebied, zoals communicatie- en adviesvaardigheden.

Fase 4

Ten slotte ga je in fase 4 afstuderen. Dit duurt gemiddeld ook een jaar. Je combineert al je opgedane kennis en inzichten in een afstudeeropdracht waarmee je jouw Bachelorniveau aantoont. Als je vrijstelling krijgt op basis van eerder gevolgde opleidingen of werkervaring, kun je de opleiding versneld doorlopen.

Aanpak

Tijdens je opleiding ga je aan de slag met praktische theorie die je meteen kunt toepassen. Dit gebeurt in klassikale bijeenkomsten. Het niveau van de leerstof en de lessen wordt heel geleidelijk opgebouwd, zodat je kunt wennen aan het studeren op Bachelorniveau. Daarnaast oefen je belangrijke vaardigheden waar je binnen het vakgebied veel mee kunt. De combinatie van bijeenkomsten, een professionele online leeromgeving, een studiecoach en inspirerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt!

Stage

In iedere beroepsopleiding op HBO Bachelorniveau is het van belang dat je ervaring opdoet in de werkpraktijk. Als je op dit moment geen werk hebt of over een werkplek beschikt die niet goed aansluit bij deze opleiding, kun je toch deze opleiding volgen. Je volgt dan aan het eind van de opleiding een stage van een halfjaar om je specifieke beroepscompetenties te ontwikkelen. Dit combineer je dan met je afstuderen. Als je tegen het eind van de opleiding een passende baan hebt gevonden, dan vervul je je stage vanuit deze werkomgeving. Als je huidige werkplek geschikt is, kan deze als stageplek dienen. Je kunt leren en werken dan optimaal combineren. Dat is natuurlijk ontzettend leuk en efficiënt voor jou en je werkgever.

Ook jij kan je HBO Bachelor Rechten halen!

Je kiest met de aanpak van Scheidegger voor:

 • Extra begeleiding
 • Een iets lager studietempo in het begin van de opleiding, zodat je meer kans hebt om je Bachelor te behalen
 • Een geleidelijke opbouw
 • De mogelijkheid om gebruik te maken van het levenlanglerenkrediet, de aantrekkelijke studiefinanciering van de overheid
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Studieprogramma 240EC

Fase 1

 • Inleiding recht 8 EC
 • Juridische vaardigheden 8 EC
 • Bedrijfscommunicatie 8 EC
 • Privaatrecht 8 EC
 • Strafrecht 8 EC
 • Procesrecht 8 EC
 • Eindopdracht 6 EC
 • Portfolio 6 EC

Fase 2

 • Arbeidsrecht 8 EC
 • Juridische gespreksvoering 8 EC
 • Staats- en bestuursrecht 8 EC
 • Bedrijfsrecht 8 EC
 • Privaatrecht ll 8 EC
 • Juridische dienstverlening 8 EC
 • Eindopdracht 6 EC
 • Portfolio 6 EC

Fase 3

 • Internationaal recht 12 EC
 • Bestuursprocesrecht 12 EC
 • Juridische onderzoeksvaardigheden 12 EC
 • Recht en maatschappij 12 EC
 • Eindopdracht 6 EC
 • Portfolio 6 EC

Afstudeerfase

 • Stage 30 EC
 • Portfolio afstudeerfase 10 EC
 • Afstudeeropdracht 20 EC

Een verkort programma

Met de HBO Leergang Rechten van Scheidegger beschik je over een goede basis. Met een aanvullende opdracht sluit je de eerste fase af en behaal je je Propedeusegetuigschrift. Je kunt dan direct instromen in de tweede fase van de Bacheloropleiding Rechten.

Examens

Je ontvangt tijdens je opleiding uitgebreide informatie over de examinering. Iedere module wordt apart afgerond met een toets, die zo goed mogelijk aansluit bij de aard van de module. Naast praktijkgerichte moduleopdrachten wordt ook gebruikgemaakt van digitale examens. Het voordeel daarvan is dat je zelf het moment en de plaats van het examen kunt uitkiezen. Elke fase rond je af met een praktijkgerichte eindopdracht. Je sluit de Bacheloropleiding af met een afstudeeropdracht. Zo werk je op prettige wijze naar je Bachelorgraad.

HBO Bachelorgetuigschrift

Je sluit deze Bacheloropleiding af met het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Rechten’ van Hogeschool Scheidegger. Met dit getuigschrift mag je de officiële titel Bachelor of Laws (LLB) voeren. Hogeschool Scheidegger is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-

Cursusgeld: € 7.990,-

Studiemateriaal: € 2.000,-

Examenkosten: € 3.120,-

Afstuderen: € 750,-

Praktijkprogramma: € 1.035,-

Je kunt deze opleiding ook in 5, 20 of 60 termijnen betalen.

Bij betaling ineens krijg je een korting van € 300,-.

Deze opleiding volg je al vanaf € 355,- per maand.

Locatie- en arrangementskosten

Voor enkele opleidingen en trainingen wordt er een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater voor je geregeld. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur en 21.00 uur (op vrijdag tot 17.00 uur). Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Mail ons

035 - 7121992

06 - 10739752
 

 

HBO Bachelor Rechten

NVAO-geaccrediteerde opleiding van Hogeschool Scheidegger

Niveau

HBO Bacheloropleidingen

Duur

Langer dan 36 maanden Duur van de opleiding