Met Scheidegger sta je sterker

HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO-V)

NVAO-geaccrediteerde opleiding in samenwerking met Hogeschool NCOI

In de praktische HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO-V) in samenwerking met Hogeschool NCOI ontwikkel je je tot officieel erkend verpleegkundige. Je doet onder andere kennis op van medische basisaspecten, verpleegkundig handelen en professionele zorg. Het programma is zeer flexibel ingericht en volledig op de praktijk gericht. Met het diploma van deze opleiding kun je onder andere werken in een (psychiatrisch) ziekenhuis, een verpleeghuis, een instelling voor gehandicapten, de basisgezondheidszorg of de thuiszorg. Je sluit je Bacheloropleiding af met het officiële getuigschrift 'HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO-V)'. Je bent dan verpleegkundige en je kunt je vanaf dat moment Bachelor of Nursing noemen.

Voor wie?

Je wilt op een efficiënte en flexibele manier het officiële diploma 'HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO-V)' behalen. Heb je al een diploma 'MBO Verpleegkunde niveau 4' en een BIG-registratie? Dan kun je de opleiding mogelijk verkorten. Je kunt hiervoor een vrijstellingsverzoek indienen. Ook voor mensen met andere relevante diploma's zijn vrijstellingen en studieduurverkorting wellicht mogelijk. Je kunt bij onze opleidingsadviseurs informeren naar de mogelijkheden.

Vooropleiding

Je kunt deelnemen aan deze HBO Bacheloropleiding met een diploma HAVO, VWO of volledig MBO-niveau 4. Heb je dit niet en ben je minimaal 21 jaar? Dan kun je instromen door deel te nemen aan de 21+ regeling van Hogeschool NCOI.

Aanpak

De opleidingen van Hogeschool NCOI onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Naast de nodige theoretische kennis ontwikkel je belangrijke vaardigheden waar je als verpleegkundige veel aan hebt. De combinatie van lessen, een zeer professionele online leeromgeving en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma haalt!

Opzet van de opleiding

Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Deze praktijkgerichte HBO Bachelor is speciaal ontwikkeld voor volwassenen. De opleiding bestaat uit 3 fases met 1 avondles in de week of 1 dagles in de 2 weken. In de afstudeerfase werk je aan je eindscriptie en leg je de laatste hand aan het praktijkprogramma. De modulaire opzet maakt het mogelijk om heel flexibel te studeren. De kosten van de opleiding zijn gebaseerd op 3,5 jaar. Wanneer je langer over de opleiding doet, worden hier geen extra kosten voor in rekening gebracht.

Het programma is overzichtelijk opgebouwd in de vorm van modules. Per module rond je steeds een onderwerp af, waardoor je flexibel kunt studeren. Naast de modules werk je tijdens de opleiding aan een portfolio in de vorm van praktijkopdrachten. Je koppelt die direct aan je eigen stage of werkomgeving. Je wordt bij de opbouw van je portfolio persoonlijk begeleid door een ervaren portfolio/stagebegeleider die is gespecialiseerd in de HBO-V-opleiding.

Je maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een zeer moderne online leeromgeving. Deze omgeving bevat alle informatie die je voor de opleiding nodig hebt, zoals de voorbereiding voor elke les, alle opdrachten en aanvullende informatie. Ook kun je via de online leeromgeving met je docent en medestudenten communiceren.

Stage

Het verzorgen en verplegen van mensen is een van de kerntaken van een HBO-verpleegkundige. Ervaring opdoen in de praktijk in de vorm van een stage is dan ook een essentieel onderdeel van deze opleiding. Om deze opleiding succesvol te doorlopen dien je een zorginstelling te vinden waar je stage kunt lopen. Je doet vanaf het 1e jaar ervaring op in deze stageomgeving. Werk je al in de zorg als MBO-verpleegkundige? Dan kun je je baan in veel gevallen gebruiken als gedeeltelijke stageplaats. Zo kun je je werk met je studie combineren. Je moet gedurende je opleiding echter wel in de breedte ervaring opdoen binnen de zorg. Dat kan betekenen dat je ook enige tijd in een andere zorginstelling stage zult lopen. Hogeschool NCOI heeft een stageadviesbureau dat je kan adviseren over je persoonlijke invulling van de stage. Ook kan het bureau je helpen bij het vinden van een geschikte stageplek.

BIG-registratie

Het beroep van HBO-verpleegkundige is een beschermd beroep, volgens de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG). Als je het diploma van deze opleiding hebt behaald, kun je worden opgenomen in het BIG-register.

Opleiding HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO-V)

Studieprogramma

Fase 1

 • Verpleegkunde [MO] 12 EC
 • Medische basiskennis [SE] 12 EC
 • Verpleegkundig begeleiden [ME] 12 EC
 • Verpleegkundige basisvaardigheden [ME]* 12 EC
 • Eindopdracht [PF] 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 2

 • Verpleegkunde en specifieke doelgroepen [MO] 12 EC
 • Pathologie en verpleegkunde [SE] 12 EC
 • Verpleegkunde en professionele zorg [MO] 12 EC
 • Professioneel verpleegtechnisch handelen [ME]* 12 EC
 • Eindopdracht [PF] 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 3

 • Praktijkprogramma 24 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 12 EC
 

Keuzeprogramma's (minors) 24 EC

 • Minor AGZ
 • Minor GGZ
 • Minor MGZ

Afstudeerfase

 • Praktijkprogramma [PF] 30 EC
 • Eindscriptie 30 EC
 

* Deze modules worden op een praktijklocatie centraal in Nederland verzorgd.

Examens

Je examens bestaan uit schriftelijke examens [SE], moduleopdrachten [MO], mondelinge examens [ME] en een praktijkportfolio [PF]. In het studieprogramma zie je hoe je ieder onderdeel afrondt. Uiteraard houden wij je hierover op de hoogte tijdens je opleiding.

Diploma

Deze opleiding wordt verzorgd door Hogeschool NCOI. Je behaalt met deze opleiding een erkend diploma. Je ontvangt namelijk het officiële Bachelorgetuigschrift 'HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO-V)'. Daarnaast mag je de graad BN (Bachelor of Nursing) voeren. Het programma is officieel geaccrediteerd door de NVAO. Dit garandeert je dat de opleiding voldoet aan alle kwaliteitseisen, perfect aansluit bij de arbeidsmarkt en internationaal erkend is. NCOI is bevoegd om graden te verlenen in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek).

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata voor de opleiding HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO-V) bekend. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Dossiervorming: € 200,-
Cursusgeld: € 7.990,-
Examenkosten: € 2.760,-
Compententieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding: € 1.980,-
Studiemateriaal: € 1.900,-
Afstuderen: € 1.185,-
Diplomering: € 450,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding ineens, per jaar, per kwartaal of per maand betalen. Bij betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Reprorechten en hand-outs

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Locatie- en arrangementskosten

Voor enkele opleidingen en trainingen wordt er een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater voor je geregeld. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.