HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening

NVAO-geaccrediteerde Bacheloropleiding in samenwerking met Hogeschool NCOI

Niveau

HBO Bacheloropleidingen

Duur

Langer dan 36 maanden Duur van de opleiding

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Met deze HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening ontwikkel je je tot professioneel sociaal-juridisch dienstverlener. In het bezit van het officiële Bachelorgetuigschrift kun je mensen juridisch begeleiden die werkloos zijn, in financiële zorgen zitten of slachtoffer zijn van vandalisme of andere vormen van geweld. Tijdens je opleiding doe je kennis op van alle rechtsgebieden en leer je op sociaal-juridisch gebied te communiceren. Ook komen aspecten aan de orde als juridische schuldhulp- en dienstverlening en juridische vaardigheden. Als je betrokken bent en mensen graag adviseert en begeleidt, dan biedt deze geaccrediteerde Bachelor in samenwerking met NCOI jou mooie carrièreperspectieven!

Voor wie?

Als sociaal-juridisch dienstverlener ben je betrokken bij mensen. Je vindt het leuk om mensen te adviseren en te begeleiden. Je wilt je verdiepen in de Nederlandse wet- en regelgeving, deinst niet terug voor juridisch taalgebruik en beheerst de Nederlandse taal uitstekend in woord en geschrift. Ook heb je oog voor detail en kun je het overzicht bewaren.

Vooropleiding

Voor de HBO Bachelor geldt als toelatingseis dat je HAVO, VWO of MBO niveau 4 hebt. Als je deze diploma’s niet hebt, kun je starten in de HBO Leergang Sociaal Juridische Dienstverlening van Scheidegger. Je mag dan, als je ten minste de helft van het programma met succes afrondt, doorstromen in de Bachelor. Je dient dan wel 21 jaar of ouder te zijn.

Heb je geen diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je direct instromen door deel te nemen aan de 21+ regeling. Heb je vragen hierover, bel dan onze opleidingsadviseurs op 035 - 7121992.

Opzet van de opleiding

Het programma is overzichtelijk opgebouwd in modules. Per module rond je steeds een onderwerp af. Dat maakt het mogelijk om heel flexibel te studeren. Je kunt deze opleiding ook grotendeels via e-learning volgen met persoonlijke begeleiding. Zie E-learning voor meer informatie.

De opleiding bestaat uit vier fases. In fase 1 wordt de basis van sociaal-juridische dienstverlening doorgenomen. In deze fase wordt er iets meer tijd genomen, zodat je een goede basis ontwikkelt waarvan je in het vervolg van je Bachelor voordeel hebt. Fase 2 bestaat uit verdiepingsvakken, waarin je inzicht krijgt in onderwerpen als bestuursprocesrecht, strafrecht en arbeidsrecht. Daarnaast maak je een eindopdracht. In fase 3 staan adviesvaardigheden centraal en leer je effectief communiceren en beïnvloeden. Naast deze modules volg je een keuzevak, zodat je je kunt specialiseren in een deelgebied. Dit biedt je de mogelijkheid om je eigen accent te leggen in deze opleiding, dat past bij je huidige werk of bij je ambitie. Fase 4 vormt het sluitstuk van de opleiding. In deze fase werk je aan je afstudeeropdracht en combineer je algemene onderdelen met die van je keuzerichting. Op je cijferlijst staat waarin je je hebt gespecialiseerd.

In het praktijkprogramma werk je, persoonlijk begeleid door je studiecoach, aan praktijkgerichte opdrachten. In de tweede fase worden de praktijkopdrachten klassikaal besproken. In de derde en vierde fase werk je aan een portfolio, opnieuw in de vorm van praktijkopdrachten, waarin je de opdrachten zo veel mogelijk koppelt aan je werkomgeving of stage.

Aanpak

Het programma bestaat uit 2 delen. In het eerste deel van 18 maanden doorloop je bij Scheidegger een programma waarin je een uitstekende basis legt voor je verdere vervolg in de Bachelor bij NCOI. Uit ervaring is gebleken dat veel studenten meer tijd nodig hebben voor de eerste fase van een Bacheloropleiding. Daarom geven we je bij Scheidegger extra tijd om deze fase af te ronden. We begeleiden je in deze periode persoonlijk en samen zorgen we ervoor dat je straks in staat bent om fase 2, 3 en 4 van de opleiding sneller te doorlopen. Je rondt fase 1 af met een eindopdracht. Bij een voldoende beoordeling hiervan kun je bij NCOI, als je toelaatbaar bent, direct met vrijstelling instromen in de tweede fase.

Stage

In iedere beroepsopleiding is het van belang dat je ervaring opdoet in de werkpraktijk. Als je huidige werkplek geschikt is, kan die als stageplek dienen. Heb je op dit moment geen werk of sluit jouw werkplek niet goed aan bij deze opleiding? Dan kun je toch deze opleiding volgen door aan het eind van de opleiding een stage te volgen van een halfjaar. Dit combineer je met je afstuderen. Als je tegen het eind van de opleiding een passende baan hebt gevonden, dan vervalt deze stage.

Waarom Scheidegger?

 • Lessen door ervaren docenten uit de beroepspraktijk
 • Kleine klassen en goede persoonlijke begeleiding
 • Een duidelijke opzet en aanpak
 • Plezier van samen leren en samen slagen
 • Een unieke examengarantie
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Studieprogramma 240 EC

Fase 1

 • De sociaal-juridisch dienstverlener
 • Staats- en bestuursrecht
 • Privaatrecht
 • Juridische vaardigheden
 • Inleiding recht
 • Juridische aspecten van schuldhulpverlening
 • Totaal fase 60 EC

Fase 2

 • Bestuursprocesrecht 8 EC
 • Strafrecht en strafprocesrecht 8 EC
 • Recht in de praktijk 8 EC
 • Arbeidsrecht en arbeidswetgeving 12 EC
 • Professionele vaardigheden voor hulpverlening en begeleiding 12 EC
 • Eindopdracht 6 EC
 • Praktijkprogramma 6 EC

Fase 3

 • Adviesvaardigheden 12 EC
 • Effectief communiceren en beïnvloeden 12 EC
 • Keuzeprogramma HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening 24 EC
  • Arbeids- en Sociaal Recht
  • Coaching
  • Jeugdzorg
  • Psychologie en Persoonlijkheidsontwikkeling
  • Leergang Mediation (MFN)
  • Veiligheid en Crisismanagement
  • Financiële Dienstverlening
  • Schuldhulpverlening
  • Budgetcoach
  • Kernopleiding Sociale Zekerheid
 • Praktijkprogramma 12 EC

Afstudeerfase

 • Praktijkprogramma 30 EC
 • Afstuderen 30 EC

Een verkort programma

Met de HBO Leergang Sociaal Juridische Dienstverlening van Scheidegger beschik je over een goede basis. Als je toelaatbaar bent tot de HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening van NCOI heb je een kort intakegesprek op basis waarvan je vrijstelling kunt krijgen voor alle modules uit het eerste jaar. Daarnaast maak je een praktische opdracht waarmee je aantoont dat je de leerstof kunt koppelen aan de praktijk. Daarmee kun je direct doorstromen in de tweede fase van de HBO Bachelor.

Examens

Je ontvangt tijdens je opleiding uitgebreide informatie over de examinering. Iedere module wordt apart afgerond met een toets, die zo goed mogelijk aansluit bij de aard van de module. Naast praktijkgerichte moduleopdrachten wordt ook gebruikgemaakt van digitale examens. Het voordeel daarvan is dat je zelf het moment en de plaats van het examen kunt uitkiezen. Elke fase rond je af met een praktijkgerichte eindopdracht. Je sluit de Bacheloropleiding af met een afstudeeropdracht. Zo werk je op prettige wijze naar je Bachelorgraad.

HBO Bachelorgetuigschrift

Je sluit deze Bacheloropleiding af met het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening’. Dit getuigschrift wordt uitgegeven door Hogeschool NCOI. Met dit getuigschrift mag je de officiële titel Bachelor of Laws (LLB) voeren. Hogeschool NCOI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Dossiervorming: € 200,-

Cursusgeld: € 7.440,-

Studiemateriaal: € 1.800,-

Examenkosten: € 2.760,-

Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding: € 1.980,-

Afstuderen: € 1.490,-

Diplomering: € 500,-

Reprorechten: € 15,-

Arrangementskosten vanaf het tweede jaar: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding ook in 3, 14 of 42 termijnen betalen.

Bij betaling ineens krijg je een korting van € 300,-.

Deze opleiding volg je al vanaf € 416,- per maand.

Locatie- en arrangementskosten

Voor enkele opleidingen en trainingen wordt er een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater voor je geregeld. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur en 21.00 uur (op vrijdag tot 17.00 uur). Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Mail ons

035 - 7121992

06 - 10739752
 

 

HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening

NVAO-geaccrediteerde Bacheloropleiding in samenwerking met Hogeschool NCOI

Niveau

HBO Bacheloropleidingen

Duur

Langer dan 36 maanden Duur van de opleiding