Met Scheidegger sta je sterker

HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening

De NVAO-geaccrediteerde Bacheloropleiding van NCOI voor sociaaljuridisch dienstverleners

Adviseer en begeleid jij graag mensen die werkloos zijn, in financiële zorgen zitten of slachtoffer zijn van vandalisme, aanranding of andere vormen van geweld? Niet alleen hebben zij behoefte aan slachtofferhulp, maar ook aan juridische ondersteuning. Via deze volledige opleiding ontwikkel je je tot professioneel sociaaljuridisch dienstverlener en ben je straks in het bezit van een officieel HBO-getuigschrift! In deze opleiding bouw je kennis op van alle rechtsgebieden en leer je op sociaaljuridisch gebied te communiceren. Daarnaast komen aspecten aan de orde als juridische basiskennis, mediation, juridische schuldhulp- en dienstverlening, privaatrecht, sociaaljuridische dienstverlening en juridische vaardigheden. Als je betrokken bent en mensen graag wilt adviseren en begeleiden, dan biedt deze NVAO-geaccrediteerde Bacheloropleiding in samenwerking met Hogeschool NCOI jou uitstekende perspectieven voor je verdere carrière!

Voor wie?

Als SJD'er ben je betrokken bij mensen en kun je je goed inleven in hun situatie. Je wilt mensen graag adviseren en begeleiden en deinst niet terug voor juridisch taalgebruik. Verder beheers je de Nederlandse taal uitstekend in woord en geschrift, heb je oog voor detail, maar kun je ook het overzicht bewaren. Vanzelfsprekend wil je je graag verdiepen in de Nederlandse wet- en regelgeving. Is dit op jou van toepassing? Dan is deze Bacheloropleiding precies wat je zoekt!

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Er wordt verwacht dat je een HAVO-, VWO- of volledig MBO-diploma hebt. Heb je geen diploma en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je instromen door deel te nemen aan de 21+ regeling. Heb je vragen hierover, bel dan onze opleidingsadviseurs op 035 - 7 121 992.

Aanpak

Je gaat aan de slag met praktische theorie en ontwikkelt belangrijke vaardigheden, waar je als sociaaljuridisch dienstverlener veel aan hebt. De combinatie van bijeenkomsten, een professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt!

Opzet van de opleiding

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor mensen met een drukke baan en/of een druk privéleven. Daarom is het programma overzichtelijk opgebouwd uit modules. Per module rond je steeds een onderwerp af. Dat maakt het mogelijk om heel flexibel te studeren. De opleiding bestaat uit 4 fases.

Fase 1 bestaat uit 6 modules en een eindopdracht. Elke module heeft 6 bijeenkomsten. Met de HBO Leergang Sociaal Juridische Dienstverlening van Scheidegger kun je makkelijk doorstromen naar fase 2. Je hoeft alleen nog maar een kort gericht propedeuseprogramma te volgen, zodat je de resterende onderwerpen binnen de propedeuse van de HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening leert. Zo kun je vanuit Scheidegger optimaal doorstromen. 

Fase 2 bestaat uit 5 verdiepingsvakken en een eindopdracht, waarin je naast professionele vaardigheden ook inzicht krijgt in onderwerpen als bestuursprocesrecht, strafrecht en arbeidsrecht.

In fase 3 staan adviesvaardigheden centraal en krijg je een verdieping op het vlak van effectief communiceren. Naast deze modules volg je een keuzevak, zodat je je kunt specialiseren in een deelgebied. Het keuzeprogramma biedt je de mogelijkheid om je eigen accent te leggen in deze opleiding, dat past bij je huidige werk of bij je ambitie.

Fase 4 vormt het sluitstuk van de opleiding. In deze fase werk je aan je eindscriptie. In je eindscriptie verricht je onderzoek en combineer je de algemene onderdelen met die van je keuzerichting. Op je cijferlijst staat vermeld waarin je je hebt gespecialiseerd.

Stage

In iedere beroepsopleiding op HBO Bachelorniveau is het van belang dat je ervaring opdoet in de werkpraktijk. Als je huidige werkplek geschikt is, dan kan die als stageplek dienen. Je kunt dan leren en werken optimaal combineren. Als je op dit moment geen werk hebt, of over een werkplek beschikt die niet goed aansluit bij deze opleiding, dan kun je deze opleiding toch volgen. Je voert dan aan het eind van de opleiding een korte stage van een halfjaar uit om je specifieke beroepscompetenties te ontwikkelen. Dit combineer je met je afstuderen. Als je tegen het eind van de opleiding een passende baan hebt gevonden, dan vervalt deze stage.

Een verkort programma

Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Als je over de juiste werkervaring beschikt, is het vaak mogelijk om de opleiding in 3,5 jaar af te ronden. De kosten van de opleiding zijn ook gebaseerd op 3,5 jaar. Als je langer over deze opleiding doet, worden hier geen extra kosten voor in rekening gebracht. Met de HBO Leergang Sociaal Juridische Dienstverlening van Scheidegger heb je een goede basis gelegd. Je ontvangt de vrijstelling voor de overeenkomstige modules die je al beheerst. Dit betekent dat je nagenoeg de gehele eerste fase van de HBO Bacheloropleiding afrondt. In het onderdeel Propedeuseprogramma wordt aandacht besteed aan de resterende onderdelen die juist voor de voorbereiding van fase 2 relevant zijn, zodat je optimaal kunt doorstromen.

Opleiding HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening

Studieprogramma 240 EC

Fase 1

 • De sociaaljuridisch dienstverlener [MO]
 • Juridische basiskennis [SE]
 • Privaatrecht [SE] Juridische en communicatieve vaardigheden [SE] Mediation [SE]
 • Juridische aspecten van schuldhulpverlening [MO]
 • Eindopdracht [PF]
 • Propedeuseprogramma HBO Sociaal Juridische Dienstverlening [PF]
 • Totaal fase 1 60 EC

Fase 2

 • Bestuursprocesrecht [SE] 8 EC
 • Strafrecht en strafprocesrecht [SE] 8 EC
 • Recht in de praktijk [MO] 8 EC
 • Arbeidsrecht en arbeidswetgeving [SE] 12 EC
 • Professionele vaardigheden voor
 • hulpverlening en begeleiding [ME] 12 EC
 • Eindopdracht [PF] 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 3

 • Adviesvaardigheden [MO] 12 EC
 • Effectief communiceren en beïnvloeden [ME] 12 EC
 • Keuzeprogramma* 24 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 12 EC
 • Afstudeerfase
 • Praktijkprogramma [PF] 30 EC
 • Afstuderen 30 EC


*Keuzeprogramma

 • Agressie in de hulpverlening
 • Mediation
 • Schuldhulpverlening
 • Budgetcoach
 • Arbeids- en sociaal recht
 • Jeugdzorg
 • Veiligheid en crisismanagement
 • Coaching
 • Financiële dienstverlening
 • Psychologie

Examens

De examens zijn een combinatie van praktijkgerichte examens [SE], moduleopdrachten [MO], mondelinge examens [ME] en een praktijkportfolio [PF]. In het studieprogramma zie je hoe ieder onderdeel wordt afgerond. Uiteraard word je gedurende de opleiding hierover per onderdeel geïnformeerd.

HBO Bachelorgetuigschrift

Het getuigschift wordt afgegeven door Hogeschool NCOI. De HBO Bacheloropleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Daarmee ben je ervan verzekerd dat deze opleiding aan strenge, officiële kwaliteitseisen voldoet. Je behaalt met deze opleiding het officiële en internationaal erkende Bachelorgetuigschrift 'HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening'. Daarnaast mag je de graad LL.B (Bachelor of Laws) voeren. Hogeschool NCOI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen.

E-Learning

Je kunt deze opleiding ook grotendeels via e-Learning volgen met persoonlijke begeleiding.

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Donderdag Leeuwarden
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Dinsdag Den Bosch
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Donderdag Zwolle
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Donderdag Groningen
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Dinsdag Arnhem
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Amsterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Woensdag Den Haag
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Zwolle
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Dag Dinsdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 E-learning N.v.t. E-learning
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Woensdag Tilburg
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Donderdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Woensdag Breda
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Dag Dinsdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Woensdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Dag Dinsdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Dinsdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Maandag Amsterdam
Inschrijven Planning

Kosten

Dossiervorming: € 200,-
Cursusgeld: € 6.990,-
Examens: € 2.760,-
Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding: € 1.980,-
Afstuderen: € 1.185,-
Diplomering: € 450,-
Studiemateriaal: € 1.800,-
Arrangementskosten vanaf het 2e jaar: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding per jaar, per kwartaal of maandelijks betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 300,-.

Reprorechten en hand-outs

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Locatie- en arrangementskosten

Voor enkele opleidingen en trainingen wordt er een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater voor je geregeld. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.