MBO Medewerker Maatschappelijke Zorg, niveau 3

Erkend MBO-programma met uitstekende perspectieven

Bel ons voor een deskundig opleidingsadvies:
035 - 7 121 992
Opleiding: MBO Medewerker Maatschappelijke Zorg, niveau 3
Duur

maanden

Opleidingsdata en locaties

Maandag, April 2015
Alkmaar
Inschrijven
Maandag, April 2015
Almere
Inschrijven
Maandag, April 2015
Amsterdam
Inschrijven
Zaterdag, April 2015
Amsterdam
Inschrijven
Alle opleidingsdata en locaties zien

Klik hier voor meer informatie over Incompanyopleidingen.

Deze opleiding is tevens beschikbaar als e-Learningopleiding.

Vind jij het boeiend om te werken met ouderen of gehandicapten? Of met mensen die gedragsproblemen hebben? Als medewerker maatschappelijke zorg werk je meestal in een verzorgingshuis of in een gehandicapten- of welzijnsinstelling. Dankzij jouw hulp en begeleiding kunnen je cliënten zo zelfstandig en plezierig mogelijk functioneren in hun eigen vertrouwde woonomgeving. Er wordt dus een professionele beroepshouding van je gevraagd. Je wordt goed opgeleid en behaalt het officieel erkende MBO-diploma 'MBO Medewerker Maatschappelijke Zorg niveau 3'. Daarmee mag je zelfstandig individuele cliënten en groepen begeleiden. Er is grote vraag naar zorgmedewerkers en bovendien kun je met dit diploma soepel doorstromen naar MBO-niveau 4 of de HBO Leergang Sociaal-pedagogische Hulpverlening.

Subsidie

Volledige, erkende MBO-opleidingen worden sterk gestimuleerd door de overheid. Als je deelneemt aan dit programma, komt je werkgever waarschijnlijk in aanmerking voor subsidie. Voor deze regeling gelden bepaalde voorwaarden. Kijk voor deze voorwaarden op Subsidieregeling of bel met een van onze studieadviseurs.

Voor wie?

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor iedereen die graag met ouderen of gehandicapten werkt. Je begeleidt en verzorgt je cliënten het liefst zelfstandig, zowel individueel als in groepsverband. Je kunt je goed inleven en neemt graag verantwoordelijkheid.

Vooropleiding

Voor de volledige erkende MBO-opleidingen van Scheidegger gelden beperkte instroomeisen. Bij je inschrijving wordt bekeken of je aan deze eisen voldoet. Is dat niet het geval, dan word je uitgenodigd voor een persoonlijke intake. In dat gesprek worden je motivatie en voorkennis besproken. In de meeste gevallen kun je dan alsnog instromen.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Dus geen theorie om de theorie, maar kennis die je direct kunt toepassen op de praktijk. Daarnaast ontwikkel je vooral belangrijke vaardigheden waar je als medewerker in de maatschappelijke zorg veel aan hebt.
Je krijgt toegang tot een professionele digitale leeromgeving: e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en examens en kun je makkelijk communiceren met je medestudenten en je docent.
Kenmerkend is de intensieve begeleiding door middel van de VAK-methode van Scheidegger. De combinatie van bijeenkomsten, een zeer professionele online leeromgeving, een praktijkcoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 4 modules van 8 lessen en een begeleidingsprogramma. Iedere module heeft 6 bijeenkomsten en 2 e-Learninglessen. Daarnaast volg je een praktijkprogramma waarin je wordt begeleid bij het maken van praktijkopdrachten, het vullen van je praktijkportfolio en je stage. Dit programma bestaat uit 8 lessen van 2,5 uur, die verspreid over de opleiding worden gepland. Je bereidt je voor door opdrachten te maken die klassikaal worden besproken. Je wordt begeleid door een praktijkcoach, bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Een ervaren docent legt de theorie uit en vertaalt deze naar de dagelijkse praktijk. Aan het eind van de opleiding volg je een afrondingsmodule, hierin word je in 2 lessen voorbereid op het eindgesprek, waarin je complete praktijkportfolio en je stageperiode worden besproken. Om een diploma 'MBO Medewerker Maatschappelijke Zorg niveau 3' te behalen is het verplicht stage te lopen, waarin je relevante werkervaring opdoet.

Begeleidingsprogramma

Het begeleidingsprogramma is helemaal afgestemd op je opleiding en bestaat uit praktische opdrachten die direct met de werkpraktijk te maken hebben. Het begeleidingsprogramma bestaat uit 4 lessen van 2,5 uur en wordt afgesloten met een praktjkgerichte opdracht.

Afronding

In 2 lessen van 2,5 uur bereid je je onder begeleiding van je coach voor op je eindgesprek. In de lessen bekijk je gezamenlijk je praktijkportfolio, rond je de laatste opdrachten af en werk je aan een praktijkverslag. Zo kun je ontspannen en goed voorbereid het eindgesprek voeren, zodat je je opleiding met goed gevolg afrondt en je het diploma in ontvangst kunt nemen!

Officieel diploma

De examens zijn een combinatie van een mondeling examen, praktijkgerichte examens en praktijkgerichte opdrachten, die je thuis maakt. In het studieprogramma zie je hoe elke module wordt afgerond. Uiteraard word je in je opleiding hierover per onderdeel geïnformeerd. Aan het eind van de opleiding heb je een eindgesprek over je complete praktijkportfolio. Als je alle modules en het begeleidingsprogramma met een voldoende afrondt en ook je praktijkportfolio met een voldoende wordt beoordeeld, ontvang je het officiële diploma 'MBO Medewerker Maatschappelijke Zorg niveau 3' van Scheidegger Opleidingen. Scheidegger is als rechtspersoon bevoegd om in het kader van de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) MBO-opleidingen te verzorgen. Dit betekent dat Scheidegger erkende MBO-diploma's mag uitgeven.

Taalkennis en rekenvaardigheden

Er zijn wettelijke vereisten ten aanzien van taalkennis en rekenvaardigheden. Hier worden, indien nodig, lessen voor aangeboden. Deze zijn niet standaard in het programma opgenomen, aangezien het onze ervaring is dat de meeste studenten dit goed zelf kunnen voorbereiden. Voor deze modules worden wel de reguliere examenkosten in rekening gebracht. Zie Taalkennis en rekenvaardigheden voor meer informatie.


Maatschappelijk Werk en Dienstverlening | 12 maanden | Opleiding MBO Medewerker Maatschappelijke Zorg, niveau 3

Studieprogramma


Sociaal-maatschappelijk werk (8 lessen)

 • Sociaal-maatschappelijke dienstverlening
 • Verslavingszorg
 • Psychiatrisch werk
 • Sociale problemen
 • Huiselijk geweld en agressie
 • Armoede en schuldhulpverlening
 • Wettelijke aspecten
 • Culturele diversiteit
 • Examen: Praktijkgericht examen

Medische zorg (8 lessen)

 • Omgaan met beperkingen
 • Handicaps en verzorging
 • Kennis van medicatie en toediening
 • Ziektebeelden
 • Eerste hulp
 • Handelen bij calamiteiten
 • Examen: Praktijkgericht examen

Sociaal-pedagogisch begeleiden (8 lessen)

 • Pedagogisch begeleiden
 • Psychologische aspecten
 • Ontwikkelingsgerichte activiteiten
 • Begeleidingsvaardigheden
 • Handelen bij calamiteiten
 • Wettelijke kaders en regelgeving
 • Examen: Praktijkgerichte opdracht

Communicatieve vaardigheden (8 lessen)

 • Het communicatieproces
 • Communiceren in hulpverleningssituaties
 • Luisteren, samenvatten, doorvragen
 • Feedback geven en ontvangen
 • Communicatie en emoties
 • Escalatie en agressie
 • Examen: Mondeling examen

Begeleidingsprogramma (4 lessen)

 • Praktijkopdrachten
 • Examen: Praktijkgerichte opdracht

Praktijkprogramma (8 lessen)

 • Beroepspraktijkvorming (stage)
 • Praktijkopdrachten, praktijkportfolio
 • Stagebegeleiding

Afronding (2 lessen)

 • Oefening eindgesprek
 • Eindgesprek

Examengarantie

Mocht je onverhoopt niet slagen voor je examen, maar heb je wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 12-18 maanden, afhankelijk van hoe snel je het praktijkportfolio afrondt. De opleiding wordt in zowel een dag- als avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 12 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 15.30 uur, 8 e-Learninglessen en 14 bijeenkomsten van 2,5 uur. De avondopleiding heeft 38 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 21.30 uur en 8 e-Learninglessen. Als je de dagopleiding volgt, dan heb je 2 lessen op 1 dag. Je kunt deze opleiding ook deels via e-Learning volgen met persoonlijke begeleiding. Zie E-Learning voor meer informatie over de unieke aanpak van Scheidegger.

De door u gekozen opleiding/training heeft verschillende startmomenten. Kies hier de maand waarin u wilt starten.
Bij Scheidegger kunt u kiezen uit 4 verschillende studievarianten. Er is dus altijd een variant die bij u past. U kunt kiezen voor de dagopleiding, de zaterdagopleiding, de avondopleiding of e-Learning (thuisstudie). Kies hier welke variant u wilt volgen.
Scheidegger is een landelijk opleidingsinstituut en kent een zeer groot aantal opleidingsplaatsen. Er is er dus altijd een opleiding bij u in de buurt. Kies hier de gewenste locatie voor uw opleiding/training.

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Maandag Alkmaar
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Maandag Almere
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Maandag Amsterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Zaterdag Zaterdag Amsterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Zaterdag Zaterdag Arnhem
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Dinsdag Arnhem
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Dinsdag Den Bosch
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Dinsdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Dag Dinsdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Dag Dinsdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Woensdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Zaterdag Zaterdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Woensdag Breda
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Woensdag Den Haag
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Zaterdag Zaterdag Den Haag
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Donderdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Dag Dinsdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Zaterdag Zaterdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Donderdag Amersfoort
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Donderdag Groningen
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Donderdag Hengelo
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Donderdag Hilversum
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Donderdag Leeuwarden
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Donderdag Zwolle
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Zaterdag Zaterdag Zwolle
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Woensdag Tilburg
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Zaterdag Zaterdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Dinsdag Nijmegen
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Dinsdag Sittard
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Maandag Haarlem
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 Avond Maandag Leiden
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2015 E-learning N.v.t. E-learning
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Inschrijven

Planning

 
April 2015 Avond Maandag ma Alkmaar Inschrijven Planning
April 2015 Avond Maandag ma Almere Inschrijven Planning
April 2015 Avond Maandag ma Amsterdam Inschrijven Planning
April 2015 Zaterdag Zaterdag za Amsterdam Inschrijven Planning
April 2015 Zaterdag Zaterdag za Arnhem Inschrijven Planning
April 2015 Avond Dinsdag di Arnhem Inschrijven Planning
April 2015 Avond Dinsdag di Den Bosch Inschrijven Planning
April 2015 Avond Dinsdag di Eindhoven Inschrijven Planning
April 2015 Dag Dinsdag di Eindhoven Inschrijven Planning
April 2015 Dag Dinsdag di Rotterdam Inschrijven Planning
April 2015 Avond Woensdag wo Rotterdam Inschrijven Planning
April 2015 Zaterdag Zaterdag za Rotterdam Inschrijven Planning
April 2015 Avond Woensdag wo Breda Inschrijven Planning
April 2015 Avond Woensdag wo Den Haag Inschrijven Planning
April 2015 Zaterdag Zaterdag za Den Haag Inschrijven Planning
April 2015 Avond Donderdag do Utrecht Inschrijven Planning
April 2015 Dag Dinsdag di Utrecht Inschrijven Planning
April 2015 Zaterdag Zaterdag za Utrecht Inschrijven Planning
April 2015 Avond Donderdag do Amersfoort Inschrijven Planning
April 2015 Avond Donderdag do Groningen Inschrijven Planning
April 2015 Avond Donderdag do Hengelo Inschrijven Planning
April 2015 Avond Donderdag do Hilversum Inschrijven Planning
April 2015 Avond Donderdag do Leeuwarden Inschrijven Planning
April 2015 Avond Donderdag do Zwolle Inschrijven Planning
April 2015 Zaterdag Zaterdag za Zwolle Inschrijven Planning
April 2015 Avond Woensdag wo Tilburg Inschrijven Planning
April 2015 Zaterdag Zaterdag za Eindhoven Inschrijven Planning
April 2015 Avond Dinsdag di Nijmegen Inschrijven Planning
April 2015 Avond Dinsdag di Sittard Inschrijven Planning
April 2015 Avond Maandag ma Haarlem Inschrijven Planning
April 2015 Avond Maandag ma Leiden Inschrijven Planning
April 2015 E-learning N.v.t. N.v.t. E-learning Inschrijven Planning
Aanhef*:

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Lesgeld: € 45,- per les (42 lessen)
Examens: € 185,- (per examen)
                    € 260,- (mondeling examen)
Studiemateriaal: € 125,- per module (inclusief e-Connect)
Afronding: € 450,- (inclusief diplomering)
Voor het begeleidingsprogramma wordt geen lesgeld in rekening gebracht.
Bij betaling ineens krijg je een korting van € 125,-.

Btw

Op alle opleidingen en trainingen is 21% btw van toepassing. Uitzondering hierop vormen de opleidingen op MBO-niveau 2, 3 en 4, en volledige HBO Bacheloropleidingen. Organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, kunnen het volledige aanbod op de website btw-vrij gefactureerd krijgen. In dit geval wordt een btw-correctie van 10% toegepast. Dit betekent dus een groot voordeel op de prijs inclusief btw en een absolute aanrader als u als organisatie geen btw kunt terugvorderen. Op studiemateriaal, reprorechten en arrangementskosten wordt 6% btw in rekening gebracht. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. Particulieren die de opleiding zelf betalen, worden voor alle opleidingen van btw vrijgesteld, zonder opslag. Dit geldt niet voor de trainingen.

Brochure aanvragenDirect inschrijven
Studiegids

Studiegids

Nu aanvragen

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs staan je graag te woord:
Bel 035 - 7 121 992

Je kunt ook mailen naar:
info@scheidegger.nl

Heb je vragen

Onze opleidingsadviseurs staan je graag te woord:
Bel 035 - 7 121 992

Je kunt ook mailen naar:
info@scheidegger.nl