Met Scheidegger sta je sterker

HBO Bachelor Commerciële Economie

De NVAO-geaccrediteerde Bacheloropleiding in samenwerking met Hogeschool NCOI

Ben jij (straks) dagelijks bezig met de marketing en sales van een bedrijf? Ben jij het commerciële en creatieve brein binnen de organisatie? In je functie rapporteer je aan collega’s en het management of directie en je overlegt met hen over nieuwe commerciële strategieën. Een goed marketingconcept bepaalt het succes van een product. Met je Bachelorgetuigschrift op zak kun je in veel commerciële organisaties aan de slag. Bijvoorbeeld als marketing-, sales- of key-accountmanager.

Voor wie?

Deze Bacheloropleiding is uitermate geschikt voor jou als je in je (toekomstige­) functie als coördinator of manager dagelijks te maken hebt met marketing en sales. Daarbij horen beroepen als marketeer, salesmanager, account­manager en zelfstandig ondernemer. Na deze opleiding ben jij nog beter in staat om het commerciële en creatieve brein van een organisatie te zijn. Je zorgt daarbij voor een goed overzicht van de afzet en de omzet.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Er wordt verwacht dat je een HAVO-, VWO- of volledig MBO-diploma hebt. Heb je geen diploma en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je instromen door deel te nemen aan de 21+ ­regeling. Heb je hier vragen over, bel dan met onze opleidingsadviseurs via 035 ‑ 7 121 992 of zie toelatingsprocedure.

Aanpak

Je gaat in klassikale bijeenkomsten aan de slag met praktische theorie waar je ook echt iets aan hebt. Daarnaast ontwikkel je belangrijke vaardigheden, waar je in de bedrijfscommunicatie veel aan hebt. De combinatie van bijeenkomsten, een zeer professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma haalt. Daarom geven wij ook graag een examengarantie!

Praktische informatie en kosten

Je kunt deze opleiding ook grotendeels via e-Learning volgen met persoonlijke begeleiding.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor mensen met een drukke baan en/of een druk privéleven. Daarom is het programma overzichtelijk opgebouwd uit modules. Per module rond je steeds een onderwerp af. Dat maakt het mogelijk om heel flexibel te studeren en goed voortgang te houden. De opleiding bestaat uit 4 fases. Scheidegger realiseert zich heel goed dat het er natuurlijk vooral om gaat dat je met de kennis die je opdoet in de modules ook echt iets kunt in de praktijk. 

Fase 1 bestaat uit 6 modules en een eindopdracht. Elke module heeft 6 ­bijeenkomsten. Als je doorstroomt op grond van onze HBO Leergang ­Commerciële Economie heb je een uitstekende basis. Je volgt dan nog een kort propedeuseprogramma, waarmee je ontbrekende onderwerpen afrondt en snel kunt doorstromen naar fase 2.

Fase 2 bestaat uit 2 verdiepingsmodules, een opleiding Marketing B en een eindopdracht. In fase 3 ga je verder de diepte in op het gebied van communicatie en managementvaardigheden. Naast deze modules volg je een keuze­vak, zodat je je kunt specialiseren in een deelgebied van commerciële economie. Het keuzeprogramma biedt je de mogelijkheid om je eigen accent te leggen in deze opleiding. Een accent dat past bij je huidige werk of juist bij je ambitie.

Fase 4 vormt het sluitstuk van de opleiding. In deze fase werk je aan je eind­scriptie. In je eindscriptie doe je onderzoek en combineer je de algemene onderdelen van communicatie met die van je keuzerichting. Op je cijferlijst staat vermeld waarin je je hebt gespecialiseerd.

Ter voorbereiding op je eindscriptie volg je in de afstudeerfase 2 bijeen­komsten, waarin je uitgebreid uitleg krijgt over de verschillende methoden en technieken van onderzoek en het schrijven van een scriptie.

Stage

In iedere beroepsopleiding op HBO Bachelorniveau is het van belang dat je ervaring opdoet in de werkpraktijk. Als je huidige werkplek geschikt is, kan die als stageplek dienen. Je kunt dan leren en werken optimaal combineren. Maar ook als je op dit moment geen werk hebt, of over een werkplek beschikt die niet goed aansluit bij deze opleiding, kun je toch deze opleiding volgen. Je volgt dan aan het eind van de opleiding een korte stage van een halfjaar om je specifieke beroepscompetenties te ontwikkelen. Dit ­combineer je met je afstuderen. Als je tegen het eind van de opleiding een passende baan hebt gevonden, dan vervalt deze stage.

Een verkort programma

Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Als je over de juiste werkervaring beschikt, is het vaak mogelijk om de opleiding in 3,5 jaar af te ronden. De kosten van de opleiding zijn ook gebaseerd op 3,5 jaar. Wanneer je langer over de opleiding doet, worden hier geen extra kosten voor in rekening gebracht. Met de HBO Leergang Commerciële Economie van Scheidegger heb je een goede basis gelegd. Je ontvangt vrijstellingen voor de overeenkomstige modules die je al beheerst. Dit betekent dat je een belangrijk deel van de eerste fase van de HBO Bacheloropleiding afrondt. 

In het onderdeel propedeuseprogramma wordt aandacht besteed aan de ­resterende onderdelen, zodat je optimaal kunt doorstromen naar fase 2.

Opleiding HBO Bachelor Commerciële Economie

Studieprogramma 240 EC

Fase 1

 • Marketing [SE] 
 • Management en organisatie [MO]
 • Bedrijfseconomische aspecten [SE]
 • Communicatie en pr [SE]
 • Sales- en accountmanagement [SE]
 • De markt en marktonderzoek [SE]
 • Eindopdracht [PF]
 • Propedeuseprogramma HBO Commerciële Economie [PF]
 • Totaal fase 160 EC

Fase 2

 • Marketingmanagement (inclusief Marketing B) [SE] + [MO] + [ME] 24 EC
 • Internetmarketing [MO] 12 EC
 • Internationale marketing en distributie-/ channel management [MO] 12 EC
 • Eindopdracht [PF] 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 3

 • Inspirerend leidinggeven [MO] 12 EC
 • Effectief communiceren en beïnvloeden [ME] 12 EC
 • Keuzeprogramma* 24 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 12 EC

Afstudeerfase

 • Praktijkprogramma [PF] 30 EC
 • Eindscriptie Commerciële Economie 30 EC

*Keuzeprogramma24 EC
 • Productmanagement
 • Inkoopmanagement
 • Informatiemanagement
 • Projectmanagement
 • Digitale communicatie
 • Projectmanagement met PRINCE2®
 • Bedrijfspsychologie
 • Projectmanagement met IPMA C
 • Sportmanagement
 • Retail en ondernemerschap
 • Hotelmanagement
 • Management van toerisme en vrije tijd
 • Modemanagement
 • Kwaliteits- en procesmanagement 

Examens

De examens zijn een combinatie van praktijkgerichte examens [SE], module­opdrachten [MO], mondelinge examens [ME] en een praktijkportfolio [PF]. In het studieprogramma zie je hoe ieder onderdeel wordt afgerond. Uiteraard word je hier gedurende de opleiding per onderdeel over geïnformeerd.

HBO Bachelorgetuigschrift

Je sluit deze unieke Bacheloropleiding af met het officiële getuigschrift ‘HBO Bachelor Commerciële Economie’. Dit HBO-getuigschrift wordt uitgegeven door Hogeschool NCOI. Hogeschool NCOI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen. Na het behalen van je getuigschrift mag je de graad BA (Bachelor of Arts) voeren.

De nieuwe startdata voor de opleiding HBO Bachelor Commerciële Economie worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Dossiervorming: € 200,-
Cursusgeld: € 6.990,-
Examens: € 2.760,-
Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding: € 1.980,-
Afstuderen: € 1.185,-
Diplomering: € 450,-
Studiemateriaal: € 1.790,-
Arrangementskosten vanaf het 2e jaar: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding per jaar, per kwartaal of maandelijks betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 300,-.

Reprorechten en hand-outs

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Locatie- en arrangementskosten

Voor enkele opleidingen en trainingen wordt er een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater voor je geregeld. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.