Met Scheidegger sta je sterker

HBO Seksuologie

Bied de juiste begeleiding bij seksuele problemen - 6 maanden

Ben jij werkzaam als coach in de psychologie en wil je je meer gaan verdiepen in de seksuologie? Of wil jij binnenkort graag starten als zelfstandig coach of hulpverlener op het gebied van seksuologie? Een goede begeleiding bij seksuele problemen vraagt specifieke kennis en vaardigheden van jou als hulpverlener. In deze korte opleiding op HBO-niveau leer je seksualiteit op een adequate wijze ter sprake te brengen in je werksituatie en in te gaan op vragen en problemen van je cliënten op seksueel gebied. De opleiding is een uitstekende theoretische en praktische basis voor jouw werk in de seksuologische hulpverlening.

Voor wie?

Je bent werkzaam als (zelfstandig) coach of psycholoog in de hulpverlening en je wilt je nu verdiepen of specialiseren in de seksuologie. De opleiding is ook erg geschikt als je binnenkort aan de slag wilt als zelfstandig coach en je je onder andere wilt richten op dit vakgebied.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Er wordt van je verwacht dat je een HAVO- of MBO-diploma hebt of door werkervaring op dit niveau functioneert. Inzet en motivatie zijn de belangrijkste voorwaarden.

Aanpak

In deze opleiding ontwikkel je brede kennis en vaardigheden op het gebied van seksuologie. De opleiding wordt verzorgd door ervaren docenten die zelf ook in de praktijk actief zijn. Tijdens de opleiding verdiep je je in de lichamelijke aspecten van seksualiteit. Zo leer je seksualiteit in verschillende levensfases kennen, kom je alles te weten over de anatomie van genitalia en (aangeboren) afwijkingen daaraan. Uiteraard verdiep je je ook in seksualiteit in relatie tot gezondheid en psychologie. Je bekwaamt je onder andere in voorlichting en preventie en je ontwikkelt kennis van gezondheidsbevordering, protocollen en rechten.

Je krijgt toegang tot een professionele digitale leeromgeving: e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en examens, en kun je makkelijk communiceren met je medestudenten en je docent. Zie e-Connect voor meer informatie.

Kenmerkend is de intensieve begeleiding door middel van de VAK-methode van Scheidegger. De combinatie van bijeenkomsten, een zeer professionele online leeromgeving, een mentor en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt. Uiteraard geldt er ook bij deze opleiding een examengarantie, zoals je van Scheidegger gewend bent.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 2 modules van 6 lessen en een eindopdracht. Je wordt begeleid door een ervaren docent, bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de bijeenkomsten word je heel goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Onder begeleiding van de docent, die met beide benen in de praktijk staat, leer je de theorie toe te passen in de praktijk. Dat maakt de bijeenkomsten afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Opleiding HBO Seksuologie

Studieprogramma

Lichamelijke aspecten met betrekking tot seksualiteit

(6 lessen)

 • Seksualiteit in verschillende levensfases
 • Fysiologie van het seksueel functioneren
 • Stoornissen
 • Aangeboren genitale afwijkingen
 • Anatomie van genitalia en bekkenbodem
 • Relatie tot centraal zenuwstelsel
 • Examen: Praktijkgerichte opdracht

Seksualiteit, gezondheid en psychologie

(6 lessen)

 • Voorlichting en preventie
 • Gezondheid(sbevordering)
 • Protocollen en rechten
 • Thema's en verspreiding
 • (Omgaan met) seksueel overdraagbare aandoeningen
 • Psychologische aspecten bij seksualiteit
 • Examen: Praktijkgerichte opdracht

Eindopdracht

(2 lessen van 3 uur)

 • Plan van aanpak
 • Opzet van de eindopdracht
 • Begeleiding en coaching

Eindopdracht

In het laatste onderdeel van deze opleiding werk je aan een eindopdracht op het gebied van seksuologie. Hiermee toon je aan dat je op HBO-niveau functioneert. Tijdens de 2 klassikale lessen word je begeleid door je docent om deze eindopdracht tot een goed einde te brengen.

Diploma

Je rondt de modules af met een praktijkgerichte opdracht, die je thuis maakt. Wanneer je beide modules en de eindopdracht met een voldoende afrondt, ontvang je het diploma 'HBO Seksuologie' van Scheidegger Opleidingen.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 6 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 6 lessen van 10.00 uur tot 16.00 uur en 2 lessen van 3 uur. De avondopleiding heeft 14 lessen van 19.00 uur tot 22.00 uur. Als je de dagopleiding volgt, heb je 2 lessen op 1 dag. Je kunt deze opleiding ook via e-Learning volgen met persoonlijke begeleiding. Zie VAK-methode voor meer informatie over de unieke aanpak van Scheidegger.

De nieuwe startdata voor de opleiding HBO Seksuologie worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 1.090,-
Examens: € 195,- per examen
Eindopracht: € 250,-
Studiemateriaal: € 125,- per module

Je kunt deze opleiding in maandelijkse termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 75,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
 
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.