Pedagogiekopleidingen

Vind jij de ontwikkeling van jonge kinderen tot aan de volwassen leeftijd ontzettend interessant? En wil je graag bijdragen aan...

Lees meer

Pedagogiekopleidingen

Vind jij de ontwikkeling van jonge kinderen tot aan de volwassen leeftijd ontzettend interessant? En wil je graag bijdragen aan de juiste begeleiding van deze jongste generatie? Dan is een pedagogiekopleiding de juiste keuze voor jou. Je kunt je ontwikkelen op MBO- en HBO-niveau en je specialiseren in de sector die jij het meest boeiend vindt. 

Wat is pedagogiek?

Pedagogiek...

Lees meer

Pedagogiekopleidingen

Vind jij de ontwikkeling van jonge kinderen tot aan de volwassen leeftijd ontzettend interessant? En wil je graag bijdragen aan de juiste begeleiding van deze jongste generatie?...

Lees meer

Pedagogiek: 14 opleidingen

Alle filters
Niveau
Startmoment
Dag(deel)
Opleidingsvorm/ leslocatie
Duur
Prijs
Filters

HBO-programma (3)

Erkende MBO-opleidingen (2)

MBO-programma (2)

Basis-, Praktijk- en Vakopleidingen (7)

Pedagogiekopleidingen

Vind jij de ontwikkeling van jonge kinderen tot aan de volwassen leeftijd ontzettend interessant? En wil je graag bijdragen aan de juiste begeleiding van deze jongste generatie? Dan is een pedagogiekopleiding de juiste keuze voor jou. Je kunt je ontwikkelen op MBO- en HBO-niveau en je specialiseren in de sector die jij het meest boeiend vindt. 

Wat is pedagogiek?

Pedagogiek is de wetenschap van opvoedkunde. Het onderzoekt de ontwikkeling van jonge kinderen tot aan volwassen leeftijd en houdt hierbij rekening met de omgeving. Hoe is de thuissituatie, wat zijn de invloeden van buitenaf en hoe wordt het kind begeleid? Er wordt constant onderzocht welke methodes in het onderwijs het beste werken per individu. Dit maakt het niet alleen een heel interessant vak, maar ook erg dynamisch. 

Wat voor banen zijn er in de pedagogiek?

Je kunt je voorstellen dat je heel veel kanten op kunt met een pedagogiekopleiding. Het onderwijs is een logische keuze, waarbij je zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs terecht kunt. Dit is natuurlijk afhankelijk van je opleiding en specialisatie. Is het onderwijs niet jouw roeping, maar wil je wel graag met kinderen en hun ontwikkeling bezig zijn? Dan kun je bijvoorbeeld ook terecht bij de volgende organisaties: 

  • In de jeugdzorg, als jongerenwerker of gezinscoach; 
  • Bij de gemeente of overheid, als beleidsmedewerker; 
  • Kinderdagverblijven; 
  • Pedagogische centra. 

MBO-opleidingen Pedagogiek

In een MBO-opleiding Pedagogiek leer je alles over het gedrag van kinderen. Je kijkt naar de ontwikkeling en ondersteunt ze hierin. Je doet dit met als doel dat ze een goede voorbereiding krijgen om mee te draaien in de maatschappij. Tijdens de opleiding ontwikkel je vaardigheden om kinderen te begrijpen en problemen op te lossen en waar mogelijk te voorkomen. Daarnaast leer je activiteiten te bedenken die bijdragen aan hun ontwikkeling, welke je bijvoorbeeld kunt inzetten op de kinderopvang of basisschool. 

HBO-opleidingen Pedagogiek

Een HBO-opleiding Pedagogiek zoekt de verdieping op binnen de opvoedkunde. Er zijn diverse takken waar je je in kunt specialiseren. Zo kun je kiezen voor orthopedagogiek, waar je diverse opvoedkundige stoornissen bij kinderen en de oorzaken ervan onderzoekt. Je kunt je ook verdiepen in ontwikkelings- en levensfasepsychologie. In een HBO-opleiding komen zwaardere thema’s aan bod en daarmee ben je beter inzetbaar bij het achterhalen en oplossen van verschillende soorten problematiek. Hier past een adviserende rol bij, terwijl een MBO-diploma meer stuurt op uitvoerende taken. 

Populaire opleidingen

MBO Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3

Werk je in de kinderopvang of wil je er juist gaan werken? Dan is dit dé ideale voorbereiding. De opleiding MBO Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 is speciaal ontwikkeld voor iedereen die graag met kinderen omgaat en wil leren hoe je kinderen verzorgt, observeert, motiveert, begeleidt en vermaakt. 

MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4

Werk je al in de kinderopvang en zou je graag een stap hogerop willen? Met deze MBO-opleiding op niveau 4 kan dat! Je ziet het als een grote uitdaging om meer verantwoordelijkheid te krijgen en leidinggevende taken uit te voeren. Tijdens deze opleiding verdiep je je in leerproblemen, -stoornissen en problematisch gedrag en leer je omgaan met kwetsbare kinderen en diversiteit. 

MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 Verkort

Heb je de MBO Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 met succes afgerond en wil je graag een stap hogerop? Dan kun je een verkort programma op MBO-niveau 4 volgen. Je leert hierin dezelfde vaardigheden als bovenstaande opleiding, maar in een kortere tijd. Met dit diploma mag je als gespecialiseerd pedagogisch medewerker zelfstandig voor een groep staan. 

Blogs over pedagogiek

Wil jij graag meer weten over hoe het eraan toegaat in deze sector en welke opties je nog meer hebt? Lees dan bijvoorbeeld deze blog over werken in de sector welzijn en hulpverlening

Ook als je meer wilt weten over wat een gespecialiseerd pedagogisch medewerker precies doet, kun je hier terecht. 

Proefles Sociaalpedagogisch begeleiden

Ben jij goed in coaching en ambieer je een carrière als adviseur? Dan zou een baan als sociaalpedagogisch begeleider misschien goed bij je passen. Je kunt dit als vak tijdens je pedagogische opleiding volgen. Hier leer je hoe je rekening houdt met de levensfase waarin de cliënt zit en hoe je omgaat met de culturele achtergrond van de cliënt. Als sociaalpedagogisch begeleider krijg je namelijk te maken met mensen uit elke levensfase, van baby tot bejaarde. Tijdens de opleiding leer je alles over begeleidingsstijlen, ethiek en groepsdynamiek. 

Wist je dat je een proefles kunt volgen? Zo weet je direct of dit vak goed bij je past en of je je wilt inschrijven voor de opleiding. 

Veelgestelde vragen over opleidingen pedagogiek

Wat is pedagogiek?
Wat kun je met de opleiding pedagogiek?
Wat zijn de praktijkgerichte elementen tijdens de opleiding pedagogiek?
Wat zijn de toelatingseisen?